Printr-un referendum, elveţieii au dat puteri sporite serviciilor secrete

E.b. | 26.09.2016

Elveţienii au votat duminică, în cadrul unui referendum, în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii. Astfel a fost să autorizată interceptarea comunicaţiile telefonice şi electronice, în contextul temerilor tot mai mari în legătură cu securitatea, conform The Associated Press online.

Pe aceeași temă

 

 

În cadrul referendumului pe acestă temă, peste 65% dintre votanţii au decis în favoarea noii legi care permitre serviciilor de informaţii elveţiene să contracareze mai bine ameninţările la adresa securităţii ţării, care vin din partea spionilor, hackerilor sau a extremiştilor violenţi.

 

Serviciile secrete elvețiene aveau dreptul să colecteze informații doar pe domeniul public sau având ca sursă alte autorități ale statului

Sondajele arătau că majoritatea alegătorilor erau favorabili noului act normativ. Acesta mai prevede că noile măsuri de supraveghere vor fi supuse controalelor politice și ale Tribunalului administrativ federal, conform rfi.ro.

 

”Cu această lege, ieșim de la subsol și urcăm la parter pe plan internațional”, explică ministrul elvețian al apărării, Guy Parmelin. El susține că nu poate fi vorba despre o supraveghere în masă, autoritățile dorind doar să monitorizeze preventiv indivizii periculoși, mai ales pe cei bănuiți că ar avea legături cu grupări teroriste.

De fapt, noua lege de funcționare a serviciilor secrete a fost votată de parlamentul elvețian anul trecut, dar o alianță alcătuită din Partidul Socialist, Verzi și diferite organizații a cerut convocarea unui referendum, invocând faptul că acest act normativ ar putea crea un ”stat iscoditor”, la aproape trei decenii de la ”scandalul fișelor”.

 

În anul 1989, elvețienii aflau că aproximativ 900.000 dintre ei aveau la poliție dosare în care erau stocate informații despre opiniile lor politice, activitățile lor sindicale și alte date.

 

În urma acelui scandal a fost restrâns dreptul poliției de a efectua acțiuni de monitorizare.

 

Organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International consideră că noua lege permite ”măsuri de supraveghere disproporționate”, întrucât ”metadatele” oricărei persoane în Elveția sunt oricum conservate timp de șase luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22