După ce DNA a solicitat urmărirea penală a lui Tobă, fostul ministru respinge acuzaţiile

E.b. | 02.09.2016

Procurorul şef al DNA a transmis procurorului general solicitarea de începere a urmăririi penală împotriva lui Petre Tobă, care tocmai a demisionat din funcţia de ministru de Interne, pentru favorizarea făptuitorului - infracţiune care ar fi fost săvârşită în perioada mandatului de ministru, anunţă DNA.

Pe aceeași temă

 
 

Petre Tobă este acuzat a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente solicitate de anchetatori în dosarul DIPI.

 

"Am decis să-mi prezint demisia Primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate «secret de stat»", a declarat Petre Tobă prin biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazăr, să-i ceară preşedintelui României încuviinţarea urmării penale a ministrului de Interne, Petre Tobă, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul privind deturnările de fonduri din bugetul DIPI, conform News.ro.

 

"Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele iniţiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică. Subliniez că nu am făcut politică şi nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcţia de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viaţa politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba ţării şi a cetăţeanului, aşa cum o fac de peste 26 de ani. În această perioadă am rezistat tentaţiei de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele şi de aceea, încă o dată, vă mulţumesc. Ca om care a lucrat în acest sistem, ştiam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează – în anii 2009 şi 2012, MAI a avut câte 5 miniştri. Cu toate acestea mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituţie şi, în special pentru cetăţeni, eu cred că a meritat!", a scris Petre Tobă pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, după ce a demisionat.

 

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

 

"La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcţia Naţională Anticorupţie se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, arată procurorii DNA.

 

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

 

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.

 

Anchetatorii mai spun că, în alte situaţii, ministrul Petre Tobă a declasificat documente, la cererea procurorilor.

 

"Relevant este că, în situaţii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecţia martorilor şi, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declasificat normele privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare", spun procurorii DNA.

Anchetatorii precizează că au ataşat cererii transmise procurorului general referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de nouă volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

 

În luna mai 2016 fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI a un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

 

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. 

 

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

 

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

 
Petre Tobă a devenit ministru al Administraţiei şi Internelor, în noiembrie 2015, din funcţia de şef al Poliţiei Române, pe care o deţinea din mai 2012. În cei trei ani şi şase luni în care Petre Tobă a fost şef al Poliţiei Române, patru miniştri s-au succedat la şefia Internelor - Ioan Rus, Mircea Duşa, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.  
 

Ultimul scandal în care a fost implicat Petre Tobă este legat de suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat, susţinută în 2011 la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice. Lucrarea lui Tobă este analizată de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care săptămâna viitoare ar urma să decidă dacă teza de doctorat a ministrului este sau nu plagiată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22