Raluca Prună vrea simplificarea modului în care sunt eliberaţi deţinuţii VIDEO

E.b. | 09.09.2016

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, propune simplificarea modului în care deţinuţii sunt eliberaţi condiţionat, însă, spune ea: vor fi lăsaţi în libertate doar condamnaţii care au dovedit că s-au îndreptat şi au plătit paguba produsă.

Pe aceeași temă

 

 

Un proiect legislativ prin care să fie introduse amendamente care să reducă numărul amânărilor nejustificate a eliberării condiționate pentru deținuții care dau dovadă de un comportament exemplar și care au executat fracția obligatorie din pedeapsa este in curs de pregatire.

 

„Vorbim de câteva mii bune de persoane. Da, o să iasă mai mulți oameni, dar nu în orice condiţii. Ca să poți fi eliberat condiţionat trebuie să execuţi o fracţie din pedeapsa - așa se numește - şi să fi avut un comportament care să arate că te-ai îndreptat”, a arătat ministrul justiției la Digi24.ro, într-o emisiune, "În fața ta", care va fi duzată integral duminică.

 

„Dacă umblăm la eliberarea condiţionată, nu în sensul de a modifica fracția sau filosofia Codului penal, ci de a vedea ce anume, care e blocajul la nivelul instanţelor care amână aceste persoane în mod repetat, de câteva ori, astfel încât instituţia eliberării devine neinteresantă”, declara Raluca Prună.

 

 

 

 

 

Această măsură ar urma să fie luată în condițiile în care România a fost condamnată în repetate rânduri la CEDO din cauza supraaglomerației din închisori.

 

De altfel, în urmă cu patru ani, CEDO a adoptat o decizie cvasi-pilot în privința României, după ce se acumulaseră sute de condamnări pentru nerespectarea drepturilor omului din cauza aglomerației și a condițiilor improprii din cele 44 de închisori ale țării.

 

Una dintre soluții la această problemă este cea anunțată de ministrul Raluca Prună - un proiect legislativ prin care să fie introduse amendamente care să reducă numărul amânărilor nejustificate a eliberării condiționate pentru deținuții care dau dovadă de un comportament exemplar și care au executat fracția obligatorie din pedeapsă.


Alte soluții, cum ar fi construirea de noi penitenciare, sunt deocamdată costisitoare pentru buget. Ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de spații de detenție, ceea ce ar depăși un miliard de euro. În plus, ar dura ceva timp.


Costuri pentru buget ar presupune și reamenajarea unor spații ale Ministerului Apărării, foste cazărmi, cedate Ministerului Justiției tocmai pentru extinderea spațiului de detenție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22