Favoruri pentru detinutii-scriitori. Fiecare carte aduce 20 de zile de reducere a pedepsei

Dora Vulcan | 11.10.2016

Senatorii juristi au votat marti, in unanimitate, modificarea Ordonantei emise de guvern prin care se limita la 20 numarul de zile reduse din pedepsele detinutilor, indiferent de cate carti scriau in inchisoare. Dupa modificarea ordonantei, 20 de zile sa fie dispensa pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie in parte.

Pe aceeași temă

 

 

 

"In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate, pentru intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite", prevede ordonanta de urgenta adoptata de guvernul Ciolos.

 

 

 

Potrivit amendamentului formulat de Comisia pentru drepturile omului si insusit de Comisia juridica, daca va trece de cele doua camere si va fi promulgat de presedinte, detinutilor ar sa li se scada din pedeapsa 20 de zile pentru fiecare lucrare sau brevet in parte, informeaza ziare.com.

 

 

 

In timpul dezbaterilor, Ioan Chelaru (foto), vicepresedinte al Senatului si membru al Comisiei juridice, a precizat ca redactarea unei astfel de lucrari implica ani de studiu si de cercetare.

 

 

 

"Eu nu spun ca pentru o lucrare cu adevarat stiintifica se transpira cu sange, ceea ce se si face, dar nici nu pot sa cad in extrema ordonantei si sa spun - 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat dupa gratii si a scris cinci lucrari. Nu se poate. Este o nedreptate pe care o face ordonanta. De aceea facem un compromis. Dupa parerea mea e putin, dar e parerea mea. Cel putin 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica este oricum mai mult decat zice ordonanta", a afirmat Chelaru.

 

 

 

Comisia juridica a adoptat raportul favorabil cu amendamentul amintit, cu unanimitate de voturi.

 

 

 

Propunerea va fi inaintata plenului Senatului care este prima Camera sesizata in acest caz.

 

 

 

Mai multe persoane cunoscute, printre care George Copos sau Gigi Becali au obtinut reduceri semnificative de pedeapsa in baza unor lucrari pe care au sustinut ca le-au scris in inchisoare, motiv pentru care procurorii au decis sa faca cercetari.

 

 

 

***

 

 

 

Guvernul Ciolos si-a propus sa termine cu farsa detinutilor scriitori, reducand la maximum 20 zilele reduse la pedeapsa indiferent de numarul cartilor publicate

 

 

 

OUG emisa de guvernul CIolos - si mutilata marti in Senat dupa modelul "ordonantei plagiatorilor" - prevede că lucrările ştiinţifice publicate sau invenţiile şi inovaţiile brevetate de către un condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, intră miercuri în vigoare.

 

 

 

Noile proceduri privind elaborarea, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate, precum şi a validării caracterului ştiinţific al acestora sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată pe 28 iunie în şedinţa Executivului şi care intră în vigoare miercuri, 31 august.

 

 

 

"În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite", potrivit unui comunicat emis de Guvern pe 28 iunie.

 

 

Actul normativ introduce de asemenea o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora.

 

 

"Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale de drept comun, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii", se precizează în textul ordonanţei de urgenţă.

 

 

 

Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

 

 

 

În cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în colaborare, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporţional la numărul de coautori, iar dacă mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

 

 

 

"După validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei, şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare", potrivit comunicatului emis de Executiv.

 

 

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a dat aviz favorabil, tot pe 28 iunie, pentru proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Justiţiei în cazul deţinuţilor care scriu cărţi, dar cu observaţia ca aceştia să obţină 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

 

 

 

OUG vine în condiţiile în care prevederile privind reducerea pedepselor pentru "scriitorii" din penitenciare au fost suspendate la începutul anului.

 

 

 

Decizia a fost luată de Executiv când s-a constatat un abuz de drept, având în vedere că persoane condamnate au obţinut reduceri substanţiale ale pedepselor aplicate, cu consecinţa accederii mai rapide la beneficiile liberării condiţionate şi, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări ştiinţifice, formalizând şi golind de conţinut aceste dispoziţii legale.

 

 

 

Evoluţia elaborării de lucrări ştiinţifice de către persoanele condamnate a fost, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de 0 lucrări în 2006, 4 lucrări în 2007, 2 lucrări în 2008, 6 lucrări în 2009, 3 lucrări în 2010 şi 2011, 6 lucrări în 2012, 14 lucrări în 2013, 89 lucrări (cu 50 de autori) în 2014 şi 337 lucrări (cu 165 de autori) în 2015.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22