De același autor
Rezervele minime obligatorii (RMO), evoluţia şi raţiunea existenţei lor par noţiuni abstracte, neinteresante pentru public. Faptul că banca centrală a decis să reducă nivelul RMO în valută, de la 12% până la 10%, rămâne o informaţie cu iz de tehnicalitate, pe care o mai zgândăre puţin bănuiala că evenimentul ar avea potenţialul de a împinge în jos dobânzile la credite. Din păcate, băncile nu mai dau de mult credite în valută pentru populaţie, aceasta fiind forţată să contracteze împrumuturi în moneda în care este plătită - în lei adică. Vor profita, probabil, cei care au deja împrumuturi în euro şi în valută.
Rezervele minime obligatorii sunt în esenţă nişte bani ai băncilor pe care BNR îi ţine în captivitate, în vistieria ei. Acum, de pildă, băncile sunt obligate să depună la BNR 10% din valoarea depozitelor în valută pe care le-au atras de la clienţi. În plus, băncile constituie RMO şi pentru depozitele în lei, dar aici cantitatea de bani blocată în vistieria BNR este de 8% din depozitele în lei atrase de aceleaşi bănci. Desigur, BNR plăteşte, aşa, simbolic, o dobândă pe acest exerciţiu: remunerează cu o dobândă anuală de 0,11% RO în lei şi cu 0,06% pe cele în euro. La dolari este un pic mai generoasă: dă o dobândă anuală de 0,97% pentru rezervele obligatorii.
Speranţa că s-ar ieftini împrumuturile nu este lipsită de sens. Când băncile sunt obligate să blocheze sume mari din banii deponenţilor, cărora ele trebuie să le plătească dobândă, de undeva trebuie să existe o compensare. Evident, pierderea e acoperită din marjele de dobânzi de la credite. Ca atare, mărimea RMO este o povară pentru bănci şi pentru firmele sau oamenii care iau credite.
De altfel, chiar tăiate cu 3%, rezervele obligatorii rămân la un nivel care semnalizează o economie cu probleme. Suntem campioni ai UE la nivelul RMO, alături de Bulgaria, care are însă un regim mai flexibil de taxare a banilor atraşi în depozitele băncilor. În zona euro, rata RMO este de 1%, vecinii unguri au 2%, polonezii, ceva mai prudenţi, au 3,5%, iar cehii au doar 1%. Îi batem pe turci (8,5%) sau pe ruşi (4%), inclusiv pe cei din Bangladesh şi ne bat croaţii, mexicanii şi, evident, brazilienii, pe care criza i-a stimulat să urce RMO la 45%.
Sunt ţări, cum ar fi Marea Britanie sau Suedia, care nu impun nicio obligaţie de a constitui rezerve la banca centrală. Donald Kohn, fost vicepreşedinte al Federal Reserves, consideră că mecanismul nu este altceva decât o taxă aplicată băncilor, iar costurile sunt de fapt subvenţii acordate de banca centrală. RMO are, din această perspectivă, un efect în lanţ şi devine o taxă implicită aplicată depozitelor, care este acoperită prin majorarea dobânzilor la credite. Dacă ne întrebăm de ce în România plătim dobânzi aşa de mari, ar trebui să înţelegem şi acest mecanism prin care banca centrală a redus constant sumele de bani de care dispuneau băncile pentru creditare, deci a sufocat împrumuturile.
Perioada de glorie a RMO-ului românesc, care semnaliza fragilitatea economiei româneşti, a fost înainte de 2008, anul crizei. În plină euforie a creditării, BNR ţinea în vistierie 40% din depozitele în valută ale băncilor, pentru care plătea, aşa ca şi acum, o dobândă simbolică. Scopul severităţii sau lăcomiei BNR era tentativa de a limita expansiunea împrumuturilor. Băncile, la fel ca guvernele, au tendinţa de a acţiona prociclic, adică de a împrumuta cu nemiluita bani în perioadele de avânt economic, fără a se sinchisi de viitor, de riscuri sau pericole, iar în criză schimbă foaia. Datorită tehnicalităţii sale, subiectul nu a fost popular şi nici nu a făcut subiectul vreunui talk show, deoarece şi dacă înţelegeai care sunt motivele şi scopurile BNR, de frânare a creditării, tot te înfuria efectul acestui exerciţiu: mărirea ratelor dobânzilor la credite. Era deci un subiect inconfortabil.
Totuşi, astăzi nu putem spune, aşa, lejer, că BNR ar fi stat pasivă să asiste la sufocarea populaţiei naive cu credite în valută. Acesta era unul dintre mecanismele pe care le avea la dispoziţie pentru a opri avalanşa creditării şi nu doar că BNR l-a folosit, dar l-a abuzat, dacă ar fi să comparăm situaţia cu ce-i acum în Brazilia. Din păcate, nici RMO-urile astea de 8% la lei sau 10% la valută nu sunt inofensive pentru ratele dobânzilor la credite. Blocarea acestor bani are costuri şi acestea se văd cu ochiul liber în conturile noastre. Nici afacerile şi nici populaţia nu au acces la credite ieftine, aşa cum stau lucrurile în economiile aşezate, unde, iată, băncile centrale ţin capitve doar 2% din depozitele atrase de bănci. Exerciţiul de a compara nivelul RMO din Europa şi din lume oferă surpriza de a constata, încă o dată, fragilitatea economiei noastre. Mai arată şi severitatea unei bănci centrale pe care o poţi bănui de multe excese, dar nu poţi să spui că ar fi stat cu mâinile în sân în faţa pericolelor. Numai că aceste mecanisme prudenţiale provoacă, inevitabil, pierderi, acolo unde acoperă riscuri. Masa tăcută a clienţilor băncilor au suportat şi efectele acestui RMO aberant de mare, şi faptul că un sfert din creditele acordate de bănci nu s-au mai plătit vreodată şi vor suporta şi dările în plată.