De același autor
Elevilor li se tot spune, începând de prin clasa a cincea, să nu copieze de pe Internet rezumatele la română sau diversele proiecte date la alte materii. Sunt amenințați cu note proaste, chematul părinților la școală și alte consecințe nu tocmai plăcute. Chiar dacă, în final, furatul de pe Internet e acceptat tacit de majoritatea profesorilor, totul transformându-se într-o butaforie, totuși el nu e tolerat oficial. Însă experții din comisia CNATDCU care au analizat teza de doctorat a lui Petre Tobă se fac că nu știu asta, așa cum experții care l-au spălat pe Ponta de plagiat au acceptat explicația halucinantă că în anul de grație 2003 nu se foloseau ghilimele. Argumentația oferită de cei trei profesori din Comisia de Științe Militare e mai mult decât rușinoasă: „Internet-ul nu poate fi considerat o persoană în accepțiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care stă la dispoziția tuturor utilizatorilor“. Nu mi-e clar dacă ei realizează enormitatea acestei susțineri - probabil că da - și faptul că, practic, oficializează plagiatul de pe Internet, ceea ce poate avea consecințe grave pentru întregul sistem de educație. Nu am să intru, mi se pare o capcană, în discuția despre abilităţile lui Tobă de utilizator al computerului, prin care aceeași comisie încearcă să justifice celebrul „Apud“ Stiglitz Joseph și Barry Buzan. Chiar CV-ul lui Tobă la care face referire comisia contrazice teza inabilităților tehnice.
În sfârșit, problema de fond este că în noul CNATDCU, în care mulți și-au pus speranța că va penaliza așa cum se cuvine plagiatul – ceea ce a și făcut în cazurile Ponta și Oprea - și că va reuși să mai pună stavilă acestui cancer care roade sistemul universitar, au pătruns tot felul de oportuniști gata să spele cadavre politice, dacă interesul o cere. Jurnalista Emilia Șercan, cea care a dat în vileag plagiatul marca Tobă, explică rușinoasa decizie a Comisiei de Științe Militare a CNATDCU prin faptul că ea este formată din profesori de la UNAp, Academia de Informații a SRI și Academia de Poliție. Cred că e bine ca numele acestora să fie reținute ca exemplu de rușinoasă obediență: comisarul Claudiu Țupulan, decanul Facultății de Poliție, Veronica Mihalache, conferențiar la Academia de Poliție, și Cristian Niță, cercetător științific la Academia Națională de Informații.
Avem însă motive să sperăm că lucrurile nu vor rămâne așa, iar Tobă să nu ajungă un al doilea caz Ponta, protejat de mediul academic, de organismele statului și de politicieni timp de patru ani, pentru că decizia finală aparține întregului CNATDCU. Marius Andruh, vicepreședintele Consiliului, a declarat că decizia se va lua prin vot direct, și nu electronic, iar „în sală vor fi prezente persoane care știu ce este un doctorat“. De aici se înțelege că cei trei profesori nu știu, lucru posibil, din moment ce ei sunt profesori la universități unde regula doctoratelor este plagiatul, iar onestitatea și profesionalismul, excepția. Dar chiar și așa, chiar dacă în final Tobă va primi verdictul de plagiator, în pofida proptelelor politice de care a beneficiat din partea PSD, faptul că până și după reforma CNATDCU un astfel de caz a fost posibil arată cât de puternic este sistemul care își infiltrează oamenii peste tot.
Semnificația cazului Tobă depășește însă chestiunea plagiatului și chiar a urmăririi penale cerute de DNA pentru refuzul de a furniza documentele referitoare la cheltuirea fondurilor operative ale DIPI pentru propășirea și dezmățul șefimii din acest serviciu secret. Importanța lui rezidă în posibila prăbușire a rețelei de corupție din Ministerul de Interne, devenit un stat în stat, în special prin serviciul său de informații, celebrul „doi și un sfert“. Fenomenul căderii lui Oprea este însă deocamdată nefinalizat, retragerea lui din prim-planul politic poate fi doar o chestiune de oportunitate, și vom vedea dacă și-a pierdut cu adevărat puterea doar la votul din plenul Senatului. Personaj butaforic, creat împreună cu UNPR pentru uzul și interesele celor aflați la putere de-a lungul vremii - Băsescu, Ponta, Dragnea -, „generalul groapă“ are mari șanse să fie apărat, ca și alții, de cei alături de care a tras sforile, a făcut trafic de influență (inclusiv prin fabrica de doctorate pe care o patrona) și afaceri în ultimii ani. Oprea știe multe, încrengătura intereselor e incredibil de extinsă, plus că mai poate fi util prin noul vehicul politic - PMP - creat via Băsescu, încât mi se pare puțin probabil să fie lăsat din brațe.
Votul din parlament, ca și decizia președintelui Iohannis în ce privește avizarea cererii de urmărire penală a lui Tobă ne vor arăta dacă rețeaua Oprea-Tobă chiar se va prăbuși sau dacă va fi protejată în continuare. Cel mai interesant va fi însă cine vor fi cei care vor pune (sau nu) umărul la zidul de apărare a lui Tobă în CNATDCU și a lui Oprea în Senat. În funcție de asta se va ridica un colț al preșului sub care se fac încâlcitele jocuri pentru alegerile parlamentare.