Ioana Basescu,Udrea si Andronic audiati la DNA in dosarul finatarii campaniei din 2009

Vlad Toma | 22.09.2016

Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea, este urmarit penal de procurorii DNA , fiind pus sub control judiciar. Nastasia este acuzat de luare de mita in dosarul privind finantarea campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, scrie Agerpres.

Pe aceeași temă

 

"Se fac cercetari in legatura cu infractiuni de luare de mita si este vorba de denuntul formulat de o persoana ca, in perioada 2009, atunci cand a fost campania electorala, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campania prezidentiala. (...) Este vorba despre un denuntator care avea mai multe contracte cu Ministerul Turismului in acea perioada. (...) Clientul meu are calitate de suspect, acuzat de luare de mita. Este cercetat sub control judiciar", a afirmat, la sediul DNA, Vasile Plesa, avocatul lui Gheorghe Nastasia, conform Agerpres.
 

Potrivit unor surse judiciare, valoarea sponsorizarilor din campania electorala s-ar ridica la cateva sute de mii de euro.

 

UPDATE Fiica cea mare a fostului preşedinte, Traian Băsescu, Ioana Băsescu, ar fi acuzată de de spalare de bani si complicitate la abuz din functia de notar, iNformaţia provine pe surse din interiorul anchetatorilor şi este difuzata de antena3.

 

UPDATE  Ioana Basescu a iesit din sediul DNA dupa circa patru ore, fara a face declaratii jurnalistilor.
 

UPDATE: Elena Udrea si Dan Andronic sunt de asemenea audiati la DNA, anunta News.ro. Conform sursei citate, Udrea a afirmat ca a fost citata telefonic de procurori pentru a se prezenta astazi la audieri. La rindul sau Dan Andronic a declarat ca a fost chemat ca martor intr-un dosar ce dateaza din 2015.

 

Fiica cea mare a fostului presedinte nu a dat detalii privind motivul intalnirii cu procurorii. Ioana Basescu, de profesie notar, a sosit insotita de un avocat. Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, ea a fost citata pentru audieri intr-un dosar vizand fapte de coruptie. 

 

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat aseara, la Romania Tv, ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, ar actiona ca un animal incoltit si ca actiunile DNA au scapat de sub control. Fostul presedinte a mai pus ca ar exista un nucleu de procurori care s-ar fi laudat ca il vor obliga sa ceara custodia unui dintre nepoti, arestandu-i acestuia parintii:

 

"Am aflat prin DNA ca este un mic grup de procurori care se jura ca ma va face sa cer custodia copilului, unuia din nepoti, adica va aresta parintii. Sunt cativa procurori apropiati doamnei Kovesi pe care i-a carat si i-a pus consilieri dupa ce au rezolvat niste dosare. Nu o sa spun nume, dar va spun acest adevar, va veni si acea zi cand voi face publice numele", a spus Traian Basescu la Romania TV, conform Hotnews.
 

"Când declari că eşti înconjurat de duşmani, ca dna Kovesi, cum acţionezi? Ca un animal încolţit. CSM trebuia să analizeze declaraţiile dnei Kovesi. Este un comportament care e scapat de sub control. Nu spun că DNA ar trebui să stea... Problema este că am ajuns intr-o epoca a abuzurilor fără limite, ne întoarcem la anii '50.

 

Există un nucleu de procurori în jurul dnei Kovesi care rezolvă toate dosarele sensibile. Dna procuror Mirică (dosarul Gabriel Oprea) face parte din acest nucleu. Acest comportament nu a existat în timpul mandatelor lui Daniel Morar şi nici măcar în primul mandat al Codruţei Kovesi. Acest comportament nebun al DNA s-a declanşat în ultimele luni ale mandatului meu de preşedinte," a spus Basescu, la Romania Tv.

 

 

 

***

 

 

Dan Andronic este acuzat de DNA de constituirea de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata, fiind judecat in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a unor hectare de padure in Padurea Snagov. In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Remus Truică, Printul Paul Philipe Al României si alte 19 de persoane.

 

Conform rechizitoriului procurorilor, "acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe.


Pe de o parte, inculpatul Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care inculpatul Truică Remus o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.


Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22