Tăriceanu vrea acord care prevede ca Guvernul să fie format cu precădere din parlamentari

E.b. | 25.09.2016

​ALDE, partidul lui Calin Popescu Tariceanu, propune semnarea unui acord de către "toate forţele politice care respectă democraţia", prin care aceste să se angajeze că viitorul Executiv va fi format în Parlament, "cu precădere din parlamentari", conform Agerpres.

Pe aceeași temă

  

 

"Pentru a opri deteriorarea regimului democratic şi a restaura pe deplin funcţionarea constituţională a democraţiei reprezentative, propun ca ALDE să lanseze un acord, ce va fi semnat de toate forţele care susţin democraţia şi respectarea voinţei românilor. Partidele semnatare cad de acord asupra următoarelor principii şi urmează să se angajeze în acţiunea lor viitoare după cum urmează: după alegerile din 11 decembrie, guvernul va fi format în Parlament, subliniez, nu în altă parte, şi cu precădere din parlamentari, pentru că au capacitatea democratică de a conduce politica internă şi externă şi de a administra treburile politice doar oamenii politici care au stat în faţa cetăţenilor pentru a le cere în mod transparent votul de încredere. Niciun ministru nu îşi poate exercita legitim mandatul în afara controlului cetăţenesc şi a responsabilităţii politice pe care acest control o implică", a declarat vineri Tăriceanu, la Liga Aleşilor Locali ai ALDE, conform Agerpres preluata de HotNews.

 

Potrivit liderului ALDE, acordul ar urma să precizeze şi faptul că articolul 103 din Constituţie nu poate fi înţeles în cheie democratică decât în sensul "în care partidul care a obţinut majoritatea absolută ori partidele care formează împreună majoritatea absolută într-o alianţă explicită şi publică (...) vor recomanda preşedintelui României candidatul pentru funcţia de prim-ministru".

"Orice desemnare arbitrară a unui candidat din afara Parlamentului sau din rândurile unui partid parlamentar care nu poate proba o majoritate absolută în momentul consultărilor pentru formarea guvernului va fi considerată neconstituţională şi va fi tratată ca atare", a subliniat liderul ALDE.

Acordul ar urma să prevadă şi interdicţia constituirii de alianţe cu partidele anti-sistem: "Nu vor fi încheiate alianţe pre-electorale sau post-electorale şi, după exemplul Parlamentului European, (...) va fi exclusă orice formă de colaborare parlamentară cu partide anti-sistem, de factură populistă, care au denigrat programatic instituţiile democratice naţionale, Parlament, partide şi au promovat sistematic neîncrederea în clasa politică, în reprezentanţii aleşi ai naţiunii şi ai comunităţilor locale. Ar fi bine ca măcar acum să nu ne jucăm cu democraţia şi să nu închidem ochii în faţa abuzurilor", a mai afirmat Tariceanu. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22