Fratia penala anti-Kovesi

Asaltul penalilor asupra lui Kovesi a atins paroxismul marti cind Ghita s-a “autodenuntat” la Parchetul general ca a participat la falsificarea raportului referitor la teza de doctorat a acesteia, iar Basescu si Udrea i-au tinut isonul, facind toti trei naveta intre RTV si B1 Tv.

Andreea Pora 28.09.2016

De același autor

 

A fost un regal al ticalosiei, un delir al spaimei viscerale care ii macina, un semn ca DNA i-a incercuit si latul se stringe. Toti cer capul sefei DNA.

 

 

Ghita sustine ca in 2012 Comisia Nationala de Etica nici macar nu s-a intrunit, iar redactarea raportului s-a facut la guvern, dupa care “s-a alergat prin tara” sa se obtina semnaturile de la membrii Comisiei. Ghita insusi ar fi facut pe curierul. “Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi”, scrie Ghita in autodenunt. Basescu  afirma si el ca “stia din 2014”, ca cel care redactat raportul fals este Mihnea Costoiu ( in varianta lui Ghita e o “doamna apropiata de mine”) si ca totul s-a facut la presiunile generalului Florian Coldea, iar Victor Ponta stie si el. “In 2014 am aflat ca prin acelasi tertip prin care a fost acoperit plagiatul lui Ponta a fost acoperit si plagiatul lui Kovesi. Ponta si Kovesi sunt frati de falsuri. Corb la corb nu-si scoate ochii, probabil ca de aceea a si acceptat Ponta in 2013 s-o numesc pe Kovesi la DNA”, a spus Basescu intr-una din interventiile la RTV. Mai adauga ca 2016 Kovesi "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative (TO) si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat". Numele demnitarului e secret, iar convorbirea, evident, neinregistrata. Vorbeste sibilinic si despre “genti cu bani, spalari de bani si altele”. Omul e de noaptea mintii. Concluzia: Kovesi trebuie sa plece.Cam asa suna in linii generale filmul pe care ni l-au proiectat cei doi, vizibil intelesi asupra momentului si scenariului.

 

Plecind de la acest ultim scandal care o are drept tinta pe Kovesi se ridica mai multe intrebari:

 

  1. De ce ar fi avut ei, sefii PSD, in 2012- in plin atac la statul de drept si in pregatirea suspendarii lui Basescu- interesul s-o spele pe Kovesi de un plagiat? Sa nu uitam contextul. Subiectul a fost lansat pe piata de Mugur Ciuvica ca raspuns la scandalul de plagiat al lui Victor Ponta si a fost rostogolit seara de seara la Antena 3 in campania furibunda impotriva lui Basescu, Kovesi fiind perceputa, impreuna cu Daniel Morar, drept omul acestuia. De ce ar fi dorit atunci Ponta, Ghita, Dragnea si alti pesedisti sa o menajeze pe Kovesi, a carei atitudine nu le era deloc favorabila, cind o eventuala decizie de plagiat le-ar fi venit manusa? Ca s-o santajeze ulterior, s-o aiba la mina? Pai s-au lamurit rapid ca nu tine, inca dinainte de a iesi public raportul de neplagiat ( august), cind "procurorii lui Kovesi" au inceput anchetarea fraudelor de la referendum si au ridicat listele de alegatori, care riscau sa incape pe mina lui Ghita. Atunci? Nu ar fi avut tot interesul s-o innegreasca pe Kovesi cu un plagiat?  S-au folosit la vremea respectiva de absolut toate murdariile posibile si imposibile si ar fi ratat asa ceva? Ba mai mult, au conspirat la un fals ca s-o albeasca. E o fractura de logica. E ceva care nu se leaga.

 

  1. De ce au tacut pina acum protagonistii Ghita si Basescu? Nu am in vedere aici vreun puseu de moralitate si nici explicatiile oferite acum de ei- Ghita: “Sa avem in aceasta tara credinta ca procurorul general al Romaniei chiar e procurorul general al Romaniei”, Basescu: “Era un act oficial al Comisiei si ar fi sarit toti pe mine”. De ce au vorbit exact acum? Sa vedem contextul. Ghita are patru dosare la DNA, e trimis in judecata in unele si e clar ca-l asteapta vremuri grele. Fiica lui Basescu, Ioana, e pusa sub control judiciar pentru finantarea ilegala a campaniei din 2009, acuza fiind de instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. Ambii i-au jurat razbunare lui Kovesi. Si totusi pare ceva mai mult de atit, pentru ca aceste dosare nu se termina maine, dureaza, intre timp vin alegerile si multe se pot intimpla. S-ar putea ca acel ceva sa aiba legatura cu afacerea Black Cube, cu demisia din functie a sefului SIE, Mihai Razvan Ungureanu, produsa, coincidenta, cu doar o zi inainte de atacul cu plagiatul si raportul falsificat. Scopul urmarit in Black Cube- intimidarea si decredibilizarea lui Kovesi- nu a fost atins, cel putin pina acum. Ba se pare chiar ca totul se intoarce impotriva protagonistilor. Oricum, afacerea e mult mai complicata, in spatele ei stau mult mai multi oameni grei si cred ca vom afla multe lucruri interesante. Pare ca stiu asta inclusiv penalii care au pus banii. Una peste alta, e straniu ca la doar o zi dupa demisia misterioasa a lui MRU si informatiile care circula, are loc acest asalt.

 

  1. De ce nu au sesizat CNATDCU pina acum? Noua institutie functioneaza de aproape 3 luni si nimic nu-i impiedica pe Ghita, Basescu- cei care sustin teoria falsului si aveau cunostiinta de ea- sau Ciuvica sa trimita la CNATDCU o sesizare in care sa ceara reexaminarea texei de doctorat a lui Kovesi. De ce nu au facut-o inainte de a declansa scandalul daca sunt convinsi ca teza e plagiata? Ce alta dovada mai solida in sustinerea acuzelor aduse voiau decit o decizie de plagiat? Problema e ca, din cele spuse marti, transpare faptul ca ei nu cred ca teza e plagiata, de altfel se si feresc s-o acuze direct pe Kovesi de plagiat. Viorel Barbu, presedintele CNATDCU, a spus de altfel ca institutia nu se poate autosesiza ci asteapta sa fie sesizata. Cred ca insasi Laura Codruta Kovesi ar trebui sa ceara CNATDCU reverificarea tezei sale. Lucrurile s-ar lamuri si Kovesi nu ar avea decit de cistigat daca ar face asta, tocmai pentru a-si demonstra onestitatea.

 

 

  1. De ce vrea Ghita sa-si bage la apa prezumtivii tovarasi de fals? Daca e sa credem ce spune sunt bagati multi in ciorba- Mihnea Costoiu, mentionat de Basescu, membrii Comisiei tehnice, sefii Consiliul National de Etica, toti achiesind si semnind raportul fals. De exemplu, raportul final din data de 5.09 2012 este semnat de vicepresedintele Vergil Muraru si el are la baza raportul expertilor- avocatul Gheorghe Mateut, profesorul Dumitra Popescu si Gabriel Boroi, rectorul Universitatii Titu Maiorescu. Toti acestia pot fi acuzati de fals in acte publice.  Nu sunt exonerati nici Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei la acea vreme. Exista vreo intelegere in sensul acesta? Sunt dispusi acestia, e un cerc mare, sa confirme in fata procurorilor spusele lui Ghita si sa-si asume o condamnare pentru fals in acte publice?  Sincer, ma indoiesc. Ghita a fost abil, autodenuntul il scapa de raspundere penala pentru fals, spune ca nu mai are ce pierde, probabil ca e adevarat prin comparatie cu ce-l astepata in celelalte dosare, dar toti ceilalti au de pierdut  si nu vad de ce s-ar implica in razboiul lui cu Kovesi. Pe de alta parte, Ghita poate incerca sa mearga la cacealma, dar e complicat,  va trebui totusi sa dea nume procurorilor, iar daca nu o face ( acest lucru se va afla cu siguranta) e clar ca minte si a inscenat totul.

 

 

Dupa cum arata lucrurile pina acum este vorba de un alt asalt furibund si care se vrea final, asupra lui Kovesi in scopul, asumat de cei in cauza, de indepartare a ei din fruntea DNA. Totusi, nu cred ca e mai mult decit un scandal, unul serios insa, care va tine prima pagina multe zile, asta fiind una dintre mize. Si nu cred ca imaginea lui Kovesi va avea de suferit. Decredibilizarea ei a esuat pina acum. Motivul este simplu: se vede si din avion ca penalii vor sa scape de ea, ca sunt disperati si pentru asta sunt dispusi la orice. Oamenii de buna-credinta nu pot fi pacaliti, iar lupta anticoruptie, oricit le-ar sta in git celor din fratia anti-Kovesi, este in continuare sustinuta. Daca insa cele vehiculate de tripleta Ghita- Basescu- Udrea vor fi dovedite drept minciuni si calomnii ordinare, e treaba institutiilor statului, va fi si cintecul de lebada a acestor penali disperati.

 

Asta nu inseamna ca excesele sau greselile DNA- vizibile in unele dosare- nu trebuie amendate, sau ca institutia e un club al ingerilor. Iar daca Kovesi a plagiat cumva in teza de doctorat si, mai ales, a incercat sa musamalizeze acest lucru, asa cum sustine fratia penalilor, atunci trebuie sa plece. Miza este deci enorma.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22