Şapte ore a durat salvarea celor 11 persoane blocate în Peştera Huda lui Papară

E.b. | 23.08.2016

Toate cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni de aproape şapte ore au fost scoase la suprafaţă, luni seară, de salvatorii speologi. Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru ca starea lor de sănătate să fie evaluată.

Pe aceeași temă

 

Alina Marescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, a declarat că cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară au fost recuperate de salvatorii speologi, transmite News.ro.

 

Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru a le fi evaluată starea de sănătate, însă primele informaţii arată că toţi sunt teferi şi nevătămaţi.

 

”Toţi au fost scoşi teferi şi în siguranţă din peşteră. Vor fi totuşi evaluaţi de echipele medicale mobilizate la faţa locului. Menţionăm că Peştera Huda lui Papară este închisă pentru turişti, însă poate fi vizitata doar sub supravegherea unor speologi acreditaţi cu experienţă”, a mai spus Alina Marescu.

 

Potrivit sursei citate, cele 11 persoane urmează să fie transportate la pensiunea din zonă, unde sunt cazaţi, iar în paralel vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă vizita acestora în peşteră s-a făcut cu respectarea condiţiilor legale. 

 

Prima persoană a fost scoasă din peşteră după aproape cinci ore.

 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, declara că salvatorii speologi au reuşit să ajungă la persoanele blocate în Peştera Huda lui Papară şi au constatat că de fapt sunt 11 oameni - doi adulţi şi nouă adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, deşi autorităţile anunţaseră iniţial că este vorba despre nouă persoane.

 

Patru dintre adolescenţi sunt francezi, iar restul sunt români, ei reuşind să se adăpostească într-o zonă din peşteră unde apa nu a putut să ajungă.

 

Până la momentul salvării primei persoane dintre cele blocate în peştera din Munţii Apuseni, subprefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, dar şi reprezentanţii ISU anunţaseră că în interior se aflau nouă persoane.

 

O echipă de salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj a ajuns, luni seară, după aproape patru ore, la peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni şi a început operaţiunea de salvare a persoanelor rămase blocate în interior în urma unei viituri, declara pentru News.ro subprefectul de Alba, Mihaela Albu. 

 

Echipele de intervenţie de la Secţia Alba a CNADNR şi echipele Primăriei Sălciua au reuşit să deblocheze DN 75, care a fost acoperit de aluviuni mai multe ore, în urma viiturii.

 

Autorităţile au fost sesizate de către un localnic că mai multe persoane au intrat în peşteră luni dimineaţă şi nu au mai ieşit, după ce în zonă s-a produs o viitură în urma unei ploi torenţiale. 

 

Un incident similar a avut loc în peştera Huda lui Papară şi în 2010, când patru persoane, studenţi şi profesori speologi, au rămas blocate în interior tot din cauza unei viituri. Unul dintre studenţi a reuşit să iasă înainte ca apa să crească în peşteră, iar celelalte trei persoane au reuşit să se adăpostească într-o sală a peşterii până când au fost salvate de echipele de intervenţie. Operaţiunea a durat aproape 16 ore şi au fost mobilizaţi zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

 

Peştera Huda lui Papară este una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Munţii Trascăului (Apuseni), adăpostind cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Peştera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, fiind cea mai lungă peşteră din această zonă montană. Potrivit speologilor, altitudinea absolută a peşterii este de 567 de metri, iar aceasta este cunoscută de specialişti ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă din Munţii Trascăului.

 

Peştera este închisă de câţiva ani şi nu poate fi vizitată de turişti, fiind accesibilă doar specialiştilor în speologie în condiţii şi cu aprobări speciale.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22