Pe aceeași temă
Dincolo de preocuparea pentru look-ul la reîntâlnirea cu colegii şi cu profesorii, unii dintre adolescenţi s-au declarat deranjaţi de perspectiva de a purta uniformă. Nu puţini sunt cei care cred că le-ar îngrădi libertatea de exprimare şi că ”nu ar avea sens”, argumentul fiind că diferenţele se observă, oricum.
”Cămaşa a costat 150 de lei, de la Zara, blugii 130 de lei, de la Bershka, iar pantofii i-am comandat de pe net de la Asos şi au fost 230 de lei. Geanta nu mai ştiu de unde este, dar a costat în jur de 150 de lei. Într-un fel este în regulă, pentru că aşa există o egalitate, dar trebuie să fie respectată, dacă nu suntem toţi în uniforme, deja se creează o anumită discrepanţă. Se simte. Depinde de clasă, de colectiv şi de diriginte, cum se impune şi cum încearcă să îşi formeze elevii”, a spus o elevă în clasa a zecea, conform News.ro.
O altă elevă, în clasa a XI-a, îmbrăcată cu o bluză albă, fără mâneci, şi o fustă scurtă, de culoare somon, şi încălţată cu pantofi albaştri, cu toc, a spus că ţinuta ei a costat aproximativ 600 de euro, iar geanta, aproximativ 350 de euro. Adolescenta este de părere că uniforma nu are sens, pentru că diferenţele între elevii liceului sunt, oricum, notabile.
”Am zis să fie ceva să nu fie prea elegant, dar nici casual. Cred că poţi să fii îmbrăcat bine şi fără să ai haine de un anumit brand. Geanta a fost 350 de euro. Pe ţinută am dat cam 600 de euro, iar pantofii... Nu mai ţin minte, este o colecţie mai veche. La liceu mi se pare că nu are sens uniforma, pentru că tot se fac diferenţe între noi, între cei cu bani şi cei fără. Adică, se vede, şi, oricum, nu se respectă”, a spus ea.
O altă elevă, îmbrăcată cu rochie simplă, neagră, încălţată cu bocanci şi cu o geantă elegantă pe umăr de la branduri precum H&M, Zara şi Deichmann, o ţinută estimată de ea la aproximativ 320 de lei, a explicat indignată că nu este de acord cu uniforma.
”Nu îmi convine uniforma, nu îmi place că trebuie să fim toţi la fel. Aş vrea ca fiecare să arătăm cine suntem în interior, să ne îmbrăcăm cum ne place. Ne îngrădeşte libertatea de exprimare”, a spus ea.
Doi elevi în clasa a noua consideră că ”nu e normal” să se impună o uniformă unor elevi care vor să se exprime şi prin vestimentaţie şi că ”unor copii de 15-16 ani” nu poţi să le impui să se îmbrace într-un anumit stil, când ei deja au un stil vestimentar format.
De altă părere este un elev în clasa a XII-a, îmbrăcat cu blugi şi tricou Dsquared, ţinută accesorizată cu o curea şi brăţări Louis Vuitton. Deşi a estimat că a cheltuit aproximativ 1.500 – 1.600 de euro pe hainele pentru şcoală, el este de acord cu impunerea uniformei, care nu îi îngrădeşte libertatea de exprimare.
”Uniforma mi se pare OK, adică în prima zi ne îmbrăcăm cum vrem şi după ne vom îmbrăca confrom regulilor interioare. Nu îmi îngrădeşte libertatea de exprimare avem nevoie de un tricou polo, insignă sau cu inscripţioonarea liceului şi atât”, a spus adolescentul.
De aceeaşi părere este şi un elev în clasa a XI-a, îmbrăcat cu o cămaşă albastră, simplă, şi blugi H&M,
”Uniforma e OK, adică trebuie să respectăm chestia asta, că e frumos să fie toată lumea la fel, să nu se facă discriminare între ţinute şi: «Uite cum eşti îmbrăcat». Se simte discrepanţa între cei care au bani şi cei care nu, dar nu e aşa de rău, ne apărăm între noi, suntem colegi”, a spus el.
La fel gândeşte şi o adolescentă, în clasa a zecea, care a mărturisit că ghiozdanul a costat ”cam mult”, respectiv 1.000 de euro, iar restul hainelor, aproximativ 500 de euro. ”Tricoul este de la o firmă aşa, oarecare, Stradivarius, geanta este de la Chanel, pantofii de la mall, dar, tot aşa, de la o firmă mai scumpă, şi pantalonii de la Vero Moda”, a explicat ea.
”Pe mine mă cam enervează că nimeni nu poartă uniforma. Am auzit că nu se mai poartă anul ăsta. Mi se pare că am fi mai uniţi cu uniformă”, a spus o elevă în clasa a zecea, îmbrăcată cu un tricou şi o geacă de la Zara şi colanţi despre care a spus mândră că sunt din America. Ţinuta ei a costat aproximativ 200 de lei.
Alţi elevi de la Liceul Jean Monnet din Bucureşti cunosc brandurile hainelor pe care le poartă, dar nu şi preţurile, întrucât de cumpărături se ocupă părinţii.
”Am haine de la Zara, Zanotti şi Victoria Secret. Nu ştiu cât au costat, mama ştie” şi ”Nu ştiu cât au costat, mama se ocupă. Sunt de la H&M”, au spus doi adolescenţi.
Totuşi, la deschiderea anului şcolar au venit şi elevi care au cheltuit mai puţin de 200 de lei pe haine, pentru că, au spus ei, firma nu contează.
”Mi-am luat o rochiţă simplă şi m-am machiat simplu. A costat 200 de lei maxim”, ”Nu contează firma, contează cum arată şi să fie comod. Am cheltuit 200 de lei maxim”, au spus doi boboci.
O profesoară de educaţie fizică, îmbrăcată cu o rochie din voal cu imprimeuri mari, colorate, a explicat că încă nu se ştie dacă se va impune uniformă în acest an şcolar şi că elevii s-au îmbrăcat frumos în prima zi de şcoală.
”E vorba de decenţă, chiar dacă nu păstrezi alb şi negru sau bleumarin, decenţa să fie. De regulă se respectă, chiar se atrage atenţia. Părinţii sunt receptivi. Nu am observat să cheltuie mult pe ţinute, ţinuta este decentă, este ca şi cum seara ai fost invitat la o serată, nu poţi să te duci în blugi şi într-un tricou simplu. Este vorba despre o atenţie, deci nu că sunt haine sau materiale de milioane”, a spus ea.
Cadrul didactic a mai povestit că ea şi elevii ei au fost huiduiţi la competiţii şcolare, deşi liceul a dat dovadă şi de performanţă, cu o olimpică la concursul internaţional de geografie de la Beijing şi cu multe alte rezultate bune la olimpiade. Profesoara este de părere că discrepanţa între elevii cu o situaţie financiară mai bună decât ceilalţi are efecte în funcţie de ”subiectivitatea” fiecărui copil
”Când mă duc cu copiii la competiţii suntem huiduiţi şi am întrebat de ce, doar pentru că au auzit ceva? Lucrurile bune trebuie şi acelea evidenţiate. Nu suntem de bani gata. Poate că la alte şcoli sunt ţinutele mai extravagante. Dacă se priveşte atent, se vede. Este vorba de subiectivitatea fiecăruia, nu se impune – «eu sunt cu această haină de la firma respectivă, nu te bag în seamă». Ţine de unul dacă are complexe, ţine de altul dacă vrea să îşi ridice bărbia şi nasul”, a spus profesoara.
Un alt profesor de educaţie fizică este de părere că ar trebui să fie impusă o uniformă, dar ”specifică” elevilor.
”Pe mine întotdeauna m-au impresionat copiii, de aceea sunt profesor de educaţie fizică. Am 50 de ani continuitate în învăţământ. Este mândria noastră, a poporului român, a familiei, a cadrelor didactice, a părinţilor. Copiii sunt bucuria noastră, fără copii eu unul nu aş putea să exist. S-au prezentat foarte frumos astăzi, îmbrăcaţi potrivit momentului, atât cei de la grupa pregătitoare, până la cei de la clasa a XII-a. Uniforma, aşa şi aşa. Eu am avut uniformă şi m-am simţit foarte bine, nu că ar trebui, dar e altceva când copilul vine cu o ţinută decentă, nu cu pantalonii rupţi sau mai moderni, nu e bine. Noi trebui să dăm o educaţie copilului, să îl formăm. El e schimbul nostru de mâine, nu altcineva. Uniforma, poatre ar trebui ceva specific lor, nu extravagant”, a spus profesorul.
Un alt cadru didactic a apreciat că elevii s-au îmbrăcat decent şi au încercat să fie ”frumoşi”, astfel încât fie ”o sărbătoare pentru ei”.
”În general vin în uniformă. Noi avem o uniformă destul de lejeră, având în vedere că ei asta poartă – tricouri albe, cămăşi albe şi blugi sau fustă de blugi. Nu mi se pare că le îngrădeşte libertatea de exprimare, pentru că ei aşa veneau. Să nu se simtă încorsetaţi. La uniformă nu se simte discrepanţa financiară”, a mai explicat profesoara.
O mamă al cărei copil este în clasa a cincea a spus că este de acord cu uniforma, pentru a nu se simţi diferenţa în privinţa situaţiei financiare a părinţilor. Femeia a spus că a cheltuit aproximativ 1.000 – 1.200 de lei pentru hainele şi ghiozdanul copilului.
Pentru toţi, părinţi şi copii, lucrurile vor deveni cu siguranţă mai clare când vor intra în sălile de curs şi li se va prezenta regulamentul şcolar.