O adeptă a SI, arestata dupa ce a injunghiat un politist, pregatea un atentat iminent

E.b. | 09.09.2016

Principala suspecta in ancheta privind buteliile cu gaz gasite in apropierea catedralei Notre-Dame din Paris si care, potrivit autoritatilor franceze, pregatea un atentat iminent, jurase credinta organizatiei Stat Islamic (SI), a anuntat vineri o sursa apropiata acestui dosar, transmite France Presse.

Pe aceeași temă

 

Politia franceza a retinut in apropiere de Paris trei femei radicalizate, implicate de ancheta in dosarul masinii cu butelii de gaz descoperita in weekendul trecut in plin centrul Parisului.

 

Tanara, in varsta de 19 ani, arestata joi seara impreuna cu doua complice, este fiica proprietarului masinii gasite la Paris sambata noaptea, in care se aflau cinci butelii cu gaz si trei butelii cu gazolina. Ea a injunghiat un politist inainte de a fi ranita.

 

Potrivit autoritatilor, femeile pregateau actiuni "violente" si "iminente", relateaza AFP. In varsta de 39, 23 si, respectiv, 19 ani - "radicalizate, fanatizate" - acestea "pregateau intr-adevar noi actiuni violente si mai mult decat iminente", a declarat presei ministrul de interne Bernard Cazeneuve, conform stirileprotv.ro


In timpul operatiunii efectuate in cursul serii de joi la Boussy-Saint-Antoine, situat la 25 km sud-est de Paris, un politist a fost ranit cu o lovitura de cutit la umar de una din cele trei femei, care a fost ranita la randul sau la picioare de un glont tras ca riposta de politisti ai Directiei Generale a Securitatii Interne (DGSI).


Intervievat la fata locului de AFP, un localnic de 21 de ani a declarat ca le vazuse pe cele trei femei inaintea retinerii lor. Ele "aveau un aer stresat, priveau peste tot in jurul lor", a relatat el. In momentul arestarii, "o tanara a scos un cutit si a lovit un politist (...), totul s-a petrecut foarte rapid".

 

Bernard Cazeneuve, care a salutat "actiunea exemplara" a serviciilor de ancheta si de informatii in ceea ce a fost o "veritabila cursa contracronometru", a precizat ca viata politistului - spitalizat - nu este in pericol.


Un mesaj de alerta cu privire la riscul unui atentat in garile pariziene si in Essonne, departament din sudul capitalei in care este arondat Boussy-Saint-Antoine, a fost trimis in cursul zilei politiei, a subliniat o sursa politieneasca, care estimeaza ca reteaua - activata din strainatate- pregatea un atentat joi.

 

 

Tanara ranita, in varsta de 19 ani, era cautata pentru ca este una dintre fiicele proprietarului masinii gasite cu butelii de gaz. Potrivit unei surse apropiate anchetei, ea locuieste, ca si tatal sau, in periferia nordica a Parisului.


Patru persoane au fost deja arestate si se aflau inca joi seara in custodia politiei. "Este vorba de doi frati si de prietenele lor", a mai spus pentru AFP o sursa apropiata anchetei, fara sa precizeze care este eventualul lor rol in acest dosar.


Proprietarul masinii, cunoscut pentru fapte mai vechi de prozelitism islamist, a fost eliberat marti seara din arest, dar politia era in cautarea a doua dintre fiicele sale.

 

Anchetatorii incearca in continuare sa inteleaga pentru ce aceasta masina, un Peugeot 307, cu farurile de avarie aprinse si fara placute de inmatriculare, a fost parcata in plin Cartier Latin, celebra zona turistica, la cateva sute de metri de Notre-Dame de Paris.


In interiorul masinii, cinci butelii cu gaz si trei butelii cu gazolina i-au facut pe politisti sa suspecteze un posibil atentat. Dar niciun sistem de aprindere nu a fost gasit la fata locului. Un carnet cu notite in limba araba a mai fost gasit si este in curs de analiza, potrivit unei surse apropiate anchetei.

 

Descoperirea acestei masini este luata foarte in serios, dat fiind contextul amenintarilor cu atentate in Franta. Joi, presedintele Francois Hollande a evocat "tentative" de a atentat dejucate "in ultimele zile", intr-un discurs consacrat "democratiei in fata terorismului".

Ancheta preliminara deschisa de parchetul antiterorist din Paris il vizeaza pe seful unei grupari teroriste criminale.

 

Dupa mitralieri, atacuri cu cutitul sau cu centuri explozive, serviciile specializate se tem de "o noua forma de atac" cu "amplasarea unor dispozitive explozive" in locuri publice foarte frecventate, a admis seful DGSI, Patrick Calvar la 10 mai in fata Comisiei Apararii Nationale si a Fortelor Armate din cadrul Adunarii Nationale.


La 14 iulie, la Nisa, un tunisian de 31 de ani, a ucis 86 de persoane, intrand la bordul unui camion in multimea adunata pentru a asista la focuri de artificii lansate cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, la cateva luni dupa masacrele din 13 noiembrie de la Paris in cursul carora au fost ucise 130 de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22