ANDREI OIŞTEANU, ÎN BELGIA ŞI ITALIA

Razvan Braileanu | 21.10.2016

La 25 octombrie 2016, la Bruxelles, la Musée Juif de Belgique, Andrei Oişteanu va ţine prelegerea intitulată Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri.

Pe aceeași temă

 

 „Voi prezenta specificităţile comunităţii evreieşti din România în raport cu alte comunităţi evreieşti din Europa Centrală şi Orientală. Voi încerca, de asemenea, să deconstruiesc modul în care imaginea evreului este structurată în cultura română, aşa cum sunt stereotipurile antisemite, care contribuie la configurarea portretului «evreului imaginar»“, a declarat autorul pentru Institutul Cultural Român din Bruxelles.

 

Conferinţa se bazează pe volumul lui Andrei Oişteanu, Imaginea evreului în cultura română (Editura Polirom, 2012). Această carte a beneficiat de trei ediţii în limba română, de multe premii naţionale şi internaţionale (Premiul Academiei Române; Premiul B’nai B’rith Europe etc.) şi de mai multe versiuni în limbi străine: engleză (Nebraska Univesity Press, Lincoln & London, 2009), franceză (Éditions Non Lieu, Paris, 2013), germană (Frank & Timme Verlag, Berlin, 2010), maghiară (Kriterion, 2005). De curând, autorul a semnat contractul cu o prestigioasă editură pentru o ediţie italiană a cărţii: L´ebreo immaginario: Stereotipi antisemiti nel contesto culturale romeno ed europeo centro-orientale (Belforte Editore, Livorno).

http://revista22.ro/files/news/manset/default/Imaginea-evreului-%28BUN%29.jpg

„După mai multe lucrări consacrate miturilor din cultura tradiţională românească, Andrei Oişteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului în cultura română – o cercetare care a fost salutată de întreaga comunitate intelectuală şi care a depăşit cu mult frontierele ţării sale“, s-a scris în Le Magazine Littéraire la apariţia versiunii franceze a cărţii. La rândul ei, prestigioasa revistă Times Literary Supplement comenta următoarele despre ediţia americană a volumului: „Andrei Oişteanu şi-a utilizat excelent erudiţia. E o carte foarte valoroasă şi necesară. Nimeni dintre cei interesaţi de istoria antisemitismului est-central-european, de naţionalismul radical şi de populismul etnocentric n-ar trebui să o rateze“. (Răzvan Brăileanu)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22