Seară japoneză dedicată romanului "Sunetul muntelui" de Yasunari Kawabata

Humanitas | 05.10.2016

Pe aceeași temă

Miercuri, 5 octombrie, ora 19, Editura Humanitas Fiction reia serile de literatura, cultura si civilizatie japoneza in Libraria Humanitas de la Cismigiu cu o intalnire dedicata romanului Sunetul muntelui de Yasunari Kawabata.
La eveniment vor vorbi doamna Mayo Nishiike, noul atasat cultural al Ambasadei Japoniei in Romania, Angelo Mitchievici, critic literar si Marina Constantinescu, filolog si critic de teatru. In partea a doua a evenimentului, plecand de la una dintre temele romanului, vom discuta despre fascinantele gradini japoneze. Prezentarea va fi realizata de doamna Maria Bostenaru Dan, cercetator stiintific si profesor in cadrul Departamentului de Proiectare Urbana si Peisagistica a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu“ din Bucuresti. Moderatorul intalnirii va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Sunetul muntelui este un roman perfect, limpede scris, precis, impregnat de un erotism subtil, care are exactitatea poeziei traditionale japoneze si in care nimic nu este inutil si nimic nu este definitiv.“ (El Cultural)

Putine romane redau criza batranetii atat de expresiv ca Sunetul muntelui. In portretul pe care i-l face unui om de afaceri trecut de saizeci de ani, Yasunari Kawabata cartografiaza, pe de o parte, diminuarea treptata a dorintei acestuia de a trai, surprinzand, pe de alta parte, zvacnetul pasiunii care ii ilumineaza apropierea sfarsitului. Fara putere in fata degradarii vietii familiale si a propriei fiinte, Shingo se simte din ce in ce mai legat de tanara lui nora, Kikuko. Splendorile fugitive ale naturii si erotismul ambiguu al lui Kikuko ii ofera consolare, dar viata lui interioara e un freamat continuu de intuitii dureroase despre sine si despre cei dragi. La adapostul unei vieti cotidiene marcate inca de traditie, fiecare dintre protagonisti isi traieste solitar drama si se impotriveste zbuciumului iubirii si al mortii.

Yasunari Kawabata a fost primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel pentru literatura, in 1968, motivatia juriului fiind: „pentru maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez“. Sunetul muntelui este al unsprezecelea titlu al scriitorului japonez publicat in colectia „Raftul Denisei“ la editura Humanitas Fiction, dupa Maestrul de go (2007, 2014),Dansatoarea din Izu (2009), Vechiul oras imperial (2009), Lacul (2012), Valsul florilor (2013), Frumusete si intristare (2013),Frumoasele adormite (2014), Papadiile (2015), O mie de cocori (2015), Tara zapezilor (2015).

Evenimentul este realizat in parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru“ din cadrul Universitatii Romano-Americane.

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22