Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei vor să menţină proiectul european în viaţă

E.b. | 22.08.2016

Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei se întâlnesc luni, pe insula Ventotene, pentru a discuta cum să menţină proiectul european în viaţă, după ieşirea Marea Britanii din UE, relatează Reuters, precizând că este a doua rundă de discuţii între şefii de stat şi de Guvern din principalele economii din Zona Euro.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul italian Matteo Renzi îi va primi pe cancelarul german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Francois Hollande pe insula Ventotene, aflată în largul coastei oraşului Napoli, înainte de summitul UE convocat în septembrie pentru a discuta reverberaţiile votului pro-Brexit.

 

“Vor veni pentru a discuta cum să relansăm Europa complet, este mare nevoie de acest lucru”, a spus Renzi, duminică. “Relansarea Europei este un joc deschis, dar trebuie jucat”, a adăugat el, conform News.ro.

 

Oficiali de la Bruxelles şi de la Berlin se tem că votul din 23 iunie ar putea duce la un referendum similar în Olanda, unul dintre statele fondatoare ale Uniunii.


Întâlnirea de luni vizează "să arate unitatea celor mai mari trei ţări din Europa, dar nu să creeze un club”, a explicat o sursă diplomatică franceză, notând că obiectivul este pregătirea bazelor pentru summitul de la Bratislava.

 

În faţa riscurilor existenţiale, Merkel vrea să consolideze o “Europă mai bună” în loc să promoveze în continuare pe Europă mai unită şi mai implicată în afacerile interne ale statelor membre.

 

Renzi urmăreşte ca Italia să aibă o voce puternică privind modul în care va arăta blocul comunitar după Brexit, în timp ce Hollande pledează ca planul de investiţii la nivel european să fie dublat.

 

Cei trei lideri au opinii diferite privind reducerea şomajului şi consolidarea creşterii economice – care a încetinit la nivelul celor 28 de state membre în al doilea trimestru şi care a stagnat în Franţa şi în Italia.

 

Franţa susţine demersurile lui Renzi pentru o extindere a măsurilor anti-austeritate, însă Germania se va opune, probabil, relaxării limitelor de deficit şi îndatorare pe care Italia şi Franţa au dificultăţi în a le respecta.

 

Italia este dornică de o consolidare europeană sporită în urma Brexit, însă Merkel este mai preocupată de păstrarea integrităţii blocului comunitar.

 

Pentru cancelarul german acesta este începutul unei serii de întâlniri cu reprezentanţi ai guvernelor europene. Ea va merge săptămâna aceasta în patru state şi va primi lideri din alte opt.


“Obiectivul trebuie să fie, în primul rând, menţinerea status quo-ului şi evitarea unei noi dezintegrări a UE cu 27 de membri”, a explicat un diplomat european.


Pe agenda discuţiilor ar urma să figureze şi ameninţări mai vechi la adresa Uniunii, apărute dinainte de votul pentru Brexit. Printre acestea se numără securitatea internă şi externă după atacurile islamiste şi criza migratorie cu care se confruntă UE.


Încurajat de votul pentru Brexit, premierul ungar Viktor Orban a convocat un referendum, pentru 2 octombrie, privind cotele de migranţi impuse de UE.

 

Renzi a ales ca întâlnirea să aibă loc pe insula Ventotene datorită importanţei simbolice a acesteia – este locul unde doi intelectuali italieni, aflaţi în arest acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a scris un manifest influent în care au cerut unificarea politică europeană.


Unul dintre cei doi, Altiero Spinelli, este înmormântat pe insulă, iar cei trei lideri vor depune o coroană de flori la mormântul său.


Într-o altă decizie simbolică, cei trei liderii vor organiza conferinţa de presă de la finalul întâlnirii la bordul portavionului italian Garibaldi, care este nava-amiral a misiunii Sophia, desfăşurată de UE în Mediterana, care urmăreşte combaterea traficanţilor de migranţi, asigurarea embargoului vizând Libia şi antrenarea Pazei de Coastă libiene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22