Emil Hurezeanu: Ştiu din informaţii proprii că suntem mai aproape decât oricând de Schengen

E.b. | 31.08.2016

După ce Dacian Cioloș afirma că respingerea accesului în Schengen pentru România este depășită și că motivele invocate de țările membre sunt strict politice, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, spune că suntem foarte aproape de Schengen.

Pe aceeași temă

 

 

„Ştiu din informaţii proprii că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schengen”, a declarat, la Digi24, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

 

Cred că nu e doar părerea premierului Cioloş, sunt convins că e şi cea a cancelarului Merkel şi a altor politicieni europeni. Au existat discuţii, pe fundalul acestor destructurări ale regimului migraţiei, vin migranţi refugiaţi din Orientul Apropiat, s-au alăturat în număr foarte mare, în cote periculoase migranţilor obişnuiţi, sunt ţări cu politici diferite în privinţa apărării graniţelor.

 

 

Unii spun că şi Brexitul a fost declicul crizei refugiaţilor. Germania e în centru, ochiul ciclonului în această privinţă.

 

Te întrebi: nu e mai bine să fii în afara Spaţiului Schengen în această perioadă? Aş spune că nu, pentru că Spaţiul Schengen e şi o realitate simbolică, nu doar fizică.

 

Nu e un perimetru controlat instituţional, e şi asta în primul rând, dar şi un simbol politic. Este o formă superioră de integrare. Noi am intrat cu arme şi bagaje în 2007, dar cu o sabie puţin mai tăioasă când e vorba de justiţie şi de Spaţiul Schengen.

 

Asistăm la un crescendo în reacţia politicienilor români. Şi ministrul de externe al Slovaciei a spus azi foarte clar că România trebuia să fie de mult stat membru în Spaţiul Schengen. Cred că ne apropiem de acest moment. S-ar putea să asistăm şi la o intrare treptată, cu încetinitorul şi mai mult de facto. Cred că există şi o astfel de ipoteză, a declarat Emil Hurezeanu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22