Politizarea învățământului în „România educată“

Partidele au exploatat din plin mina de aur propagandistică și logistică a instrumentalizării politice din infrastructura preuniversitară.

Raluca Alexandrescu 18.10.2016
SHARE 1

De același autor

 

La începutul lunii iunie a acestui an, Pre­șe­dinția lansa consultarea privind prima etapă (2016-2017) a proiectului național Ro­mânia educată, dedicată, potrivit de­scri­erii oficiale, „unei dez­bateri ce își dorește să an­treneze întreaga societate în construirea unei viziuni pe termen lung privind sis­temul național de educație și cercetare, viziune care să sprijine apoi iden­ti­fi­ca­rea opțiunilor strategice ale României şi trans­for­marea lor în obiective de ța­ră“.

 

Care pot fi însă obiectivele de țară în ma­terie de educație ale unei societăți care se opune, în anumite segmente, introducerii unor minime standarde ale normalității în sistem? Cum se mai poate vorbi în mod onest de o viziune în țara unde Senatul este incitat de președintele lui să nu mai ți­nă cont de solicitările justiției, iar doc­toratul plagiat a devenit un soi de ritual ini­țiatic pentru admiterea în clubul cu cir­cuit închis al puterii?

 

Săptămâna trecută a avut loc prima probă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în învă­ță­mântul preuniversitar, un concurs or­ga­ni­zat după opt ani de numiri politice care au minat în mod vizibil calitatea și cri­te­rii­le de selecție a cadrelor didactice în școli. Intens contestat de sindicate, privit cu cir­cumspecție de inspectorate, sabotat la ni­vel parlamentar prin amendamente intro­duse pe sub tejghea în comisia de specia­li­ta­te din Senat, concursul se organizează și durează, potrivit calendarului, până pe 16 decembrie, cu tot cu termenele legale pre­vă­zute pentru contestații. A demarat cu pro­­ba scrisă - subiectele au fost publicate săp­tămâna trecută - desfășurată pe 12 oc­tombrie și continuă cu interviul și eva­lua­rea CV-ului, între 17 octombrie și 17 no­iembrie. Cu toate ter­me­ne­le de afișare, de de­pu­nere a contestațiilor, de re­af­ișa­re, rezultatele finale ale con­cursului nu vor fi cu­­nos­cute decât după ale­ge­­rile parlamentare. Este greu de spus cum va arăta structura parlamentului du­pă alegeri, dar ostilitatea ne­disimulată a mul­tora din­tre directorii de școală nu­miți cu sprijin politic, manifestată la anun­țarea concursului, precum și nenumăratele ter­gi­versări sunt proba cea mai vie că, pe de o parte, politizarea convine unei struc­turi bine așezate în rețele, iar pe de altă parte, că mulți se uită deja cu speranță la re­zul­ta­tele alegerilor: ele ar putea, con­form pro­priilor evaluări, să întoarcă din drum re­zul­tatele inconfortabile ale con­cur­sului.

 

Deja, la sfârșitul lunii august și în cursul pri­mei jumătăți a lunii septembrie, inten­ția anunțată de ministrul Mircea Dumitru de a scoate la concurs posturile de direc­tori și directori adjuncți mobilizase ma­și­năria politică, la toate nivelurile. În Senat, Eca­te­rina Andronescu a încercat să treacă, pe 14 septembrie, prin Comisia de Învă­ță­mânt un amendament strecurat în Pro­iectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educației naţionale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016) care să amâ­ne con­cur­sul pentru directori cu un an. Ra­portul asu­pra modificării era semnat de Eca­te­ri­nei Andronescu, președintele Co­mi­siei de Învățământ din Senat, și de secre­tarul co­mi­siei, Dumitru Oprea (PNL), care ulte­ri­or a precizat că nu a fost prezent la ședință.

 

Pe de altă parte, cam în aceeași perioadă, mi­nistrul Educației semnala într-o con­ferință de presă (pe 20 septembrie) că a primit „mesaje“ de la mai mulți profesori ca­re se plângeau că sunt împiedicați „sub diferite forme, neavând acces la anumite documente obligatorii“ sau prin „forme psi­hologice mai subtile“ să nu se înscrie la concursurile pentru funcția de director. Trebuie spus că profesorii pot fi intimidați și, la nevoie, chiar sabotați prin mijloace spe­­cifice: norme prost făcute, clase mai bu­ne ca recompensă pentru atitudine „co­operantă“ sau, dimpotrivă, alocarea unor „clase problemă“ celor recalcitranți, „mun­­că de lămurire“ prin asociațiile de pă­­rinți, reclamații și amenințări cu pro­ce­se. Instrumentarul este vast, iar societatea românească, antagonizată, acrită și sus­pi­cioasă, se dovedește supărător de vulne­ra­bilă la manipulări și în zona sensibilă a ra­porturilor cu profesorii.

 

Nemulțumirile sunt oricum mari pentru că rutina campaniei va fi perturbată de or­ganizarea unei competiții nemaivăzute de opt ani, de două cicluri electorale. În acest timp, partidele au exploatat din plin mina de aur propagandistică și uneori lo­gistică a instrumentalizării politice din in­frastructura preuniversitară. De opt ani, guvernările succesive, de toate culorile, fo­losesc pozițiile de directori în învăță­mân­tul preuniversitar pentru consolidarea cli­en­telei, pentru recompensarea ei sau pen­tru utilizarea școlilor pe post de curea de transmisie în teritoriu a mesajelor elec­to­ra­le. Două au fost instrumentele folosite con­secvent, subfinanțarea și politizarea, așa­dar, crearea unei stări de dependență de natură partinică a școlii, în raport cu au­toritatea. Rețeta nu este nouă, școala a fost folosită și de regimul comunist ca unul dintre stâlpii propagandei și creării „omu­lui nou“, iar reflexele vechi dispar greu, mai cu seamă atunci când își dove­desc eficacitatea. Coroborată cu asaltul asu­pra calității în învățământul superior, mai cu seamă la nivelul doctoratelor, prin in­tenția de limitare a jurisdicției CNATDCU la instanță de apel în cazul doc­to­ratelor plagiate, opoziția la organizarea con­cursului întregește tabloul unui sistem care vrea să-și adjudece, prin pervertire, unul dintre sectoarele fundamentale ale societății: învățământul.

Comentarii 1

elena popescu - 10-18-2016

Lipsa de informaţie poate duce la concluzii greşite. Dacă se dorea o reală depolitizare a învăţământului, una dintre condiţiile de participare la concursul de directori ar fi trebuit să fie neapartenenţa politică. Doritorii ar fi trebuit să declare pe proprie răspundere că nu sunt membri ai vreunui partid. În realitate, la concurs s-au înscris chiar consilieri locali, aleşi sub sigla unui partid şi nu s-a prea comentat acest lucru. S-a cerut în schimb declaraţie de necolaborare cu vechea securitate. Obsesia colaborării cu securitatea poate fi înţeleasă pentru cei mai în vârstă, dar pentru cei tineri este aberantă. Profesionalizare înseamnă impunerea unor criterii ferme şi restrictive de competenţe dobândite în carieră. Dacă unui profesor cu definitivatul îi cerem opt la examen, de ce directorilor şi inspectorilor nu le cerem peste nouă la media de absolvire a facultăţoo, la licenţă, la masterat, la definitivat, la gradul II şi la gradul I? Aşa am putea fi convinşi că discutăm cu un coleg bine pregătit şi nu cu cineva care a treminat cu cinci, dar a ştiut că măgarul are copite. Citiţi subiectele date şi întrebaţi-vă dacă aţi dori un astfel de director pentru copilul dumneavoastră. În ce mă priveşte, îmi doresc altceva pentru copi.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22