Cum funcționează ventilatorul presei

Felul cum a fost tratat subiectul presupuselor acte săvârșite de Sebastian Ghiță în relație cu doctoratul Laurei Codruța Kövesi spune mult despre extinderea compromisului în presă și, în unele cazuri, despre deraierea completă de pe șine.

Brindusa Armanca 11.10.2016

De același autor

 

În argoul ziariștilor, „ventilatorul“ este instru­mentul de împroșcat mizerii și de compromis definitiv imaginea cuiva. Se ia o informație negativă, de preferință neverificată sau ne­con­firmată, și se rotește in­sis­tent și repetitiv până se im­pune dincolo de orice adevăr. Spre deosebire de actul critic, care intră în misiunea co­ti­di­a­nă a presei, colportarea este soră cu manipularea și are în spate ceea ce spune una din­tre definițiile sale, și anume ac­tul de „a antrena prin mij­loace de influențare psihică un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de in­te­re­sele lor“ (MDN, 2000). Comunitatea media din România (deși sună prețios la cât este de di­vizată presa) ar trebui să reafirme nece­si­tatea libertății de exprimare, însoțită obli­ga­to­riu de responsabilitate. Până acum, dezi­de­ra­tul apare ca un proiect eșuat, iar campania electorală compromite orice apel la rațiune, corectitudine și decență, atât în mediul po­litic, cât și în cel mediatic.

 

De două săptămâni a apărut un subiect im­posibil de evitat, autodenunțul la Parchet al deputatului Sebastian Ghiță referitor la pre­supuse acte săvârșite de el în relație cu doc­toratul procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kö­vesi. Felul cum a fost tra­tat subiectul spune mult des­pre extinderea compromisului în presă și, în unele cazuri, despre deraierea completă de pe șine. Sebastian Ghiță, cer­cetat de DNA, deja inculpat, amestecat în numeroase po­vești dubioase, arătat cu de­getul ca fiind principalul be­ne­ficiar al jafului de la Ministerul Fondurilor Europene, tova­ră­șul de nebunii politico-financiare al lui Ponta, este opusul sursei credibile pe care jurnaliștii să o ia de bună. Vigilența și verificarea atentă se impun în astfel de situații, când orice om din presă, începător sau mai copt, știe că poa­te fi manipulat. Au fost și companii de presă care au tratat prudent cazul, au existat și co­mentatori sceptici că subiectul ar putea servi interesul public. Doar puțini au scăpat însă de efectul ventilatorului, așa că povestea s-a mu­tat de pe confirmarea sau infirmarea auto­de­nunțului lui Ghiță, aflat în atenția Par­che­tu­lui, pe pretenția de a fi rejudecată teza de doc­torat a Laurei Codruța Kövesi, deja ana­li­za­tă în 2012. Verificarea antiplagiat poate fi o so­licitare legitimă, dar numai după ce se încheie cer­cetarea procurorilor. Fiindcă, dacă afir­ma­ții­le lui Ghiță nu se confirmă, atunci cum ră­mâne cu toată tevatura reanalizării tezei?

 

Ceva rămâne, fiindcă ventilatorul a împroșcat cu multă râvnă și a murdărit imaginea șefei DNA, afectând fața anticorupției și a justiției în general. Fiindcă scopul întregii campanii vi­zează oprirea cercetărilor împotriva clasei po­litice, foarte iritate că nu se (mai) află dea­supra legii, și intimidarea procurorilor DNA. Foarte harnică a fost România TV, com­por­tament previzibil avându-l pe Sebastian Ghiță patron. Toate mesajele sale manipulatoare și potențial mincinoase au fost privilegiate și împachetate strident ca „exclusivitate“, cum ob­serva cineva cu umor pe Facebook. Bur­tie­rele galbene ale canalului care se mândrește că e noul OTV servesc permanent câte ceva „Exploziv!“, „Senzațional!“ sau „Incendiar!“ des­pre caz, de la patron citire. Nici Eveni­men­tul Zilei nu s-a lăsat mai prejos, avându-l ca baci pe Ion Cristoiu, azi maestrul recunoscut al sofismelor și demonstrațiilor ieftine, dar cu adresă. Ca să nu-și piardă reputația de scor­monitor de bibliotecă, Cristoiu bagă în ven­ti­lator tot la două zile câte un comentariu ki­lometric menit să o facă zob pe Kövesi. Ti­tlurile, kilometrice și ele, din România (pa­ralelă) a lui Cristoiu sunt concluzii fără rest: Albirea Codruței Kövesi în 2012 - un miș-maș la nivel înalt; Cum a salvat-o PSD pe Codruța Kövesi, omul lui Traian Băsescu, de prima acu­zație de plagiat; 6 decembrie 2011: sus­ți­nerea publică a tezei de doctorat a Codruței Kövesi – un moment festiv în viața SRI!; Cazul Codruța Kövesi. Doi membri din comisia care a constatat că doctoratul șefei DNA nu a fost plagiat recunosc că n-au analizat ni­ciodată lucrarea!; Deși, probabil, Codruța Kö­vesi n-a plagiat, Sebastian Ghiță are dreptate și multe altele. EvZ concurează cu tele­vi­ziu­nile tabloide în titluri senzaționaliste, alimen­tând ventilatorul, dar și neîncrederea pu­bli­cului în presă: dezvăluiri „senzaționale“, „ex­plozive“ și „incendiare“ amenință la tot pasul și, așa cum publicul s-a obișnuit deja, dezvă­luirile se dovedesc adesea bârfe, șușoteli „pe surse“ sau declarații ale unor personaje cer­cetate. Nimic despre Antena 3, fiindcă lupta postului împotriva justiției a ajuns și pe acest subiect într-o fază patologică care excede ana­lizei media. De sunat la 112.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22