Transnistria, la un pas de aderarea la Rusia. Liderul de la Tiraspol a semnat decretul

Dora Vulcan | 08.09.2016

La mai bine de 10 ani de la un referendum care a avut loc în 2006, în urma căruia majoritatea populaţiei transnistrene a decis independenţa regiunii şi aderarea la Federaţia Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc a semnat un decret prin care stabileşte punerea în aplicare a rezultatelor acestuia, informează radiochisinau.md.

Pe aceeași temă

 

 

 

Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă, informeaza Gandul.info.

 

 

 

Decretul mai prevede ajustarea completă a legislaţiei transnistrene la cea rusească.

 

 

 

Acum, Şevciuc a decis semnarea unui decret care să recunoască rezultatele şi să pună în aplicare decizia luată în 2006. În conformitate cu decretul lui Şevciuc, legislaţia transnistreană urmează de urgenţă să fie armonizată cu cea a Rusiei, iar autorităţilor de la Tiraspol le-a fost sugerat să îşi îndrepte toate activităţile în această direcţie.

 

 

 

Potrivit Ria Novosti, agenţie citată de jurnal.md, planul de a racorda legislaţia transnistreană la cea rusă ar trebui îndeplinit până la 1 noiembrie 2016, ulterior va pus în aplicare rezultatul referendumului din 2006, la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei la Federaţia Rusă.

 

 

 

Decretul lui Şevciuc nu a fost, deocamdată, comentat de autorităţile de la Chişinău, dar mai mulţi experţi, printre care şi directorul executiv al Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care în decembrie în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar în acest fel Evghenii Şevciuc încearcă  de a-şi face capital electoral.

 

 

 

Documentul semnat de Evgheni Şevciuc vine pe fondul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean. În document se arată că toate actele juridice adoptate din 2006 încoace şi care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislaţiei ruseşti, urmează a fi considerate nule şi nu vor mai fi aplicate.

 

 

 

În plus, liderul de la Tiraspol a cerut Guvernului regiunii să alcătuiască o comisie de stat specială care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanţă a legislaţiei transnistrene cu cea a Federaţiei Ruse, din care vor face parte experţi străini şi reprezentanţi ai comunităţii judiciare.

 

 

 

Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporţie de 60%. În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.

 

 

 

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22