Senatul l-a scapat pe Oprea de urmarire penala in dosarul mortii politistului Gigina

Dora Vulcan | 19.09.2016

Senatorii au respins luni, in plen, cererea DNA de urmarire penala a senatorului independent Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si vicepremier, acuzat de ucidere din culpa in dosarul mortii lui Bogdan Gigina, cu 73 voturi "impotriva" si 45 "pentru".

Pe aceeași temă

 

 

 

Cronologie Hotnews.ro:

 

18.51 Rezultatul votului: 73 voturi "impotriva", 45 "pentru", 6 anulate. Cererea DNA este respinsa.

 

18.26: Incepe votul, care este secret si se exprima cu bile - bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba insemna vot "impotriva" cererii DNA, ambele bile in urna neagra inseamna abtinere.

 

18.15 A luat cuvantul senatorul PSD Serban Nicolae care afirma ca, in referatul pe care l-a consultat la comisia juridica, procurorul ignora functia de vice-prim-ministru detinuta de Gabriel Oprea:

"Eu votez impotriva si va indemn sa faceti la fel". A fost aplaudat de cativa senatori.

 

18.08 Gabriel Oprea:

 

Unii colegi de aici din sala imi sunt prieteni altii nu. Acum vreau sa va vorbesc despre dreptate, mi se pare ceva halucinant.

In seara tragediei veneam de la o institutie pe linia securitatii nationale, nu de la restaurant.

Exista o baza legala din anul 2000 pentru un antemergator.

Aveam antemergatorul in fata, in urma cercetarii viteza masinii de politie era cea legala, cea in care ma aflam eu pe bancheta din spate avea viteza legala. Din pacate s-a intamplat aceasta tragedie, un tanar politist a cazut intr-una din cele trei gropi din centrul Capitalei

Este o mare tragedie.

Sunt reguli foarte clare, nu ministrul stabileste traseul, nu da comenzi de viteza. Nici nu puteam sa discut cu tanarul coleg de pe motocicleta.

Am trait un cosmar, am cautat sa imi fac datoria.

Aceasta este cuvantul meu, sunt un om care am cautat intotdeauna sa imi fac datoria.

Aflat pe bancheta din spate nu puteam sa comit ucidere din culpa. Cred ca greseala, ceea ce a determinat sunt cele trei gropi prost semnalizate.

Va rog sa votati impotriva acestei cereri.

Comisia Juridica a dat un aviz favorabil solicitarii, fiind 8 voturi pentru incuviintare si doua impotriva. Avizul este consultativ.

 

***

 

Potrivit DNA, din probele administrate au reiesit indicii rezonabile cu privire la savarsirea unei noi infractiuni fata de cele pentru care se efectua deja urmarirea penala.

 

Procurorii au aratat ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19,00, agentul de politie Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care au cauzat decesul.

 

"La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de catre Brigada de Politie Rutiera din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni", a precizat DNA.

 

Anchetatorii au retinut ca, din probele administrate, rezulta indicii rezonabile ca, incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca acestea sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22