Orban intentioneaza sa modifice Constitutia pentru validarea referendumului

E.b. | 02.10.2016

Rata participarii la referendumul din Ungaria legat de migranti este estimata la circa 40%, sub pragul de 50% necesar validarii scrutinului, relatează agentia Reuters. Premierul populist de dreapta Viktor Orban spera sa obtina sprijinul popular prin care Budapesta sa se opuna oricaror viitoare planuri ale Uniunii Europene legate de cotele de migranţi obligatorii.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Reuters anunta ca Viktor Orban, premierul maghiar, ar putea modifica Constitutia in vederea validarii referendumului legat de cotele de migranti decise de UE. Biroul Naţional Electoral a anuntat aseara ca referendumul este invalid deoarece prezenta la vot a fost sub 50%. Cei care s-au prezentat la referendum au votat insa intr-o proportie covarsitoare - peste 98% - contra cotele de migranti.

 

UPDATE: Biroul Naţional Electoral (NVI) din Ungaria a anunţat oficial că referendumul din Ungaria privind cotele de imigranţi impuse de UE este invalid deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la sută plus unu, relatează MTI.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituţional în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi, relatează MTI, conform Mediafax.

 

Orban a spus că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului.

 

Întrebarea este simplă, a spus Orban.

 

"Poate Bruxellesul, comunitatea democratică a statelor europene, să îşi impună voinţa într-un stat membru în care peste 90 la sută din participanţii la vot resping acea voinţă?". El a promis că va face totul pentru a se asigura că acest lucru să nu se va întâmpla.

 

Şeful NVI Ilona Palffy a declarat că după numărarea a 98,82 la sută din voturi, numărul de voturi valide a fost de 3,2 milioane.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valid ar fi fost nevoie de peste 4,1 milioane de voturi.

 

UPDATE: Biroul Naţional Electoral a anunţat duminică seara că până la 98,2% dintre alegătorii maghiari prezenţi la urne au respins cotele obligatorii de migranţi impuse de blocul comunitar, însă autorităţile se aşteaptă ca referendumul crucial să fie invalidat ca urmare a prezenţei reduse la vot, transmite Reuters.

Primele rezultate ale referendumului au fost publicate după numărarea a până la 94,8% din voturile valide exprimate şi arată că doar 1,8% dintre alegătorii maghiari prezenţi la urne au votat în favoarea cotelor de migranţi.

Sondajele de opinie şi exit-poll-urile realizate de televiziunile maghiare arată că prezenţa la vot nu a depăşit pragul electoral de 50% necesar pentru validarea referendumului controversat, conform News.ro.

 
 

UPDATE: Autorităţile maghiare au anunţat închiderea secţiilor de votare la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele sondaje de opinie indică faptul că referendumul va fi invalidat ca urmare a prezenţei reduse la urne, deşi 95% din alegătorii care au votat ar fi decis în favoarea respingerii cotelor de migranţi obligatorii impuse de Bruxelles, conform Reuters, preluată de News.ro.

 

Potrivit unui sondaj de opinie al think-tank-ului Nezopont, 95% dintre alegătorii maghiari care s-au prezentat duminică la urne au decis să respingă cotele obligatorii de migranţi impuse de blocul comunitar, însă prezenţa la vot s-a situat sub pragul electoral de 50% necesar pentru ca referendumul să fie validat.

 

Sondajul de opinie s-a bazat pe un eşantion de 1.000 de alegători maghiari şi a indicat faptul că aproape 3,2 milioane de maghiari au respins cotele de migranţi, în vreme ce 168.000 de alegători s-au prezentat la urne pentru a vota în favoarea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles.

 

Între timp, parlamentarul Fidesz Gergely Gulyas a declarat că până la 45% dintre cetăţenii maghiari cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, iar 95% dintre aceştia au respins cotele obligatorii de migranţi potrivit exit-poll-urilor.

 

Cu o zi înaintea referendumului, premierul maghiar Viktor Orban a lansat un apel la mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de migranţi stabilite de Uniunea Europeană, el susţinând că cetăţenii au datoria de a ajuta executivul să lupte cu metodele liberale eşuate ale elitei de la Bruxelles. 

 

"Migraţia în masă fără control înseamnă o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur. Depinde de noi, cetăţenii europeni, să aducem Europa înapoi la raţiune sau să o lăsăm să se dezintegreze", a spus premierul în ajunul referendumului.

 

Apelul lui Orban a avut loc în contextul în care un sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă indica faptul că prezenţa la referendum ar putea fi de 46%, după ce în urmă cu o lună prezenţa scontată la vot era de 54%. Însă, pentru ca referendumul să fie validat, este necesară participarea la scrutin a cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept de vot.

 

******

Sambata, Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegatorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiaţi stabilite de Bruxelles, sustinand ca migratia in masa, fara control, înseamnă "o amenintare reala, care pune in pericol modul de viata european, pasnic si sigur", conform News.ro.

 
Orban vrea sa opreasca afluxul de musulmani in Europa si argumenteaza ca acestia ameninta identitatea crestina si cultura Ungariei si Europei.

Aflat la mijlocul celui de-al treilea mandat de premier, el a sugerat saptamana trecuta ca Uniunea Europeana trebuie sa construiasca un "oras urias pentru refugiati" in Libia, unde migrantii sa fie deportati din Europa, pentru a-si depune cererile de azil acolo, conform HotNews.ro.

 

In opinia lui Viktor Orban, UE are nevoie sa-si consolideze frontierele pentru a-i tine pe migranti afara, asa cum a facut Ungaria anul trecut, cand a construit garduri la frontiera de sud cu Serbia si Croatia.

 

Intrebarea la care ungurii sunt chemati sa raspunda la urne este "Vreti ca Uniunea Europeana sa poata sa impuna asezarea obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria fara aprobarea Parlamentului?".

 

Orban sustine ca - raspunzand "nu" - alegatorii sustin suveranitatea si independenta Ungariei. El spera ca presiunea populara sa incurajeze si alte state UE sa organizeze referendumuri asemanatoare.

 

Unii critici subliniaza ca sondaje recente arata o ascensiune a xenofobiei si unor sentimente impotriva migrantilor pe care le leaga de campania Guvernului in vederea referendumului.

 

Cel putin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetateni cu drept de vot este necesar sa participe la scrutin pentru ca referendumul sa fie validat.

 

In pofida unei campanii stradale prin afisaj, a unor spoturi publicitare si unor aparitii ale unor ministri si parlamentari - fara precedent - la nivel national, care indeamna oamenii sa voteze, sondajele arata ca validarea scrutinului nu este nici pe departe asigurata, in pofida faptului ca tabara "nu" este creditata cu o majoritate.

 

Partidul xenofob si de extrema dreapta Jobbik sustine pozitia impotriva migratiei a Guvernului, iar cele mai multe partide de opozitie si organizatii ale societatii civile le cer alegatorilor fie sa boicoteze referendumul, fie sa introduca in urne buletine de vot nule.

"Este important sa aratam ca cetateni ca vrem sa participam", declara Marta Pardavi, copresedinta filialei ungare a Comitetului Helsinki. "Insa, dat fiind caracterul josnic al intrebarii adresate in referendum, noi indemnam oamenii sa dea buletine nule", adauga ea.

 

 

Aproape 400.000 de migranti au traversat Ungaria anul trecut, in drum catre Europa de Vest. Insa gardul de sarma ghimpata, atat de criticat, si noua politica de expulzare s-au dovedit eficiente.

 

In primele patru din cele cinci saptamani ale lui septembrie, politia a raportat, in 12 zile, ca niciun migrant nu a trecut frontiera.

 

Ungaria a acordat anul trecut azil unui numar total de 508 refugiati, iar anul acesta se asteapta un numar similar.

 

Partidul satiric ungar "Cainele cu doua cozi" a pus afise si a distribuit manifeste prin care ironizeaza referendumul. Unul dintre sloganurile partidului

este ca cetatenii obisnuiti au vazut in viata lor mai multe OZN-uri decat migranti.

Iar Federatia ungara de Cercetare OZN a anuntat ca primeste vreo doua duzini de raportari de OZN-uri pe an.

 

Minoritatea roma defavorizata, pensionarii care se confrunta cu dificultati, familiile tinere cu copii si chiriasii din locuintele sociale sunt avertizati in mod repetat cu privire la ceea ce s-ar putea intampla daca Ungaria este obligata sa primeasca refugiati.

 

Potrivit unor oficiali guvernamentali, ei s-ar putea confrunta cu taieri ale subventiilor sau pensiilor, sa devina victime ale terorismului sau violentei ori sa fie nevoiti sa plece din locuinte daca se intampla acest lucru.

Guvernul, ajutat de televiziunea de stat, repune pe tapet povesti vechi de luni de zile despre atacuri comise de migranti.

 

"Imaginea unor grupuri mari de migranti aproape 'innegrind cerul' anul trecut este inca prezenta in mintea multor oameni, intarita, fara indoiala, de propaganda Guvernului", declara Attila Tibor Nagy de la Centrul de Analiza Politica Corecta.

 

"Guvernul este ajutat, de asemenea, de atacurile din Germania si Franta, pe care ii place foarte mult sa le invoce pentru a arata ca migrantii sunt periculosi", adauga el.

 

Costurile cu partea "tehnica", inclusiv tiparirea buletinelor de vot si fabricarea urnelor, se ridica in total la 4,9 miliarde de forinti (15,9 milioane de euro).

Guvernul a promis ca va dezvalui cat a cheltuit cu publicitatea stradala si campania media dupa vot, insa date partiale arata cheltuieli in valoare de cel putin 13 miliarde de forinti (peste 42,1 de milioane de euro).

 

In schimb, Partidul Cainelui cu doua cozi si alte organizatii din opozitie lucreaza cu bugete de campanie de aproximativ 89.000 de euro, stranse din donatii mici.

 

Guvernul nu a spus ce consecinte va avea un referendum valid care sa-i sustina pozitia antimigratie.

 

Budapesta a mentionat o eventuala amendare a Constitutiei, dar evita sa dea detalii.

 

Un purtator de cuvant al Guvernului, Zoltan Kovacs, a respins sugestii potrivit carora o invalidare a referndumului ar reprezenta o lovitura pentru Orban, apreciind ca un numar mare de "nu"-uri va fi suficient sa consolideze pozitia oficiala impotriva cotelor de refugiati, chiar si in cazul unei prezente slabe la urne, conform News.ro.

"Referendumul nu poate fi vreodata un esec. Punct", afirma Kovacs.

 

Insa presedintele Jobbik Gabor Vona spune ca Orban ar trebui sa demisioneze daca referendumul nu va fi validat, iar fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany apreciaza ca acesta ar slabi "infailibilitatea" lui Orban.

 

"Bruxellesul a evaluat deja referendumul si stie bine ca opiniei publice ungare nu-i plac migrantii", declara Csaba Toth, directorul grupului de reflectie Republikon Institute.

 

"Cel putin pe plan intern, o prezenta slaba la vot va fi o infrangere dura pentru premier, mai ales dupa aceasta campanie uriasa", subliniaza el.

 

 

 

 

 

"Multi vor urmari ce se intampla duminica in Ungaria si, in timp ce poate parea ca decidem asupra unei probleme simple, de fapt totul este in joc, ceea ce afecteaza soarta Ungariei si a Uniunii Europene", a scris Orban in articol oyblicat in cotidianul Magyar Idok.

 

 "De noi depinde sa oprim migratia amenintatoare in masa dinspre sud, la granitele Europei", a avertizat el.

"In acelasi timp, in calitate de crestini, relatia noastra vizavi de imigranti este de asa natura incat ii vedem ca victime".

"Ei sunt victime ale conflictelor locale si ale politicilor liberale europene care ii fac sa creada ca pot veni in aici si ca aici vor gasi Pamantul Fagaduintei", a scris Orban, adaugand ca de vina sunt politicile venite de la Bruxelles.

El a precizat ca imigrantii care ajung in prezent in Europa nu vor rezolva problema deficitului de competente de pe piata fortei de munca.

"Daca vrem cu adevarat sa ajutam, atunci ajutorul trebuie dus mai degraba acolo decat sa aducem problema aici", a scris Orban.

Ungaria este primul stat si, la momentul actual, singurul stat membru UE unde se cere parerea oamenilor privind imigratia, a spus el, adaugand ca a devenit "parte din viata europenilor" ca "elita Bruxellesului" sa ia decizii fara sa ii consulte. "Am dori sa punem capat acestei practici".

 "In fata se afla fie reinnoirea Uniunii Europene, fie dezintegrarea acesteia", a mai notat Orban.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22