Vasile Blaga demisioneaza din PNL: Este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență

E.b. | 28.09.2016

Vasile Blaga este urmărit penal de către procurorii DNA sub acuzaţia trafic de influență. El a fost pus sub control judiciar. Alături de Blaga, mai sunt urmăriţi penal Gheorghe Ştefan şi Horaţiu Bruno Berdilă. Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, de cumpărare de influenţă, conform unui comunicat DNA

Pe aceeași temă


 

UPDATE: Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i s-au adus miercuri de către DNA, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie. ”În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac”, adirmă Vasile Blaga, conform News.ro


DNA anunţă că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

 

Vasile Blaga a refuzat să dea declaraţii procurorilor, spun surse judiciare. Avocatul liderului liberal, Cristian Ene, a afirmat că Blaga ”şi-a respectat dreptul la apărare aşa cum a considerat necesar în interesul domniei sale”, conform News.ro.

 

UPDATE: Vasile Blaga a ieșit de la DNA. El se află sub control judiciar. „Voi acționa în consecință”, a declarat Vasile Blaga privitor la asumarea politică a situației în care se află. Aşadar, este posibil ca el să demisioneze din PNL. DNA îl acuză pe suspectul Vasile Blaga de primirea, în perioada 2011 - 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de primirea de la suspectul Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro.  

 

 

UPDATE: Vasile Blaga a demisionat din PNL.

 

UPDATE: Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, este urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, conform DNA.

 

UPDATE: Alături de Balga, mai sunt urmăriţi penal Gheorge Ştefan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, conform unui comunicat al DNA.

 

UPDATE Procurorii vorbesc despre  comisioane de 10% la contracte cu statul, care ar fi fost încasate pe filiera acestui trafic de influență pentru ca anumite firme să beneficieze de contractele din bani publici. Sumele obținute astfel ajung la sute de mii de euro, arată date preliminare din această anchetă, spun surse judiciare, conform Digi24.ro.

 

Vasile Blaga ar fi fost citat la DNA Ploiești într-un dosar nou, de trafic de influență. Acuzațiile vizează perioada 2009 -2012, atunci când Vasile Blaga era parlamentar și ministru de Interne (2009-2010). Este vorba despre un contract din bani publici, potrivit unor surse judiciare, conform Digi24.ro.

 

 

Vasila Blaga a fost citat în calitate de suspect de procurorii DNA Ploiești. Acuzațiile sunt de corupție și ar viza perioada 2009-2012, o perioadă în care Vasile Blaga a fost parlamentar, dar și ministru de Interne, conform Digi24.ro.

 

Nu am ce să comentez. Nici nu ştiu despre ce este vorba”, a fost singura declarație a lui Vasile Blaga la sosirea la DNA Ploiești.

 

 

Concret, ar fi vorba despre un dosar de trafic de influenţă, în care fostul ministru este suspectat că ar fi intervenit pentru acordarea în mod preferenţial a unor contracte către anumite firme, transmite News.ro.

 

 

 

 

Vasile Blaga a fost citat, săptămâna trecută, la DNA în calitate de martor, fiind întrebat de procurori despre maşina sa cu care şeful IPJ Bihor, Liviu Popă, a făcut un accident uşor în urmă cu o lună.

 

 

 

 

 

Este vorba despre un accident ușor în care a fost implicată mașina sa în urmă cu aproximativ o lună. El a spus că nu se afla la volan și că rugase un apropiat să pornească mașina pentru a nu avea probleme tehnice.

 

Persoană apropiată este șeful poliției Bihor, chestorul Liviu Popă. În momentul în care acesta a pornit automobilul a avut loc o tamponare ușoară.

 

Şeful IPJ Bihor, Liviu Popă, declara, după producerea accidentului, că nu a fost nimic grav şi că a vrut să depăşească un TIR.

Vasile Blaga a fost ministru de interne din decembrie 2009 până în septembrie 2010,  atunci când a demisionat, în urma protestului organizat de poliţişti care şi-au aruncat caschetele în faţa palatului Cotroceni.  

 

Din noiembrie 2011 până în iulie 2012 a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului, iar din iunie 2012 până în noiembrie 2014 a fost preşedintele fostului PDL. În urma fuziunii cu PNL, a devenit copreşedinte alături de Alina Gorghiu. 

 

28 septembrie 2016
Nr. 1232/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

 

BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență

 

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

 

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

 

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

 

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

 

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

 

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22