Horodniceanu îl contrazice pe Ghiţă. "Cucuveauna mov" nu apare in dosarul Black Cube

E.b. | 20.10.2016

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că Sebastian Ghiţă este martor în dosarul "Black Cube”, iar adresa de e-mail indicată de acesta, cucuveauamov@gmail.com, nu apare în cauză.

Pe aceeași temă

 

 

”Până la acest moment, adresa de e-mail menţionată de dumnealui (cucuveauamov@gmail.com - n.r) nu apare în dosarul Black Cube, iar implicarea domului Ghiţă este de martor în dosar. Din ce ştiu eu, cred că a dat o declaraţie”, a spus Daniel Horodniceanu, răspunzând mai multor întrebări privind prezenţa lui Ghiţă la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, conform News.ro.

 

Întrebat în ce stadiu se află anchetaîn dosarul ”Black Cube”, Horodniceanu a spus că ”este acelaşi, este în lucru, nu au fost puse noi persoane sub urmărire”.

 

”Suntem în continuare într-o urmărire penală care este nepublică şi observaţi că noi suntem o structură care lucrează cu un grad ridicat de discreţie, sunt dosare ce au un grad de dificultate mai mare şi sunt cu criminalitate transfrontalieră”, a precizat şeful DIICOT.

 

Întrebat dacă au fost identificaţi „beneficiarii” în cazul „Black Cube”, Horodniceanu a spus că se lucrează pe mai multe piste la acest moment. ”Nu pot să vă spun dacă sunt identificaţi beneficiarii”, a spus şeful DIICOT.

 

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost audiat, în 10 octombrie, la DIICOT, în calitate de martor în dosarul “Black Cube”.

 

Sebastian Ghiţă declara atunci că procurorii verifică, probabil, dacă "adresa secretă" de e-mail a Codruţei Kovesi, cucuveauamov@gmail.com, a fost spartă în cursul operaţiunii “Black Cube” şi dacă astfel au fost aflate informaţii secrete ale statului român.

 

"Sunt convins că acea operaţiune a unor agenţii de spionaj străine, Black Cube, ce a fost legată de fostul şef al spionajului israelian este în atenţia DIICOT şi, pentru că principala ţintă a fost doamna Kovesi, probabil că procurorii verifică dacă acea adresă specială, secretă, ascunsă, cucuveauamov@gmail.com, adresa doamnei Kovesi, e una din acele adrese pe care cei de la Black Cube le-au spart, le-au ştiut şi le-au obţinut şi din care au putut obţine informaţii secrete ale statului român, ale DNA şi ale doamnei Kovesi", a spus Sebastian Ghiţă.

 

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, pe 5 octombrie, că, în ultima perioadă, este o campanie extrem de agresivă pentru decredibilizarea activităţii DNA, făcută doar de persoane cercetate, iar pentru hărţuirea procurorilor s-au plătit sume enorme şi “comisioane de succes”.

 

“Atacurile din ultima perioadă, făcute doar de inculpaţii pe care îi cercetăm sau de persoane cercetate în alte dosare dovedesc acest lucru. (…) În niciun caz nu ne intimidează, nu ne decredibilizează, dar scopul urmărit este acesta, de a decredibiliza activitatea DNA. Sunt convinsă că toate atacurile din ultima perioadă, susţinute cu bani mulţi, au fost făcute în acest scop, sunt făcute în acest scop, dar răspunsul nostru este acela că ne vom continua activitatea”, a susţinut Kovesi.

 

În dosarul „Black Cube” privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, sunt puşi sub acuzare fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, ultimii trei fiind angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii.

 

Procurorii DIICOT i-au audiat, ca martori, pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe membri ai familiei sale. Codruţa Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

 

Omul de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România au fost şi ei audiaţi, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu şi Florică apar şi în dosarul de la DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri.

 

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

 

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie”, arată DIICOT.

 

Dragomir ar fi avut, în 1 februarie şi 16 martie, întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive, inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor, negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

 

"În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22