Operaţiunea Tornado. Daniel Dragomir, fost ofiţer al SRI, reținut în dosarul Black Cube

E.b. | 14.09.2016

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, reţinut de DIICOT în dosarul Black Cube. El urmează să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă. Dragomir a mai avut probleme cu legea, după ce a fost acuzat de DNA că a oferit protecție unor afaceriști, în schimbul unor sume de bani importante. Acum este acuzat că i-ar fi ajutat pe pe spionii să strângă informaţii despre Laura Codruța Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

Daniel Dragomir este locotenent-colonel în rezervă și i-ar fi ajutat pe pe spionii israelieni să strângă informaţii despre Laura Codruța Kovesi, şefa DNA.  
 

Operațiunea de intimidare a șefei DNA purta numele de cod "Tornado", iar Daniel Dragomir este suspectat de DIICOT ca fiind unul din beneficiarii operațiunii Black Cube. Implicarea lui Daniel Dragomir ar fi avut loc în perioada februarie - martie 2016, acesta promițând și un bonus de succes firmei israeliene, conform Digi24.ro.
  

În acest dosar, un angajat al Black Cube se află în arest la domiciliu, iar un altul sub control judiciar. Anterior, cei doi au fost sub măsura arestului la domiciliu.

 

În luna august, procurorii au făcut audieri și în Israel. Doi procurori s-au întors în țară cu probe importante. Ar fi reușit să stea de vorbă și cu reprezentanți ai firmei Black Cube, firma acuzată că și-a trimis doi angajați în România pentru a o spiona pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Pe lista celor doi angajați ai Black Cube se aflau și alte persoane publice din România.

 

Șefa DNA a declarat însă că tentativa de spionaj la adresa ei nu a reușit.

 

„Mail-urile mele şi ale familiei nu au fost sparte. Din verificările pe care le-am făcut nici măcar nu s-a încercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date în mod repetat şi insistent familiei şi prietenilor apropiaţi. Este o anchetă în derulare la DIICOT. Sper să afle cât mai repede şi cât mai complet adevărul. Cu siguranţă sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care susţin persoanele pe care noi le-am investigat”, a declarat șefa DNA.

 

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

 

Pe David Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

 

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus, şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.
 

Black Cube și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri.
 
Totodată, personalul angajat în cadrul companiei ar fi în relații apropiate cu oficialii guvernului israelian și agențiile de informații din această țară.
 
 

Cine este Daniel Dragomir, fost ofițer SRI (locotenent-colonelul în rezervă), reținut în dosarul Black Cube.  
 

Ultima funcție în SRI a locotenent-colonelului Daniel Dragomir a fost aceea de șef al sectoarelor informativ - operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. El a trecut în rezervă, aparent la propria dorință, la începutul anului 2013.
 

Daniel Dragomir a început să colaboreze cu omul de afaceri Rami Ghaziri - un milionar franco-libanez cu activități economice în România. Ulterior, la
20 noiembrie 2014, Ghaziri declara, în fața anchetatorilor DNA, cum fostul ofițer SRI l-ar fi învățat să se protejeze de serviciile secrete ale României, conform romanialibera.ro.
 
Ghaziri a avut o primă întâlnire cu soția lui Dragomir, Marinela Zoica Dragomir (fost subofițer SRI, trecută și ea în rezervă). După aceea, la a doua întâlnire cu Ghaziri a venit chiar Daniel Dragomir.
 

„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină. Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus ca apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni", a declarat omul de afaceri Ghaziri.
 

În ianuarie 2015, locotenent-colonelul (r) Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzația că ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme. În schimbul acestor bani, Dragomir urma să facă intervenții la funcţionari din Ministerul Finanţelor, inclusiv din ANAF şi din Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru obținerea unor rambursări de TVA.
 

În același dosar a fost trimisă în judecată și Marinela Zoica Dragomir, subofițer SRI în rezervă, sub acuzația de complicitate la trafic de influenţă.
 
Procurorii au menționat în rechizitoriul lor că, în perioada octombrie 2012 - 15 februarie 2013, cât şi ulterior, Daniel Dragomir "a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit - propus şi realizat - al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia".
 

Foarte interesant este că, după ce DNA a demarat ancheta împotriva lui Daniel Dragomir, acesta a început să facă dezvăluiri împotriva unor apropiați ai echipei guvernamentale. Daniel Dragomir ar fi făcut declarații despre presupuse fapte de corupție comise de Dan Plumb, soţul fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb, precum și de unul dintre fiii lor.
 
"În perioada martie-septembrie 2013, Rami Ghaziri mi-a confirmat în prezența altor martori că a primit solicitări din partea fiului și soțului ministrului Rovana Plumb pentru a încheia o serie de contracte defavorabile", a declarat Daniel Dragomir, conform romanialibera.ro.
 

”Ca urmare a denunţurilor penale depuse de numitul Daniel Dragomir, au fost constituite dosare penale aflate în prezent în curs de instrumentare la DNA, iar unul a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti", a confirmat DNA.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22