DNA: George Scripcaru, primarul Brasovului, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Vlad Toma | 28.09.2016

DNA anunta inceperea urmaririi penala fata de George Scripcaru, primarul orasului Brasov, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată si de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit. Scripcaru a fost pus sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.

Pe aceeași temă

 

Procurorii il acuza pe Scripcaru ca, intre 2007 si 2015, l-ar fi determinat pe directorului general al unei societăți din subordinea Primăriei municipiului Brașov sa achizitioneze patru autoturisme marca Skoda Superb care au fost puse la dispozitia primariei.

 

Cititi comunicatul DNA:


"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27.09.2016, față de inculpatul:
SCRIPCARU GEORGE, la data faptei și în prezent primar al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
- participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 


În perioada 2007 – 2015, inculpatul Scripcaru George, în calitatea menționată mai sus, și-a exercitat influența reală asupra directorului general al unei societăți din subordinea Primăriei municipiului Brașov și l-a determinat să-și încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziția primăriei Brașov, semnându-se în acest sens mai multe contracte și acte adiționale.

Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații).

Ulterior, pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosința Primăriei Brașov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceluiași director ca, în cazul în care pe adresa societății vor veni solicitări din partea Poliției Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat, care astfel să fie sancționat contravențional în locul edilului.

Urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces verbal prin care o altă persoană a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 120 lei și 2 puncte penalizare, menționându-se că a depășit viteza maxim admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective.

În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obținerea pentru acesta din urmă de foloase necuvenite,constând în aceea că nu figurează în evidențele Poliției cu sancțiuni contravenționale și nu a plătit amenda respectivă.

Consecința acestei conduite infracționale a fost prejudicierea societății respective cu suma totală de 630.567,28 lei reprezentând valoarea mașinilor achiziționate și cheltuielile suportate cu întreținerea/utilizarea acestora.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Scripcaru George, trebuie să respecte următoarele obligații: 
a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat, 
b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței, 
c) să se prezinte la I.P.J. Brașov – Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, 
e) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare. 

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22