Fondatorul "Doi si-un sfert", Mihai Tanjala, extradat din Insulele Cayman

Dora Vulcan | 20.10.2016

Mihai Tanjală, fost politician şi fondator al fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM0215, a fost extradat, joi, din Insulele Cayman. Fost deputat PDSR (actualul PSD), Tanjala a fost adus in tara ca sa execute o sentinta de cinci ani de inchisoare, primita in 2011, pentru fraudă.

Pe aceeași temă

 

 

 

În ianuarie 2016, Tribunalul din Grand Cayman a dispus extrădarea lui Mihai Tânjală în România. Bărbatul a contestat decizia în apel. În luna iunie, apelul acestuia a fost respins şi extrădarea decisă definitiv, informeaza Mediafax.

 

În decizia de extrădare, judecătorul a stabilit că guvernatorul din Grand Cayman poate solicita unele garanţii din partea Bucureştiului înainte de extrădare. "Pe fondul sesizărilor care mi s-au adus la cunoştinţă referitoare la condiţiile de încarcerare din România, guvernatorul poate lua în calcul solicitarea unor asigurări din partea Guvernului României (...)", a declarat judecătorul, citat atunci de CaymanNewsservice.com.

 

Solicitarea de extrădare a fost formulată în condiţiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 16 decembrie 2011.

 

 

 Tanjala a fost condamnat definitiv, in decembrie 2011, de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare intr-un dosar in care era acuzat de DNA ca a vandut la un pret mult prea mic activele unei companii de stat, producand un prejudiciu de circa 1 milion de euro.

 

Dupa condamnare, el a fugit din tara si a fost dat in urmarire generala prin Interpol, fiind prins in Insulele Cayman.

 

In iunie 2016, autoritatile judiciare din Insulele Cayman au decis ca Tanjala (58 de ani) poate fi extradat in tara de origine, relata atunci agentia Cayman News Service, citata de Agerpres.

 

Tanjala, care si-a sustinut in permanenta nevinovatia declarand ca este victima unui proces politic, fusese retinut pe aeroportul Owen Roberts, pe baza unui mandat de arestare international.

 

Joi, Tanjala a fost extradat in Romania si incarcerat la Penitenciarul Rahova, transmite Digi 24.

 

Procurorii DNA au sustinut ca in anul 2004, in calitate de administrator al fostei intreprinderi de constructii si utilaje grele Giurgiu - ICMUG SA, societate unde statul roman era actionar, Tanjala a permis vanzarea unor active la preturi mult diminuate.

 

Ele au fost achizitionate de firme controlate de Mihai Tanjala si familia sa, iar ulterior revandute la preturile de piata. In acest mod, fostul deputat a obtinut peste 500.000 de euro la cursul mediu din 2004, informeaza ziare.com.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22