Şefa DNA a descris schema finanţării ilicite a partidelor şi cum se întorc banii

E.b. | 04.10.2016

Chiar în ziua în care Gheorghe Ştefan (Pinalti) şi Gabriel Sandu, fost ministru, au fost condamnaţi în dosarul Microsoft, care a relevat şi modul în care "spăgile" au fost direcţionate către campanii electorale, ExpertForum (EFOR) a organizat o dezbatere pe tema finanţării partidelor şi a campaniilor electorale.

Pe aceeași temă

 

Prezentă la discuţii, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a prezentat, succint, schema de ajutor reciproc dintre politicieni şi sponsori. 

 

Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid. Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid. Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă, a spus Laura Codruţa Kovesi, conform adevarul.ro.

 

Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal. E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori, arăta Laura Codruţa Kovesi. 


Procurorul-şef al DNA a amintit cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că au făcut uz de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“, scrie adevărul.ro

 

Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu - fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde - fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22