Copos sustine ca la Rahova conducerea este exigenta cu "elaborarea de lucrari stiintifice"

Dora Vulcan | 30.08.2016

George Copos a declarat marti, la iesirea de la DNA, ca la Penitenciarul Rahova este o conducere "extrem de exigenta" cu tot ceea ce presupune elaborarea de lucrari stiintifice.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Este vorba despre piatra care a fost aruncata de cineva in legatura cu cartile scrise in penitenciar si ne straduim sa o scoatem. Altceva nu am dreptul sa comentez. Toti cei care au fost la Rahova au respectat in tocmai Legea 254 din 2013", a afirmat George Copos, citat de Agerpres.

 

Copos a adaugat ca "Toti au respectat! La Rahova a fost, si sunt convins ca este si acum, o conducere extrem de exigenta si au fost extrem de rigurosi in tot ceea ce inseamna elaborarea acestor lucrari stiintifice."

 

Omul de afaceri George Copos s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind lucrarile stiintifice scrise de detinuti. Potrivit unor surse judiciare, el a fost citat in calitate de martor.

 

Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar in legatura cu lucrarile scrise de detinuti, in care sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

 

Potrivit DNA, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie eliberate conditionat. 

 

 

***Scandalul legat de cartile scrise in inchisoare de George Copos a aparut in spatiul public dupa ce istoricul Cătălin Parfene a descoperit că o carte scrisa de George Copos in inchisoare are același titlu și conține mai multe pasaje ce par copiate din teza sa de masterat din 2005.

 

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a transmis, in ianuarie 2016, ca a finalizat analiza suspiciunilor de plagiat din cartea scrisa in inchisoare de George Copos "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI". Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a declarat atunci ca lucrarea este un plagiat mai subtil, realizat prin parafraza.

 

In aprilie 2015, omul de afaceri George Copos, care executa o pedeapsa de patru ani de inchisoare, a fost acuzat ca a plagiat in cartea pe care a scris-o in timpul detentiei, "Aliante matrimoniale in politica principilor Tarii Romanesti si Moldovei intre secolele XIV-XVI".

 

Potrivit lui Parfene, lucrarea lui Copos "are o structura identica, aceeasi abordare istorica, acelasi tip de argumentatie, expresii si pasaje similare si o structura identica a ideilor".

 

Parfene a sustinut de asemenea ca lucrarea lui Copos a fost coordonata de acelasi profesor. Istoricul a aflat asta pentru ca o copie a cartii a fost trimisa Bibliotecii Nationale, dupa cum prevede legea, toate celelalte exemplare fiind aparent cumparate de catre autor.

 

Copos a scris cinci carti in perioada pe care a petrecut-o in inchisoare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22