Iohannis, întrebat despre Kovesi: Dacă a plagiat, să plece; daca nu, să i se refacă renumele

E.b. | 04.10.2016

Întrebat de jurnalişti, la finalul vizitei sale la Timişoara, cum crede că ar trebui să se acţioneze în cazul în care se dovedeşte că procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a plagiat în teza de doctorat, Klaus Iohannis a răspuns că ”persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică”. Ori, daca, nu, să beneficieze de refacerea bunului renume

Pe aceeași temă

 .

 

”Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică. Un profesor universitar, dacă se găseşte că a plagiat, trebuie să plece de acolo. Asta este indiferent de cum se numeşte persoana şi nu vreau să personalizăm discuţia pentru x sau y sau z. Cine a plagiat, pleacă. Am discutat cu studenţii şi mi-au spus că, sigur, plagiatul nu este problema cea mai mare a sistemului universitar, plagiatul este o problemă mare a societăţii, este o formă de hoţie şi dacă vrem să construim o societate mai bună, atunci trebuie să fim foarte intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă. Punct. E foarte simplu. Dar cine nu a plagiat şi este acuzat trebuie să fie apărat de cei care ştiu să evalueze teza şi în foarte scurt timp să spună că respectivul nu a plagiat. Aşa cum într-o situaţie de plagiat trebuie să se termine cu eliminarea persoanei respective din rândul persoanelor respectabile, aşa persoana care a fost acuzată pe nedrept să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp”, a spus Iohannis, conform News.ro.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la deschiderea anului univesitar de la Universitatea de Vest Timişoara.

 

În discursul său în faţa studenţilor, preşedintele a vorbit şi despre subiectul tezelor de doctorat pentru care există acuzaţii de plagiat.

 

”Această discuţie a luat amploare şi acest lucru îl găsesc bun. Când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, la vremea respectivă nu a interesat pe multă lume şi nu a avut efect electoral. E păcat. E păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă. Acum este. Domnule ministru (al Educaţiei - n.r.), ţine de dumneavoastră şi de mulţi alţii să clarificaţi aceste chestiuni”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

Iohannis a precizat că, în chestiunea plagiatului, este foarte important ca verdictul să fie clar şi să se dea în timp util.

 

”Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unui plagiat să dureze cât elaborarea unei lucrări de doctorat”, a continuat Iohannis, menţionând că politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat poate să aducă voturi.

 

Tot luni, Universitatea de Vest din Timişoara a anunţat că a demarat ”proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public” în legătură cu doctoratul Laurei Kovesi, menţionând că a primit punctul de vedere al Şcolii Doctorale de Drept şi a cerut informaţii suplimentare. Totodată, reprezentanţii universităţii au precizat că nu au primit sesizarea asociaţiei din Cluj-Napoca, referitoare la teză.

 

Preşedintele Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), Dorin Isoc, a declarat, luni, că asociaţia a transmis în cursul zilei de luni, prin poşta rapidă, atât Ministerului Educaţiei, cât şi Universităţii de Vest din Timişoara "toate documentele şi dovezile" pentru a demonstra că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţei Kovesi a fost plagiată, conform News.ro.

 

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, în 30 septembrie, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

 

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

 

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că teza ei de doctorat nu este plagiată şi prima probă în acest sens este certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în textul tezei fiind citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.

 

”Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (...) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a spus Kovesi, la Europa FM. 

 

Procurorul şef al DNA a precizat că cei care vor face o sesizare la CNATCDU privind teza sa de doctorat trebuie să aducă şi probe. Întrebată dacă are de gând să facă ea o sesizare pentru a încheia acest subiect, Kovesi a răspuns negativ. ”Cine are îndoieli n-are decât să facă sesizare”, a spus ea. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22