Liderii UE, la summitul de la Bruxelles: Rusia vrea sa slabeasca Uniunea Europeana

Vlad Toma | 21.10.2016

Liderii statelor UE au ajuns la concluzia ca actiunile Rusiei din ultima perioada demonstreaza ca aceasta tara incearca sa slabeasca Uniunea Europeana si au precizat ca tarile europene trebuie sa ramana unite in fata acestor politici ale Moscovei.

Pe aceeași temă

 

Liderii europeni se intalnesc in aceste zile la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de toamna, intalnire la care participa si presedintele Iohannis.

 

Donald Tusk, presedintele Consiliului European a declarat ca "liderii europeni au scos la suprafata toate actele ostile ale Rusiei contra tarilor UE, de la violari ale spatiului aerian la atacuri cibernetice si la interventiile directe in procesele politice din UE", transmite Reuters.

 

"Tinand cont de toate aceste exemple, este clar ca Rusia vrea sa slabeasca UE", a mai spus Tusk.

 

"Noi nu incercam sa dam nastere unor tensiuni inutile cu Rusia. Noi reactionam la pasii facuti de Rusia. UE este mereu gata sa discute cu autoritatile de la Moscova insa nu vom face niciun compromis in privinta valorilor si principiilor noastre. De aceea ne-am decis sa cadem cu totii de acord si sa pastram unitatea UE", a mai spus Tusk

 

Liderii UE nu au mai mentionat insa in concluziile acestei intalniri elaborarea unor noi sanctiuni contra Rusiei, din cauza situatiei din Siria, insa au anuntat ca iau in considerare toate optiunile posibile de a se opune unor eventuale noi atrocitati ale Rusiei in Siria. Hollande, presedintele Frantei, a declarat ca nu este deloc exclus ca UE sa aprobe noi sanctiuni contra Rusiei daca se va repeta ceea ce s-a intamplat in Alep.

 

Ei au condamnat in termeni duri bombardarea de catre Rusia a civililor din orasul Alep, insa Italia s-a opus impunerii unor noi sanctiuni contra Rusiei.

 

***

 

Franta, Germania si Marea Britanie au anuntat zilele trecute ca vor incerca sa convinga statele UE sa condamne campania aeriana a Rusiei in Siria si sa deschida calea pentru impunerea mai multor sanctiuni contra regimului condus de Bashar al-Assad si a sustinatorilor acestuia. Mai multi lideri occidentali au acuzat Rusia de crime de razboi, in urma atacurilor asupra orasului Alep.

 

Tarile UE incearca de asemenea sa furnizeze ajutor umanitar orasului Alep, in urma atacurilor Rusiei in aceasta zona.

 

Ministrii de Externe ai UE s-au intalnit luni in Luxemburg, pentru a analiza actiunile Rusiei in Siria, in timp ce marti au discutat despre masurile care trebuie luate in acest context, anunta Reuters.

 

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a declarat in urma intalnirii cu John Kerry, secretarul de stat american, ca este extrem de important ca statele UE sa faca in continuare presiuni contra Rusiei: "Vom propune noi sanctiuni contra regimului sirian si a celor care il sustin si noi sanctiuni care au in vedere aducerea in fata Curtii Penale Internationale de la Haga a celor responsabili pentru crime de razboi" a spus Johnson.

 

Loviturile aeriene contra spitalelor si civililor ar putea fi considerate crime de razboi si UE urmand sa ceara Siriei si aliatilor sai sa reclame aceste fapte la Curtea Penala de la Haga.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22