Vladimir Putin a dispus elaborarea un nou program de inarmare a Rusiei la paritate cu SUA

Dora Vulcan | 09.09.2016

Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut vineri guvernului condus de Dmitri Medvedev sa elaboreze un nou program de reinarmare, valabil pana in anul 2025, care sa-l completeze pe cel actual si al carui obiectiv va fi mentinerea paritatii nucleare cu SUA, transmite Agerpres citand agentia EFE.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Liderul de la Kremlin a solicitat executivului sa pregateasca rapid primele propuneri, iar pana la 1 iulie 2017 sa prezinte proiectul final in vederea aprobarii.

 

 

 

"Fortele armate si celelalte unitati trebuie sa primeasca armament si echipamente moderne care sa le permita sa apere eficient Rusia in fata amenintarilor militare potentiale", a declarat Putin, conform mass-media ruse, citata de Agerpres.

 

 

 

Putin a admis ca elaborarea noului program de reinarmare a fost amanata timp de doi ani, decizie pe care unii comentatori au pus-o pe seama recesiunii profunde ce afecteaza economia rusa de la sfarsitul anului 2014.

 

 

 

 

Liderul rus a insistat ca noul program trebuie sa urmeze etapele celui precedent si "toate angajamentele bugetare si planurile privind apararea si securitatea nationala trebuie aplicate fara intarziere".

 

 

 

In pofida crizei economice, Putin a sustinut costisitorul program de reinarmare cu argumentul ca o armata moderna este o garantie nu doar a apararii nationale, ci si a independentei politicii externe a tarii.

 

 

 

Aripa liberala a guvernului a sustinut de mai multe ori diminuarea bugetului apararii pentru a nu fi afectate programele sociale.

 

 

 

 

In cadrul programului de reinarmare ce se incheie in anul 2020, Putin a ordonat suplimentarea bugetului pentru modernizarea Fortelor Armate, sumele fiind alocate in special programului rachetelor balistice cu lansare de pe submarine, respective rachetele Bulava, precum si flotei de nave de lupta si submarine, flota neglijata dupa destramarea URSS.

 

 

 

 

Putin nu a ezitat sa califice drept 'impresionante' aceste proiecte de echipare a armatei, care va primi zeci de rachete intercontinentale capabile sa treaca de scutul american antiracheta.

 

 

 

 

Planurile militare ale SUA si extinderea NATO pana in apropierea granitelor Rusiei sunt principalele amenintari mentionate in doctrina militara aprobata in anul 2014 de presedintele Putin. Acesta din urma sustine ca Rusia va raspunde amenintarilor, dar fara sa se lase atrasa intr-o cursa a inarmarilor cum a fost cea de pe vremea Razboiului Rece si care, conform multor analisti, a provocat prabusirea Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

La sfarsitul anului trecut, Putin a aprobat si o noua strategie de securitate nationala valabila pana in anul 2020, ce permite folosirea fortei in cazul in care diplomatia esueaza.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22