Alina Gorghiu critica activitatea ANAF: Formalism fără fond sau pierdere de timp

Vlad Toma | 05.09.2016

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, critica activitatea ANAF, pe baza unei analize realizate de FMI, considerand ca aceasta institutie are nevoie de o restructurare reala.

Pe aceeași temă

 

Co-presedintele PNL critica modul in care au loc controalele ANAF precizand ca rezultatele studiului FMI "arată o problemă de sistem care ține de însăşi filozofia de lucru a acestei instituţii, de mentalitatea inspectorilor şi de suprareglementarea procedurală. Oamenii de afaceri se plâng de ani de zile că sunt hăituiți şi forțați să accepte un sistem care nu doar că nu îi motivează ci din contră îi abuzează."

 

Gorghiu considera ca modul de lucru al acestei institutii trebuie regandit: "Când un expert îți spune că faci controale după ureche, având drept criteriu data ultimei verificări sau o cerere din partea Curții de Conturi, când inspectorii tăi stau o jumătate de an la acea inspecție de frică să nu fie ei sancționați pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau când eficiența acelor verificări este de doar 10% poate că ar trebui să se revadă modul în care statul în acest caz răspunde rolului său. Altfel spus, punct şi de la capat. Nu cârpit, nu peticit."

 

Sefa liberalilor considera ca noul regulament de functionare al ANAF pe 2016 este departe de ceea ce ar trebui sa fie: "La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare un nou regulament de funcționare a ANAF pe care de curiozitate am intrat să mă uit. Dacă îl coroborăm cu informaţiile din raportul FMI (pe care vă invit să il citiți) am o singură concluzie: formalism fără fond sau pierdere de timp. Raportul întocmit de Fondul Monetar Internaţional subliniaza foarte clar că "Resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme".

 

Concluzia Alinei Gorghiu este ca schimbarile de care este nevoie la ANAF trebuie sa mearga in directia sprijinirii mediului de afaceri: "Când contribuţiile sociale sunt cele mai importante resurse pentru politica socială cu 8,2% din PIB sau 24,7% din veniturile statului român dar impozitul pe profit ocupă un loc marginal în ierarhia veniturilor statului de doar 2% anul trecut sau 5,9% din sumele colectate în timp ce impozitul pe salarii este un venit aproape dublu în visteria statului, atunci e clar că avem o singură cale de urmat: sprijinirea mediului de afaceri."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22