Alina Gorghiu si Bogdan Olteanu, citati ca martori la Curtea Suprema in dosarul Vlasov

Dora Vulcan | 20.09.2016

Instanta suprema a dispus citarea ca martori a Alinei Gorghiu, copresedintele PNL, si a fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, in dosarul in care Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert a Romaniei, este acuzat ca a intervenit la un deputat pentru a ii fi sustinute interesele.

Pe aceeași temă

 

"Vazand prevederile art.4881 Cod procedura penala, martorii incuviintati vor fi audiati potrivit urmatorului calendar: 1. 21 septembrie 2016 - martorii Dan Dumitru si Dimitriu Sorin Petre; 2. 5 octombrie 2016 - martorii Bar Vasile, Olteanu Bogdan, Iordache Florin si Vlad Butariu Maria; 3. 19 octombrie 2016 - martorii Gorghiu Alina Stefania, Stefanescu Cornelia Liliana, Klarik Laszlo Attila si Popescu Gheorghe Sorin; 4. 2 noiembrie 2016 - martorii Vainer Aurel, Edler Andras Gyorgy si Stefanescu Mariana Brandusa; 5. 16 noiembrie 2016 - martorii Mihai Daraban, Viorel Arion si Babiuc Victor. Dispune citarea martorilor de mai sus la adresele indicate in dosar si pune in vedere Ministerului Public - DNA sa depuna, in scris, la dosar adresele la care urmeaza a fi citati martorii Mihai Daraban, Viorel Arion si Babiuc Victor", se arata in incheierea instantei supreme din data de 1 iunie, citata de Mediafax.

 

Primii martori, Dan Dumitru si Sorin Petre Dimitriu, vor fi audiati la termenul de miercuri, urmand ca pe 5 octombrie sa dea declaratii Bogdan Olteanu si Florin Iordache. Judecatorii au citat-o pe Alina Gorghiu pentru data de 19 octombrie.

 

Prima instanta a dispus achitarea lui Mihail Vlasov, DNA contestand decizia cu apel.

 

In 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihail Vlasov intr-un nou dosar de coruptie, el fiind acuzat ca, in 26 februarie 2013, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), i-a cerut unui deputat "sa ii sustina interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului".

 

Solicitarea a fost formulata in contextul in care Mihail Vlasov isi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

 

In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, in calitatea sa de presedinte al Colegiului de conducere al Camerei Nationale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

 

In cadrul actului de sesizare a instantei, apare informatia conform careia initiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost parlamentarii: Aurel Vainer, Alina Gorghiu, Klarik Laslo-Attila, Attila Marko, Mircea Grosaru si Florin Iordache. 

 

 

***

 

 

Mihail Vlasov este acuzat că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influenţeze mai mulţi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer - în vederea semnării şi susţinerii proiectului de lege.

 

"După cum ştiţi, am fost martoră în dosarul legat de iniţiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei către Camera de Comerţ şi Industrie. Au fost câteva minute care ţin de obligaţia mea cetăţenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice speţă eşti solicitat. Şi dacă vedeam un accident pe stradă, să ştiţi că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost nişte declaraţii scurte, pentru că nu cunosc despre speţa în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura, cum se semnează o iniţiativă, a fost respinsă această iniţiativă. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se impută unui coleg deputat", le-a spus atunci Alina Gorghiu jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată.

 

Gorghiu a recunoscut că a vorbit cu Mihail Vlasov de câteva ori într-un an. "Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, aşa cum încearcă unii să spună", a adăugat ea.

 

"Această iniţiativă legislativă nu mi-a fost dată sau sugerată de către cei de la Camera de Comerţ, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu această iniţiativă. Nimic senzaţional în ea. Îmi pare rău că o iniţiativă parlamentară semnată cu bună-credinţă de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru că alţii au înţeles să facă şi alte lucruri în cauză. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Este obiectivul instanţei să constate dacă este sau nu adevărat acest lucru. Eu mi-am făcut datoria. Am depus această mărturie", a spus Alina Gorghiu.

 

În sala de judecată, Alina Gorghiu a relatat că fost solicitată de către deputatul Florin Iordache să susţină acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ.

 

"Iniţiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu. Dacă mă întrebaţi ce prevede proiectul, nu pot să dau foarte multe detalii. Nu am înţeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituţie publică, mai ales că anterior Registrul Comerţului a fost în competenţa camerelor de comerţ. Ştiu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât şi la deputaţi. Nu ştiu dacă am informat grupul PNL despre susţinerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atât timp cât nu se cer anumite lucruri. Nu există nicio interdicţie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici şi să le transforme în iniţiative legislative, atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură", a declarat Gorghiu.

 

Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

 

Procurorii susţin că, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat 'Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului'.

 

"Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", afirmă DNA.

 

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori camerelor teritoriale

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22