Suspectul Ahmad Khan Rahami, inculpat pentru folosirea unei arme de distrugere în masă

E.b. | 21.09.2016

Procurorii americani l-au inculpat marţi noaptea pe suspectul Ahmad Khan Rahami în legătură cu implicarea sa în exploziile, care au zguduit în weekend cartierul newyorkez Chelsea şi o staţiune balneară din New Jersey. Rahami este vizat de patru capete de acuzare legate de acte de terorism, inclusiv folosirea unei arme de distrugere în masă, transmite AFP:

Pe aceeași temă

 

Potrivit rechizitoriului prezentat de procurori, printre acuzaţiile federale care i se aduc suspectului se numără folosirea unei arme de distrugere în masă, amplasarea unei bombe într-un spaţiu utilizat de către public, precum şi distrugere de bunuri prin incendiere sau explozie.

 

31 de persoane au fost rănite în explozia din cartierul newyorkez Chelsea, inclusiv un cetăţean britanic. Printre victime se numără o femeie, din care medicii americani au scos bucăţi de metal şi lemn proiectate de explozie.

 

Autorităţile americane susţin că prima bombă din cartierul newyorkez a fost improvizată dintr-o oală sub presiune, ataşată de un dispozitiv exploziv şi umplută de suspect cu rulmenţi şi piuliţe, care trebuiau să acţioneze ca şrapnel. Se pare că bomba a fost plasată într-un container de gunoi şi detonată de un dispozitiv cu cronometru, conform News.ro.

 

Alte cinci bombe improvizate din ţevi au fost descoperite de autorităţile americane în localitatea Elizabeth, New Jersey. Anchetatorii au concluzionat că aceste bombe, precum şi o a doua bombă nedetonată din cartierul newyorkez, erau acoperite de amprentele suspectului.

 

De asemenea, camerele de supraveghere l-au surprins în Chelsea pe Ahmad Khan Rahami. Suspectul a achiziţionat ingredientele pentru realizarea bombelor în cursul ultimelor trei luni de pe eBay.

 

 

Rahami avea un cont pe o reţea de socializare sub numele de yaafgankid786, pe care l-a folosit pentru a aprecia două videoclipuri jihadiste. Acesta ţinea şi un jurnal scris, în care l-a lăudat frecvent pe Osama bin Laden şi a criticat Statele Unite pentru războaiele din Irak, Afganistan şi Siria.

 

Un videoclip recuperat de pe smartphone-ul unei rude îl arată pe suspect aprizând un dispozitiv incendiar cu doar două zile înainte de explozii.

 

Ahmad Khan Rahami a fost capturat luni după-amiază de către autorităţile americane, în urma unui schimb de focuri din localitatea Linden, New Jersey.

 

Acesta a fost imediat pus sub inculpare pentru tentativă de omor a unui poliţist şi posesie a unei arme ilegale.

 

Acuzaţiile de terorism vin după ce agenţii federali au recunoscut că suspectul a fost vizat de o investigaţie pentru terorism în urmă cu doi ani, după ce propriul său tată l-a reclamat la poliţie pentru terorism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22