Gabriel Biris, secretarul de stat care a vrut sa modifice Codul fiscal, si-a dat demisia VIDEO

Dora Vulcan | 08.09.2016

Gabriel Biris a demisionat joi din functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Pe aceeași temă

 

 

 Demisia lui Gabriel Biris are legatura cu scandalul privind modificarea Codului Fiscal, dupa ce un proiect de ordonanta neasumat de ministrul Finantelor a ajuns in presa. "Si-a dat seama ca si-a depasit mandatul acordat de premier in ceea ce priveste debirocratizarea sistemului fiscal si si-a depus demisia la Cancelaria primului ministru", a precizat Liviu Iolu, citat de Hotnews.

 

 

 

 

 

"In aceasta dimineata a ajuns la premierul Dacian Ciolos demisia domnului Biris si premierul a acceptat aceasta demisie", a anuntat Liviu Iolu, adaugand ca "Din pacate Gabriel Biris a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public masuri pe care acest Guvern nu si le asuma".

 

Liviu Iolu a mai precizat ca Biris si-a depus demisia fara ca aceasta sa ii fie ceruta.

 

 

 

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, susţine că nu crește taxele pentru angajați  

 

 

„Nu avem în vedere o asemenea măsură. Eu, ca ministru al finanţelor, nu am în vedere o asemenea măsură. Solicitarea mea a fost foarte clară - aceea ce a găsi soluții de simplificare şi debirocratizare, pentru crearea unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităților economice", a spus ieri Anca Dragu, ministrul Finaţelor, care susţine că în niciun caz nu va creşte povara fiscală.

 

 

 

Ea a declarat că predictibilitatea fiscală e foarte importantă în actul guvernamental şi pentru activitatățile economice. "Eu nu renunţ la acest principiu!”, a dat asigurări Anca Dragu, la Digi24.

 

 

 

Guvernul vrea să transfere povara fiscală de la angajator la angajat, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, citat de profit.ro. Cele mai mari schimbări ar fi la contribuţiile de asigurări sociale. Un angajat ar urma să achite contribuiţii la pensie de două ori mai mari decât acum, în vreme ce contribuţiile pentru sănătate vor urca de la 5,5 la 8,9 la sută din salariu.

 

 

 

„Este vorba numai şi numai de simplificări şi procese de debirocratizare, în niciun caz nu va creşte povara fiscală, nu va creşte vreo taxă sau vreun impozit, fie că este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice”, a subliniat Anca Dragu, ministrul finanțelor, la Digi24.

 

 

 

„Eu am cerut experţilor din minister diferite analize pe posibile măsuri de simplificare. Nu există în acest moment o decizie la nivelul ministerului şi în niciun caz nu am cerut un scenariu în care să crească povara fiscală”, a precizat ministrul finanțelor.

 

 

 

Întrebată dacă vor exista, totuși, măsuri fiscale în acest sens, Anca Dragu a negat. „Avem în vedere câteva măsuri de simplificare. În câteva zile vom posta pe site-ul ministerului, pentru consultare publică, proiectul pe care eu, ca ministrul al finanţelor, mi-l asum. (...) După cum spuneam, sunt tot felul de idei în minister de analize. Proiectul pe care mi-l asum eu va fi pus în consultare publică în câteva zile şi vizează strict simplificarea şi debirocratizarea, în niciun caz creșteri de taxe şi impozite, aşa cum se vehiculează de aseară în media. (...) Vom reveni în câteva zile cu proiectul de simplificare şi vom dezbate”, susţine ministrul Finanțelor.

 

 

 

 

Contributiile la CAS si CASS s-ar fi mutat in sarcina angajatiilor - potrivit proiectului lui Biris. Ministrul Dragu nu si-a asumat paternitatea proiectului

 

 

 

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, despre care a scris in premiera, marti seara, Profit.ro.

 

 

 

Ministrul Finantelor, Anca Dragu a precizat pentru televiziunile de stiri ca guvernul nu intentioneaza sa modifice impozitarea muncii, iar proiectul dat de presa pe surse nu a ajuns pe masa ei.

 

 

 

Potrivit proiectului, contributiile urmeaza sa fie platite doar de angajati, ceea ce va avea un impact negativ asupra salariilor nete, iar in proiect se prevede ca angajatorii - inclusiv cei privati - sa fie obligati sa mareasca salariul brut.

 

 

 

Cele doua proiecte (Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala), initiate de Ministerul Finantelor, au intrat in circuitul de avizare si de discutii cu mediul de afaceri. Proiectele, initiate de Ministerul Finantelor, au intrat in circuitul de avizare si de discutii cu mediul de afaceri. 

 

  

 

Principalele prevederi ale proiectului de modificare a Codului Fiscal, in varianta Biris

 

 

In prezent, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator, astfel:

Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj. Angajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga  5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.

 

 

Potrivit proiectului:

 

Angajatul ar fi datorat 21,7% - CAS, 8,9% - CASS

 

Angajatorul ar fi datorat 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somaj.

 

 

Angajatorii ar mai fi platit contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale. Si aceste contributii sunt in usoara scadere. Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale.

 

 

Anca Dragu, ministrul Finantelor, a declarat miercuri, la Digi 24, referitor la informatiile aparute in presa privind modificarea Codului Fiscal:

 

"Nu avem in vedere o asemenea masura. Eu, ca ministru al Finantelor, nu am in vedere o asemenea masura. Predictibilitatea fiscala este foarte importanta pentru economie, nu renunt la acest principiu." Ministrul Finantelor a anuntat ca in cateva zile "Vom posta pe site proiectul pe care eu mi-l asum, e vorba strict de masuri de simplificare. Nu va creste povara fiscala, nu vor fi cresteri de taxe."

 

 

 

Comunicatul Ministerului Finantelor

 

 

​În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

 

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

 

"Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

 

În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

 

Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului.

 

Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

 

În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete.

De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.

 

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.

 

 

 

 

Declaratii controversate facute de Gabriel Biris in timpul mandatului sau de secretar de stat la Finante

 

 

Mesaj pentru „fantomele fiscale” si cei care „sapa dupa radacini”

 

 

Abia numit ssecretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat, într-un interviu pentru republica.ro, că trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome", care trebuie "scoase la lumina” pentru a plati taxe si impozite.

 

 

 

Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină", a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

 

 

 

"Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv. (...) Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii. (...) Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate. (...) Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate", a mai declarat Biriş.

 

 

 

După interviu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a venit cu precizări, răspunzând, într-o postare pe Facebook, comentariilor venite din partea cititorilor si si-a cerut scuze celor pe care i-ar fi putut leza cu declaratiile sale.

 

 

 

Biroul de presă al Ministerul Finanțelor a făcut de asemenea câteva precizări după interviul acordat de Gabriel Biriș în Republica.

 

„Declarațiile secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, au avut rolul de informare și nicidecum o notă de ironie la adresa șomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal. Subfinanțarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toți românii, de aceea este nevoie ca plata contribuției să fie realizată de toți beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele șase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuție la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie", se arată în comunicatul de la Ministerul Finanțelor.

 

 

"Stiti vreo firma care sa se fi imbolnavit si care sa se duca la doctor?"

 

 

Ultima sa declaratie, corelata cu faptul ca a venit cu un proiect care ar fi dus la modificarea Codului fiscal - care nu poate fi modificat prin ordonanta de guvern - a incheiat seria declaratiilor abrupte facute de fostul secretar de stat. 

 

 

 

Miercuri seara, Gabriel Biris, inca secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul Departamentului de Legislatie Fiscala din institutie, a confirmat existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti seara de Profit.ro, proiect care fusese respins in decursul zilei de ministrul de Finante Anca Dragu. Biris a explicat ca proiectul era inca in discutii si ca urma sa fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi si explicat. Secretarul de stat a subliniat ca proiectul a avut drept scop simplificarea sistemul contributiilor sociale si nu presupunea nicio marirea a contributiilor.

 

 

 

"Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe", a declarat miercuri Gabriel Biris pentru Calea Europeana.

 

 

 

"Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. In propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri", a mai precizat Biris.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22