Rămâne sau nu avocat Ponta? UPDATE Baroul Bucureşti, alta aminare

E.b. | 13.09.2016

UPDATE Consiliul Baroului Bucuresti a decis, marti, prin vot sa amane luarea unei decizii privind o posibila excludere a lui Victor Ponta din avocatura pana cand instanta de judecata va da un verdict definitiv in procesul prin care fostul premier a contestat retragerea titlului de doctor.

Pe aceeași temă


Astfel, membrii consiliului au decis prin vot suspendarea solutionarii sesizarii depuse de europarlamentarul Monica Macovei, informeaza Digi24.

 

 

Victor Ponta a primit undă verde de la Înalta Curte să vorbească despre ultimul sau dosar şi a scris pe Facebook  "adevărul" despre afacerea Tony Bair – adică varianta sa, mult diferită de cea a procurorilor DNA care l-au pus sub control judiciar. Acum, rămâne de văzut dacă va primi undă verde şi din partea Baroului Bucureşti pentru a rămâne în continuare avocat după ce i s-a retras titlul de doctor din cauză că a plagiat grosolan în teza de doctorat. 

 

Este însă o premieră pentru Consiliul Baroului Bucureşti, care a operat până acum doar excludeea din avocatură a celor condamnaţi pentru fapte penale. Asta însă cu greu şi nu în toate situaţiile. Lista penalilor care continua să profeseze avocatura este destul de lungă.

 


Deocamdată însă, nu-i niciun pericol pentru fostul premier. Consiliul Baroului Bucureşti a amânat azi luarea unei decizii privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatură. 
Soluție va fi dată după propunțarea unei decizii în instanță (care va dura), legată de dosarul în care Victor Ponta a cerut anularea ordinului prin care ministrul i-a retras titlul de doctor.

 

Cazul Ponta este unul controversat din cauza legislaţiei care nu lămureşte clar dacă o persona intrată în avocatură fără examen, în baza titlului de doctor, poate fi exclusă din rândul avocaţilor în situaţia în care acest titlu i-a fost retras. Cel puţin aşa afirmă Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti. Monica Macovei, cea care a făcut solicitarea de excludere a lui Ponta din avocatură, susţine însă că ar trebui aplicată “simetria actelor administrative”, adică retragerea scutirii de examen în Barou în virtutea doctoratului (retras acum), ceea ce automat va duce la excluderea lui Ponta din avocatură. 

 

Decanul Baroului are dileme 


Conform decanului Ion Dragne, citat de News.ro: "Nu avem o lege, un text care să spună că, dacă a fost retras titlul de doctor în drept, este de drept retras şi titlul de avocat. (...) Şi noi ne punem, evident, întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana căreia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca jurişti, ce se întâmplă cu ordinul în tot acest timp şi care e efectul”


Monica Macovei, europarlamentar, spunea după ce, la 6 septembrie, a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins că Ponta trebuie exclus din avocatură.

 

În opinia europarlamentarului, Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti doar pentru că avea titlul de doctor. 

 

"Titlul de doctor i-a fost retras de către ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să fie avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi că Baroul, în simetria actelor administrative, să retragă scutirea de examen, că întâi a trebuit să îi dea scutire de examen, el fiind doctor. Să-i retragă scutirea de examen şi automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi care au intrat în avocatură", afirma Monica Macovei. 

Tot ea a spus, după ce a participat la  şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti: "cei care au avut altă părere decât mine au spus că nu există temei juridic" .   


Pe temeiul "nedemnitaţii profesionale"


Până ce ieşim din această dilemă consemnăm că, în 2014, Consiliul Baroului Bucureşti a decis excluderea fostului premier Adrian Năstase din avocatură, după ce acesta a fost condamnarea definitiv, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare.  Atunci, Ion Ilie Iordachescu, decanul Baroului, preciza că excluderea lui Adrian Năstase din avocatura s-a făcut pe temeiul "nedemnitaţii profesionale", având în vedere că a primit două condamnări cu executare. 
Şi Cătălin Voicu, fost senator, a fost exclus din avocatură, după condamnarea definitivă la şapte ani de închisoare cu executare, din 2013, într-un dosar de corupţie. 

Un alt "personaj" exclus din avocatură, în 2014, a fost Costel Căşuneanu, afacerist şi avocat. Decizia a fost luată de Baroul Bacău, după ce ICCJ l-a condamnat la patru ani, cu suspendare, pentru cumpărare de influenţa - alături de fostul senator Cătălin Voicu, fostul judecător Florin Costiniu şi afaceristul Marius Locic.

 

Costiniu, de neatins


Însă unul dintre cele mai răsunătoarea cazuri rămâne cel al judecătorului Florin Costiniu, care arată cât de necunoscute sunt căile avocaturii în România
În dosarul lui Cătălin Voicu a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare în urmă cu trei ani. În privinţa lui Costiniu, care este soţul Vioricai Costiniu, membră a unei gălăgioase asociaţii a magistraţilor, Baroul a tot amânat decizia.

 

În momentul în care când s-a declanşat acţiunea penală pe numele său, în dosarul Voicu, judecătorul Costiniu s-a pensionat din magistratură. Şi, chiar dacă primea 16.000 de lei pe lună, s-a făcut avocat.

Ulterior, a fost condamnat pentru corupţie în prima instanţă - apoi, definitiv. Însă el a continuat să pledeze nestingherit ca avocat. Nimic nu l-a putut atinge. 

 

Acum vom vedem cum şi dacă îl ocrotesc zeii avocaturii şi pe Ponta, mai ales că el n-a fost condamnat penal, ci doar a plagiat, după care s-a folosit de titlul de doctor ca să intre în avocatură.

 

Context

 

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, la 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.
 

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.
 

La 23 august, Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie cererea formulată de Monica Macovei şi a decis să amâne decizia, iniţial până la 31 august, după ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor. Totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22