Dilema PSD. Ascensiunea lui Ponta înseamnă prăbușirea lui Dragnea și invers

Dilema PSD este prin urmare dacă să meargă cu Ponta la luptă împotriva DNA și a instituțiilor anti-corupție și să riște să piardă alegerile sau cu Dragnea la un câștig foarte probabil?

Cristian Campeanu 08.09.2016

De același autor

 

 

Nu trecuseră decât câteva ore de la anunțul privind punerea sa sub control judiciar în afacerea Tony Blair-Ghiță, că Ponta a și trecut la atac împotriva guvernului preluat, prompt, de către Antena 3. Nu e prima oară când Ponta aruncă o fumigenă - cum se dovedește a fi proiectul de modificare a Codului Fiscal - pentru a acoperi o problemă gravă (Dosarul de la DNA). Acum câteva zile anunța că gata, în România s-a instalat dezastrul social și că am revenit în perioada 2010 a guvernării Boc. Prin aceste atacuri la adresa Guvernului Cioloș și postarea unor „analize” care mai de care mai apocaliptice, Ponta vrea să lase impresia că „este în miezul problemelor reale” ale țării, că îi pasă de modul în care este guvernată țara, de absorbția fondurilor europene etc, că este în centrul dezbaterii politice relevante și că are o voce cu greutate. În realitate, Ponta nu mai este nimic în PSD și nu mai joacă nici un rol. Dragnea nu l-a lăsat nici măcar să contribuie la elaborarea programului de guvernare al PSD darămite să îi ofere vreo platformă pentru a exprima puncte de vedere politice serioase.

 

Ponta este trecut pe linie moartă și el știe că atâta vreme cât Dragnea va conduce partidul, va rămâne pe linie moartă, indiferent dacă va figura sau nu pe listele PSD de la Gorj și indiferent de promisiunile vagi ale lui Dragnea că Ponta va primi o funcție importantă după alegeri.

 

Ponta are însă câteva atu-uri care lui Dragnea îi lipsesc. Este încă popular în partid și, la o adică, dacă Dragnea intră la închisoare, are destui oameni pentru a da o lovitură de palat. Este încă popular în rândul alegătorilor PSD, oricum mai popular decât Dragnea și, mai ales, are o vizibilitate publică mare, asigurată de Antena 3 și de televiziunea lui Ghiță. Și pentru că Ponta este promovat de Antena 3, atât Dragnea cât și Tăriceanu s-au grăbit să critice public proiectul modificare a Codului Fiscal și „legitimitatea” guvernului Cioloș, fără să verifice mai întâi dacă este asumat de guvern. Ceea ce înseamnă că strategia lui Ponta de a creea iluzia că se află în centrul luptei politice funcționează.

 

 

Autovictimizarea și „poliția politică”

 

Ponta nu a făcut nici o afirmație de genul că ar fi victima „poliției politice” practicată de DNA dar au făcut-o alții pentru el (aici și aici) în mod convenabil. Mai ales teoria vehiculată de Tăriceanu că ar exista o campanie de scoatere a unor candidați din cursa electorală prin fabricarea unor dosare de către DNA este extrem de utilă pentru Ponta. Ideea simplă este că președintele Iohannis își elimină adversarii politici cu ajutorul „binomului” DNA-SRI și că, prin urmare, Ponta și toți politicienii cercetați pentru fapte de corupție sunt, în realitate, luptători pentru libertate și pentru drepturile omului. Eroi. Dragnea însuși s-a grăbit să-i întindă o mână de ajutor lui Ponta declarând că nu acesta l-ar fi pus pe liste pe Sebastian Ghiță demontând astfel motivația din dosar. Dacă Ghiță și-a cumpărat sau nu locul din Parlament cu banii pentru conferința lui Blair este greu de demonstrat, dar faptul că Ghiță a oferit acești bani pe căi netransparente, prin intermediul unor companii de fațadă pe care le controla, pentru a finanța o fundație în spatele căreia se afla de fapt, PSD, sugerează că este vorba despre unul din nenumăratele mecanisme de finanțare ilegală a partidelor din România.

 

În aceste condiții, Ponta poate fi sigur de susținerea partidului și de aceea Dragnea s-a grăbit miercuri să îl declare „caz special” pe Ponta și să lase chestiunea candidaturii sale în sarcina Comitetului Executiv, care va decide pe 15-16 decembrie. Pentru unii dintre pesediștii care cred cu convingere dar și din interes în teoria conspirației lui Iohannis împotriva PSD soluția ar fi cea evocată de Olguța Vasilescu: o derogare de la codul de integritate:  „E un cod de integritate făcut de către PSD şi se pot da derogări pentru ca Victor Ponta să poată candida la parlamentare. Mai ales că acum se fac arestări şi puneri sub acuzare asupra unor oameni care deranjează”. Altfel spus, de vreme ce Ponta e victimă politică iar dosarele sunt arme politice, integritatea iese din discuție. Pe de altă parte, ar fi o oportunitate perfectă pentru Dragnea să rezolve o dată pentru totdeauna chestiunea Ponta și să sublinieze că „PSD este un partid serios care își respectă angajamentele privind integritatea”. Pentru că trebuie să o rezolve repede înainte ca Înalta Curte să dea verdictul în Dosarul „Bombonica”. Dacă Dragnea primește o condamnare cu executare, atunci drumul lui Ponta spre revenirea în fruntea PSD este deschis.

 

 

Cum va răspunde PSD?

 

Dacă Ponta nu poate mai candida din partea PSD, atunci plecarea lui din partid pare inevitabilă. Nu numai că ar risca să rămână fără loc în Parlament, dar riscă să rămână și fără dreptul de a profesa dacă Baroul îi retrage calitatea de avocat și îl obligă să dea examen. Ar ajunge în situația în care nu ar mai avea nimic de pierdut iar un om care nu mai are nimic de pierdut este periculos. Dragnea știe acest lucru și încearcă să îl țină în continuare în partid momindu-l cu tot felul de funcții, pe principiul „ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape”, dar Ponta nu vrea să joace în acest scenariu. Prin promovarea constantă a imaginii de „lider responsabil” prin intermediul televiziunii și presei prietene, Ponta semnalează că nu se mulțumește cu un rol marginal și vrea în centru. Dacă nu, pleacă la PRU, partid pe care și l-a creat - cu sprijin din partea cui? - ca alternativă politică. Dar, cu punerea sa și a lui Ghiță sub control judiciar pentru 60 de zile, este greu de crezut că cei doi vor putea organiza partidul suficient de rapid și de bine pentru a intra în Parlament. Dincolo, organizarea este fără cusur și pesediștii știu că acest lucru i se datorează în primul rând lui Dragnea. Grija lui Dragnea de a întări organizațiile i-a asigurat liniștea în partid iar promisiunea de a nu trimite pe nimeni de la București să candideze în județe este menită să-i asigure fidelitatea liderilor de filiale. Chiar dacă unii, precum Oprișan sunt nemulțumiți de conducerea de la București și ar vrea ca Dragnea să declanșeze jihadul împotriva Justiției, știu pe de altă parte că în frunte cu același Dragnea au șanse mari să câștige alegerile și să revină la Putere.

 

Dilema PSD este prin urmare dacă să meargă cu Ponta la luptă împotriva DNA și a instituțiilor anti-corupție și să riște să piardă alegerile sau cu Dragnea la un câștig foarte probabil? În acest moment, cu amândoi umăr la umăr nu se poate, deci unul va trebui sacrificat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22