Oficial american: Turcia nu a prezentat dovezi privind implicarea clericului Gulen in puci

Dora Vulcan | 24.08.2016

Turcia nu a furnizat Statelor Unite nicio dovada privind rolul pe care l-ar fi jucat fostul imam Fethullah Gulen in lovitura ratata de stat de la jumatatea lunii iulie, au declarat miercuri surse din anturajul vicepresedintelui american Joe Biden, care efectueaza o vizita in Turcia, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Un oficial american a confirmat ca Ankara a remis Washingtonului o cerere de extradare a lui Gulen, inamicul numarul 1 al presedintelui Recep Tayyip Erdogan si care traieste in exil in SUA din 1999, informeaza Hotnews.

 

Dar, desi Turcia a furnizat "patru cereri distincte de extradare pentru Gulen, (...) ele sunt toate legate de alegatii privind activitati criminale anterioare loviturii de stat" din 15 iulie, si datand din 2015 sau anterior acestui an, a precizat acest membru al administratiei americane, care calatoreste cu Joe Biden.

 

"Turcii nu au trimis cereri de extradare legate de implicarea lui Gulen in tentativa de lovitura de stat. Ei nu au oferit nici dovezi de eventuale legaturi ale lui Gulen cu lovitura de stat", a subliniat acesta.

 

De mai multe saptamani Turcia afirma ca a trimis autoritatilor americane o cerere de extradare pe numele lui Gulen, in varsta de 75 de ani, care traieste izolat de 17 in Pennsylvania (est).

 

Gulen a negat orice implicare in puciul ratat.

 

"Nici presedintele (american Barack Obama), nici vicepresedintele (Biden) nu pot decide acest lucru de maniera unilaterala", a subliniat acest membru al delegatiei americane, care a reamintit ca procesul de extradare tine de justitia americana. Acesta a avertizat ca orice "politizare" a dosarului ar fi "contraproductiva".

 

La Ankara, Biden a declarat ca "intelege sentimentele intense" ale autoritatilor turce legate de subiectul Gulen si a asigurat ca Washingtonul va "coopera" cu aliatul sau.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22