Cutremur devastator in Italia: 247 de morti, sute de raniti. Doi roman a murit

E.b. | 24.08.2016

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a zguduit centrul peninsulei italiene miercuri in jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT) si s-a simtit si la Roma, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Bilanţul deceselor provocate de seismul din Italia a ajuns la 247, a anunţat joi dimineaţă Protecţia Civilă, precizând că este vorba de un număr provizoriu, relatează Associated Press.

 

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe anunţă decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei şi transmite condoleanţe familiilor celor doi români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii.

 

UPDATE 21.10: Cutremurul devastator care a lovit miercuri dimineața centrul Italiei s-a soldat cu cel puțin 120 de morți și sute de răniți, a declarat la o conferință de presă premierul italian, Matteo Renzi, citat de AFP.

 

UPDATE 19.00 - Ultima cifra avansata de presa italiana si anuntata de Digi 24: 80 de morti, peste 100 de disparuti. Printre cei morti se afla si un roman. Alti doi romani sunt raniti, la spital. Printre cei 100 de disparuti, 9 sunt romani.

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat miercuri dimineața regiunea centrală a Italiei.
Potrivit MAE, până în prezent, două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniți și se află internate pentru îngrijiri medicale.
De asemenea, nouă cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători.
MAE anunță că misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în cazul românului mort în urma cutremurului, conform Agerpes.

 

 

 

 

UPDATE 17.00 Un nou bilant provizoriu: 73 de morti, printre care se afla multi copii. Sunt deja 100 de persoane ranite si 100 de disparuti, cautati sub daramaturile unde se aud strigate, cu caini specializati, intr-o operatiune contra cronometru. A fost deblocat un ajutor de urgenta de 230 de milioane de euro de guvernul italian. UE aloca si ea 1 milion de euro, relateaza corespondentul Digi 24. 

 

 UPDATE 15:35  Un nou bilanţ anunţat de autorităţile italiane: cel puţin 63 de persoane care au murit în urma cutremurelor produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri, informeaza Mediafax.

 

UPDATE 14.45: Ministerul roman al Afacerilor Externe mentine permanent legatura cu autoritatile italiene printr-o echipa mobila a Consulatului General al Romaniei la Bologna, aflata deja pe teren, si a Ambasadei la Roma. Pana la aceasta ora nu au fost identificate victime de cetatenie romana, dar au fost preluate 4 apeluri telefonice de asistenta de la romani aflati in zona cutremurului.

 

 

UPDATE: Cel putin 38 de oameni au murit in urma cutremurului din Italia, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Protectiei Civile. Intre timp, au mai aparut imagini cutremuratoare cu oameni salvati dintre daramaturi la Amatrice, cel mai afectat oras.

 

UPDATE: Autorităţile italiene au anuntat că 21 de persoane si-au pierdut viaţa în seismul violent, cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, care a zguduit miercuri noaptea localitatea Amatrice, precum si alte orase, si comune din zona montana Gran Sasso. Mai multe persoane au fost prinse sub daramaturi, iar bilanţul ar putea să crească în orele următoare, informeaza ANSA, preluată de News.ro.

 

UPDATE: Bilantul victimelor a fost modificat: 14 morti, informeaza La Repubblica. Cutremurul a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai puternica avand magnitudinea de 5,4 grade si fiind inregistrata la ora 02:33 GMT. 
Un cuplu in varsta a murit in Arquata del Tronto, o statiune montana din regiunea Marche, la aproximativ 20 de kilometri de epicentru, potrivit agentiei de stiri ANSA, care ii citeaza pe carabinieri locali. ANSA a precizat ca cel putin cinci persoane si-au pierdut viata in Amatrice, un oras din apropiere, situat in regiunea Lazio, care a fost, de asemenea, grav afectata. "Jumatate din oras a fost parasit", a declarat primarul din Amatrice, Sergio Perozzi, postului public Rainews 24. Spitalul din Amatrice a fost evacuat, iar cei 15 pacienti au fost mutati in strada. Persoanele ranite de cutremur au fost preluate de spital. 
O alta victima a fost confirmata in Accumoli, un oras din apropiere, din regiune Lazio, a informat agentia ANSA, citand pe primarul Stefano Petrucci. El a spus ca se teme ca alte cinci persoane sunt decedate, inclusiv un cuplu cu doi copii, conform stirileprotv.ro.

 

UPDATE: Doua cadavre au fost recuperate de sub daramaturi, la Amatrice, fiind vorba de primele doua victime cunoscute. Potrivit The Telegraph, autoritatile italiene se tem ca numarul victimelor ar putea fi mult mai mare, pentru ca in multe mici localitati afectate echipele de salvare inca nu au ajuns.

 

 

 

 

 

UPDATE: O fotografie facuta din aer la Amatrice arata un oras devastat, ca dupa bombardament. Foarte multe cladiri sunt daramate, iar autoritatile se tem ca multi oameni inca sunt prinsi sub daramaturi.

 

Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia, transmite Reuters, lasand in urma orase in ruina si fara electricitate.

 

 

Cel putin sase persoane au murit in urma cutremurului din centrul Italiei, au spus autoritatile pentru postul de radio RAI.

 

La Roma, cladirile s-au zguduit puternic timp de 20 de secunde, potrivit La Repubblica.

 

 

 

 

Cele mai lovite de seism sunt localitatile Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto.

 

Primarul localitatii Accumoli in apropierea epicentrului confirma ca sunt 4 morti, scrie Reuters, conform HotNews.ro.

 

Primarul Stefano Petrucci a spus ca sase cladiri au fost daramate de cutremur. "Patru persoane au fost prinse sub daramaturi, nu dau niciun semn de viata. Doi parinti si doi copii", conform pentru RAI, citat de stirileprotv.ro

 

Sergio Perozzi, primarul din Amatrice, localitate lovita dur de seism, a declarat de postul national de radio, RAI, care s-au prabusit cladiri in centrul orasului. "Ce pot sa-ti spun? Este o drama ", a afirmat el.

 

 

 

 

El a declarat ca sunt oameni ingropati sub daramaturi si ca "orasul nu mai exista", conform AP. Amatrice este un oras de aproximativ 300 000 de oameni si se pare acolo situatia este cea mai grava.

 

 

Epicentrul a fost la 10 km sud-est de Norcia, un oras in regiunea Umbria aflat la aproximativ 150 de km. de Roma, a anuntat USGS, care si-a insotit comunicat de o alerta rosie, sugerand posibile pagube importante.

 

Un locuitor al zonei Rieti intre Roma si Perugia a declarat ca la Rainews24 ca a iesit repede din casa la fel ca majoritatea oamenilor, dupa ce a simtit o "zdruncinatura puternica".

 

Conform postului TV, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,9 a fost resimtit si in provincia Perugia (centru).

 

Potrivit serviciului de monitorizare geologica al Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost inregistrat la ora locala 3.36 (4.36 ora Romaniei), in Norcia, la 110 km nord-est de Roma, la o adancime de numai 10 km, considerata foarte mica.

 

Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, a anuntat Departamentul de Protectie Civila din Italia. Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentului localizat la Perugia: Accumoli, Pescara del Tronto - unde doi oameni au murit, Amatrice - oras in care s-au inregistrat pagube materiale importante, conform stirileprotv.ro.

 

Guvernul italian a anuntat pe Twitter ca este in contact cu Protectia civila.


Un precedent seism cu magnitudinea de 6,3, simtit de asemenea in toiul noaptii in capitala Italiei, a ucis mai mult de 300 de oameni in regiunea L'Aquila (centru) in 6 aprilie 2009. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22