Curtea Constitutionala, sesizata de instanta suprema in dosarul lui Gabriel Oprea

Dora Vulcan | 04.10.2016

Curtea Constitutionala va fi sesizata de instanta suprema in dosarul in care Gabriel Oprea este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu fondurile DIPI, pentru a stabili daca excluderea probelor clasificate in procesul penal, prin hotararea unei autoritati administrative, incalca Constitutia, anunta Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei formulata de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie. Sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 352 alin. (11) si (12) din Codul de procedura penala, in sensul ca excluderea probelor clasificate in procesul penal, prin hotararea nemotivata si discretionara a unei autoritati administrative, incalca prevederile art. 53 alin. (1) si (2) din Constitutie, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, precum si art. 16 alin. (1) din Constitutie, privind egalitatea in fata legii", se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, citata de Mediafax.

 

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

 

In acelasi dosar sunt judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

 

"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", sustin procurorii.

 

In legatura cu acelasi caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne, in perioada in care institutia era condusa de Petre Toba, declasificarea unor documente care ar fi urmat sa fie folosite drept probe in ancheta. In urma refuzului ministrului de a desecretiza respectivele acte, DNA l-a pus sub invinuire pe Petre Toba pentru favorizarea infractorului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22