Pe aceeași temă
"Nu avem stand al Romaniei la Paris, avem cateva standuri mici si mizere impartite si imprastiate prin tot targul asta si mai avem niste reprezentanti ai guvernului care dau vina pe firma organizatoare", spune Hadean intr-o postare video pe contul sau de Facebook.
Acesta sustine ca firma organizatoare nu a fost platita de Ministerul Economiei, desi a castigat o licitatie in acest sens.
Ministerul Economiei spune ca s-a intarziat atribuirea contractului din cauza unei contestatii.
"Organizarea acestui pavilion romanesc ar fi trebuit sa fie in sarcina unei firme, o firma care a participat la licitatie drept unica firma si care a si castigat, doar ca din partea ministerului Economiei nu a fost nimeni la celalalt capat sa plateasca pentru ce a castigat si ce s-a angajat firma asta ca face. Firma a ajuns aici la Paris cu marfa in camion, a stat cu ea doua zile in parcare si daca a vazut ca nu plateste nimeni s-a luat si s-a carat", scrie Adrian Hadean.
Acesta mai povesteste ca Ministerul Economiei a anuntat producatorii cu cateva zile inainte de targ ca nu a reusit sa sa se organizeze destul de bine. Producatorii au fost indrumati sa plateasca fiecare cate 1.500 euro pentru participarea la targ. "Pentru un producator mic sunt bani destul de multi, mai ales daca ii socotim si pe ceilalti care inseamna transport, cazare si toate celelalte", a adaugat Hadean.
***
Ministerul Economiei sustine ca firma desemnata prin licitatie, VISA SA, "si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire". Aceasta dupa ce oferta acesteia "a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA".
Pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a platit chiria spatiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei, mai precizeaza Ministerul Economiei.
Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selectie a organizatorului intern.
"In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie. Shema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilitati pentru participarea firmelor sub pavilion national in colaborare cu patronatele de ramura. Asadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio suma firmelor pentru deplasarea acestora la Paris", mai precizeaza Ministerul Economiei.
Si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) acuza Ministerul Economiei de ratarea a aproape 50% din actiunile externe de promovare. ANEIR solicita prim-ministrului demiterea conducerii Ministerului Economiei. ANEIR sustine ca Ministerul Economiei a destabilizat functionarea Departamentului de Comert Exterior, prin desfiintarea sa in urma cu o luna, si a blocat reteaua de consilieri economici externi ai Romaniei, plecarile la posturile respective fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale.