MAE neagă faptul că România va accepta de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în 2015

E.b. | 21.09.2016

România şi alte şase ţări europene au promis să accepte cel puţin de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în anul 2015, au declarat oficiali americani citaţi de AFP. MAE neagă informaţia, susţinând că nu s-au asumat angajamente suplimentare de relocare faţă de decizia luată la nivel european.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe neagă informaţiile potrivit cărora România ar urma să primească de 10 ori mai mulţi refugiaţi decât în 2015, susţinând că nu şi-a asumat angajamente suplimentare de relocare faţă de decizia luată la nivel european.

 

MAE: România nu şi-a asumat angajamente suplimentare de relocare a refugiaţilor

”La Summit-ul liderilor pe problema refugiaţilor de la New York, România a pus în valoare ceea ce a făcut în acest domeniu, dar nu şi-a asumat angajamente suplimentare de relocare faţă de decizia luată la nivel european. În contextul eforturilor la nivel UE de gestionare a migraţiei, România participă la răspunsul comun european în domeniu, prin implementarea deciziilor de relocare internă adoptate în cursul anului 2015 şi, prin participarea pe baze voluntare, la procesul de relocare externă, respectiv de susţinere activă a avansării dialogului cu statele terţe de origine şi de tranzit pentru combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen”, se arată într-un comunicat al MAE.

 

Potrivit documentului, România rămâne angajată în implementarea acestor angajamente, despre care opinia publică a fost informată în repetate rânduri.

Responsabili americani au menţionat la Adunarea Generală ONU că şapte state, printre care şi România, au promis să primească de cel puţin zece ori mai mulţi refugiaţi decât au făcut-o în 2015, conform 20minutes.fr.

 

Stirea iniţială/ Anunţul (că România şi alte şase ţări europene au promis să accepte cel puţin de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în anul 2015) vine în condiţiile în care preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat marţi că 50 de state ale lumii şi-au luat angajamentul să dubleze, până la sfârşitul anului, numărul de refugiaţi primiţi, ajungând în total la 360.000, conform News.ro.

 

Preşedintele SUA a declarat în faţa lideriilor lumii de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la Washington că printre cele 50 de state care şi-au luat un asemenea angajament se numără Canada şi Germania. Între timp, reprezentanţii Naţiunilor Unite susţin că până la 21 de milioane de migranţi din înreaga lume şi-au părăsit locuinţele din cauza ciocnirilor sângeroase şi a persecuţiei.

 

Până la nouă milioane de persoane şi-au pierdut locuinţele doar din cauza lungului război sirian, care a forţat patru milioane de migranţi să se îndrepte spre statele vecine.

 

Statele Unite au fost de acord să primească până la 110.000 de refugiaţi în anul fiscal 2017 - care va începe de la 1 octombrie - faţă de cei 85.000 de migranţi relocaţi pe teritoriul american în ultimul an.

 

Peste 360 de cereri de azil au fost înregistrate în România în primele cinci luni ale acestui an, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Irak şi Pakistan.

 

De asemenea, în baza angajamentelor asumate de România la nivel european, au fost transferate în ţara noastră 35 de migranţi - şase din Italia şi 29 din Grecia.

 

În România există şase centre de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, la Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti.   

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22