Dan Perjovschi - primul laureat al Premiului „Rosa Schapire“

Razvan Braileanu | 11.10.2016

Vineri, 14 octombrie, la ora 19.00, la Muzeul de Artă Kunst­­halle din Hamburg, artistul Dan Perjovschi va primi „Ro­sa Schapire Art Prize“ din partea Asociației „Freunde der Kunsthalle“.

Pe aceeași temă

Premiul ono­rea­ză un artist remarcabil, con­tem­poran, a cărui operă de ar­tă se califică drept o con­tri­bu­ție valoroasă și strălucită la colecția unui muzeu tra­di­țional, dar aspirațional, pre­cum Hamburger Kunsthalle. „Prin acordarea Rosa Scha­pire Art Prize susținem o in­ter­pretare luminoasă și ne­stingherită a artei“, a de­cla­rat Ekkehard Nümann, pre­ședinte al Freunde der Kunsthalle.

 

Este pentru prima dată când se decernează acest premiu, ca­re va deveni tradiție în fiecare an la Hamburg. Selecția lau­reatului este făcută de o figură publică, expert în do­meniul artei, iar în acest an a fost desemnat profesorul Kas­per König. Premiul are o valoare de 20.000 de euro.

 

„M-a bucurat acest premiu. M-a luat cumva pe neaș­tep­ta­te. E prima dată când se dă și e o combinație între un pre­miu în bani, o expoziție și o achiziție de lucrare pen­tru colecția Muzeului Kunsthalle din Hamburg. E haios că au început cu cineva din România. E un fel de sem­nal, să spunem. Cumva, primul laureat dă și tonul pre­miu­lui. Or, acum, toată arta contemporană e dominată de târguri de artă, de prețuri, iar ei aleg un om care de­se­nea­ză pe perete. Spune ceva acest lucru. M-a bucurat să aflu că primesc o recunoaștere din partea unui om foar­te important în lumea artei contemporane, Kasper Kö­nig, care a trăit vremurile importante în artele vi­zua­le ale anilor ’60, ’70 și care încă e prezent pe scena mon­dia­lă. Dacă niște oameni de genul acesta spun că ce­ea ce faci e bine, înseamnă că așa e“, a declarat Dan Perjovschi.

 

Dan Perjovschi expune la Hamburger Kunsthalle

Dan Perjovschi este cunoscut publicului german datorită celor peste 60 expoziții personale și de grup la care a par­ticipat în Germania. Cu ocazia decernării acestui premiu, pentru prima dată va expune și la Muzeul de Artă Kunsthalle din Hamburg. Începând cu 9 octombrie și pâ­nă la vernisaj (15 octombrie), artistul desenează live atât în aripa veche a muzeului, cât și în cea nouă. Desenele sa­le politice și sociale caracteristice vor fi „instalate“ cu mar­kere negre și albe direct pe arhitectură (pereți, par­do­seli, ferestre). Expoziția e deschisă până pe 29 ianuarie 2017.

 

Juriul

Profesorul Kasper König, născut în 1943, a organizat mai multe expoziții și a publicat o multitudine de cărți. În 1985 a fost repartizat la Kunstakademie Düsseldorf, trei ani mai târziu a primit postul de profesor la Städelschule Frankfurt, unde a devenit directorul școlii, în 1989. El a fost directorul Muzeului Ludwig din Köln între 2000-2012, iar din 1977 a condus proiectele de sculptură, care au loc în Münster o dată la zece ani.

 

Artistul

Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziții naționale și internaționale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Ve­neția 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Mu­zeul Ludwig (Köln, 2007) și Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl re­cu­nosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de ac­tua­lul director al Galerie Gegenwart, dr. Brigitte Kölle. Pu­blicul din România are ocazia să îi vadă desenele în fie­care săptămână în paginile revistei 22.


Premiul Rosa Schapire

Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oa­menii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul ar­tei moderne contemporane. Plină de entuziasm și do­rința de acțiune, acest artist istoric extraordinar a luptat pentru desființarea percepțiilor tradiționale în artă. A fost o prietenă, un susținător și un avocat pentru arta con­temporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de cu­rajos pentru timpul ei.

 

Freunde der Kunsthalle

Cu aproape 18.000 de membri, Freunde der Kunsthalle este una dintre cele mai importante asociaţii de prieteni din zona vorbitoare de limba germană. Urmărind ideea fon­datorului, directorul Gustav Pauli, din 1923 or­ga­ni­za­ția încurajează transmiterea artei către public, facilitând achiziționarea de artă și finanțarea expozițiilor de la Ham­burger Kunsthalle.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22