Colocviul internaţional „Benjamin Fondane, un om printre oameni” la Paris

Fara Autor | 21.10.2016

Pe aceeași temă

Sâmbătă 22 octombrie, între orele 10,00 - 19.00, Institutul Naţional de Istoria Artei (INHA) din Paris are loc colocviul internaţional „Benjamin Fondane, un om printre oameni”.

 

Participanţi: Oana Soare (Bucureşti) – „Fondane antimodern”; Patrice Beray (Paris)- „Benjamin Fondane la răscrucea dintre poezie şi naraţiune”; Olivier Salazar-Ferrer (Glasgow) – „Călătoria fără întoarcere în opera poetică şi filozofică a lui Benjamin Fondane”; Eric Freedman (Paris) – „Benjamin Fondane, dramaturg român şi francez”; Annabelle Sebban (Paris) – „« L'hiver de Dieu » în opera lui Benjamin Fondane”; Benjamin Guérin (St Sauveur, Lozère) – „Prietenia Fondane-Maritain : între existenţialism, thomism şi indianism”; Mircea Martin (Bucureşti) – „Fundoianu în calitate de traducător”; Nathaniel Rudovsky-Brody (Bruxelles) – „Amérique, Amérique : încercare de traducere”.

Moderatori : Magda Cârneci şi Michel Carassou.

 

„Da, am fost un om ca ceilalţi „, scria Fondane într-o epocă în care umanitatea multora era ultragiată. Tema „ un om printre oameni” a fost aleasă pentru acest colocviu pentru că este o temă federatoare, deoarece permite reunirea unor comunicări pe teme variate care se referă atât la scrierile în limba română, cât şi la cele în limba franceză ale lui Fondane, dar mai ales pentru că exprimă aspectul cel mai important din gândirea lui Fondane : lupta împotriva a tot ce se opune plenitudinii fiinţei umane. Aflat în centrul operei sale, poetice sau filozofice, omul nu este o abstracţiune, ci un individ concret, o fiinţă singulară care nu încetează să lupte pentru libertatea şi demnitatea sa.

 

Colocviul va fi urmat de proiecţia filmelor „Tararira” de Olivier Salazar-Ferrer, „Benjamin Fondane, Iaşi-Paris-Auschwitz” de Andreea Stiliuc şi „Léon Chestov” de Ramona Fotiade.

La final, va avea loc decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă „Benjamin Fondane” 2016. Laureatul de anul acesta este poetul de origine congoleză Gabriel Okoundji.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22