Ministrul Justitiei va explica luni Parlamentului afirmatia despre mintitul la CEDO

Dora Vulcan | 17.10.2016

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se va adresa Parlamentului marţi, înainte de votul asupra moţiunii simple împotriva sa, a declarat secretarul PSD al Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Raluca Pruna a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, explicand de ce nu a putut fi prezentă la dezbaterea moţiunii simple depuse de PSD, cerând să ia cuvântul în şedinţa plenului din săptămâna 17- 18 octombrie, informeaza Mediafax. 

 

 

 

"Vă transmit scuze, dumneavoastră şi membrilor Camerei Deputaţilor, pentru că - din motive independente de voinţa mea - nu am putut fi prezentă la ora dezbaterii moţiunii simple în data de 11 octombrie 2016. Doresc să am oportunitatea să mă adresez Parlamentului, cu precădere semnatarilor moţiunii simple, înainte de votul programat şedinţa plenului din săptămâna 17- 18 octombrie", a scris Raluca Prună, în scrisoarea adresată Camerei Deputaţilor.

 

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le-a transmis deputaţilor marţi, în timpul dezbaterii moţiunii simple, că nu va putea veni în faţa lor pentru că avionul său întârzie, însă va răspunde întrebărilor care îi sunt adresate săptămâna viitoare, mesajul fiind transmis, de la tribuna Palamentului, de vicepremierul Costin Borc. Acesta a anunţat că avionul cu care ministrul Justiţiei se întorcea în ţară avea întârziere din cauza vremii nefavorabile.

 

 

În replică, social-democratul Florin Iordache a afirmat că este de părere că premierul Cioloş o va demite pe Raluca Prună după ce va citi moţiunea.

 

 

Votul asupra moţiunii va avea loc marţi, 18 octombrie, după ce săptămâna trecută, în urma verificării cvorumului, deputatul PSD Gabriel Vlase a decis suspendarea şedinţei, în sală fiind prezenţi prea puţini deputaţi.

 

 

***

 

 Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat în ultima şedinţa  a CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile “erau nişte bune intenţii.” Declaratia ei a inflamat scena publica. 

 

 

“Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani.

 

 

Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (...)", a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.

 

 

Declaraţiile ministrului Justiţiei au venit în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investiţiilor pentru sediile de instanţe, după o intervenţie a judecătorului Horaţius Dumbravă care reclama un semi-blocaj instituţional.

 

 

Ministrul Justiţiei nu a oferit mai multe date despre contextul în care a făcut declaraţiile la CEDO şi nici când s-a întâmplat exact evenimentul. Potrivit unui comunicat de presă emis de CEDO, Raluca Prună a vizitat Curtea în data de 14 iunie 2016, unde a fost primită de preşedintele Guido Raimondi, la întrevedere participând şi judecătoarea Iulia Motoc, aleasă în numele României, dar şi Roderick Liddel, grefier şef, conform Mediafax. 

 

 

***

 

 Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD, a anunţat, luni, că moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost depusă la Camera Deputaţilor, fiind semnată de 80 de parlamentari.

 

 

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, intitulată ”Şi minciuna poate ucide”, va fi discutată luni seară în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca aceasta să fie dezbătută marţi, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, conform News.ro.

 

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va depune luni, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care va avea titlul ”Şi minciuna poate să ucidă”, aceasta fiind cea de-a doua moţiune simplă împotriva sa.

 

 

”Se depune astăzi. Textul moţiunii e deja redactat şi va fi depus astăzi. Sunt toate şansele ca mâine (marţi - n.r.) să se dezbată şi tot mâine să se voteze în plen”,  a spus Dragnea, luni, la Parlament.

 

 

Liviu Dragnea a mai spus că ”îşi recunoaşte vina” că prima moţiune simplă împotriva lui Prună nu a fost votată de parlamentarii PSD.

 

 

”Motivele expuse atunci nu ne-au convins pe noi că era cazul a se depune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei”, a adăugat Dragnea

 

 

”Declaraţiile publice pe care le-a făcut doamna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. Nu cred că va ţine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea (...) să poată să explice ce a vrut să spună. (...) Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună”, a mai spus Dragnea.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22