Surse comunitare: CE nu renunta dupa esecul acordului UE- Canada. Demersurile continua

Dora Vulcan | 21.10.2016

Comisia Europeană nu a renunțat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), în pofida eșecului ultimelor negocieri purtate vineri de această țară cu regiunea francofonă belgiană Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agențiilor EFE și Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

'Negocierile începute în această dimineață cu guvernul regional din Valonia au intrat în impas (...) Comisia Europeană nu consideră că acesta este sfârșitul procesului ce deschide calea semnării tratatului încheiat între UE și Canada' a declarat una dintre aceste surse.

 

Reacția vine după ce ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate vineri cu reprezentanții regiunii valone, ea reproșând Uniunii Europene că 'nu este în acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada'. 'Canada este dezamăgită și eu personal sunt dezamăgită, dar cred că este imposibil. Ne întoarcem acasă', a mai spus în fața presei Chrystia Freeland, potrivit DPA.

 

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.

 

Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, Valonia nu și-a dat acest acord, astfel că tratatul nu poate fi deocamdată semnat.

 

 

 

***

 

 

Simpla retragere de catre Romania a dreptului sau de veto asupra acordului CETA (UE - Canada) nu a fost suficienta pentru retragerea, de catre Ottawa, a vizelor pentru romani.  

 

 

 

 

De altfel, presedintele CE Jean-Claude Junker a avertizat vineri asupra optimismului Bucurestiului - care a anuntat ca sigura eliminarea de catre Canada a vizelor pentru Romania din decembrie 2017 -  ca intelegerea bilaterala a Romaniei cu Canada nu e si suficienta pentru ratificarea acordului. Inevitabilul s-a produs vineri dupa-amiaza, cand acordul a cazut din cauza neintelegerilor dintre Belgia si Canada asupra acordului de liber schimb. Junker avertizase tocmai asupra faptului ca CETA nu va fi ratificat fara acordul Belgiei. De altfel, ceea ce nu a spus nici Junker este ca, oricum, acordul CETA este trecut prin legea valona la interes national. Asadar, ar trebui ratificat de Parlamentul autohton si in eventualitatea semnarii sale de catre CE. Chestiunea vizelor pentru romanii dornici sa faca turism in Canada ramane in stand-by.

 

 

 

Negocierile UE - Canada pentru acordul de liber schimb CETA au esuat dupa ce la Consiliul European de la Bruxelles nu s-a ajuns la o intelegere cu reprezentantii regiunii belgiene Valonia, anunta Reuters, citand televiziunea belgiana RTBF.

 

 

 

Ottawa conditiona ridicarea vizelor pentru cetatenii romani si bulgari de semnarea acordului economic CETA.

 

 

Presedintele Klaus Iohannis anuntase, vineri dimineata, la Bruxelles, ca a semnat un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor: eliminare totala a vizelor din 1 decembrie 2017 daca UE va semna acordul comercial CETA.

 

 

Ministrul canadian al Comertului si un negociator al Uniunii Europene au purtat vineri discutii de urgenta cu premierul regiunii belgiene Valonia. incercand sa indeparteze blocajul care impiedica tarile UE sa semneze acordeul de liber schimb intre UE si Canada.

 

 

Premierul valon Paul Magnette a declarat vineri ca nu s-a facut niciun progres in negocierile cu UE si Canada.

 

 

Toate cele 28 de guverne din UE sprijina acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), insa Belgia nu poate da un aviz clar fara sprijinul tuturor administratiilor sale sub-federale, iar regiunea vorbitoare de limba franceza Valonia s-a opus cu fermitate.

 

 

Esecul de a incheia un acord cu o tara precum Canada ar pune sub semnul intrebarii abilitatea UE de a negocia alte acorduri cu tari precum Statele Unite sau Japonia, si ar putea submina blocul comunitar, deja afectat de votul Marii Britanii de a parasi Uniunea si disputele provocate de criza imigrantilor.

 

 

Comisia Europeana a dat marti un ultimatum Belgiei pentru a aviza pana vineri, in cadrul summitului european, tratatul, a carui semnare e prevazuta pe 27 octombrie la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

 

 

Valonia, o regiune cu 3,6 milioane de locuitori, este singura din Europa care se opune tratatului

 

 

Paul Magnette reproseaza Comisiei ca nu a tinut suficient seama de "dificultatile majore" ale populatiei valone pana la inceputul lunii octombrie.

 

 

"Vorbim aici de tratate care privesc viata a 500 de milioane de europeni, a 35 de milioane de canadieni, timp de ani si ani. Deci, nu e o urgenta", a argumentat el.

 

 

Acesta a recunoscut insa ca discutiile intense din ultimele zile au permis obtinerea unor "adevarate avansuri", insuficiente insa, in opinia sa.

 

 

In randul aspectelor pozitive acesta a notat faptul ca statele membre ale UE pot, potrivit ultimei variante a textului, sa continue sa "legifereze" in domenii precum cel social si de mediu fara sa riste sa plateasca despagubiri pentru multinationalele care s-ar putea simti lezate de aceste reguli.

 

 

El a citat insa mai multe pasaje care, potrivit acestuia, sunt in continuare inacceptabile, precum "un mecanism de arbitraj" care nu ofera suficiente garantii, "clauza de salvagardare" care protejeaza agricultorii canadieni dar nu si omologii lor europeni in caz de distorsiuni ale pietei sau posibilitatea pentru companiile americane care au activitati in Canada de a profita de tratat pentru a beneficia de avantajele prevazute in CETA.

 

 

"Este faimosul Cal Troian", a sustinut acesta, folosind terminologia utilizata de opozantii TTIP, tratatul comercial in curs de negociere cu Washingtonul.

 

 

In afara de Valonia, doar Romania si Bulgaria au mai conditionat semnarea acestui tratat, cerand eliminarea vizelor solicitate de Canada pentru cetatanii lor, insa cele doua tari ajunsesera la o intelegere cu Ottawa vineri dimineata.

 

 

 

***

 

 

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

 

 

 

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. "Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii", a atras atenţia Juncker.

 

 

 

Regiunea Wallonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

 

 

 

Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară nu sunt suficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

 

 

 

"Există îmbunătăţiri, dar textul este insuficient. Pentru canadieni, încă există spaţiu de manevră, spre deosebire de europeni... Ne vom întâlni cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland", a declarat Paul Magnette, citat de agenţia de ştiri Belga.

 

 

 

***

 

 

 

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles ca Ottawa isi va retrage obligativitatea vizelor pentru Romania 

 

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, la Bruxelles, ca autoritatile romane isi vor retrage rezerva declarata in privinta Acordului economic si comercial UE-Canada (CETA) deoarece au ajuns la un acord cu autoritatile canadiene in privinta ridicarii totale a vizelor de la 1 decembrie 2017.

 

 

"​Am ajuns la un acord cu Canada, un acord rezonabil. Suntem in situatia sa ne retragem rezerva declarata fata de CETA. Romania nu mai are obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada", a spus presedintele Klaus Iohannis, citat de Hotnews.

 

Conform sursei citate, de la 1 mai 2017 Canada va elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie 2017 Canada va elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Timp de 3 ani autoritatile canadiene vor mai avea posibilitatea de a reveni asupra acestei decizii daca vor ajunge la concluzia ca numarul imigrantilor ilegali e foarte mare.

 

 

 

Iohannis a declarat inainte de plecarea la Bruxelles ca Romania isi va retrage rezervele in privinta CETA doar daca va ajunge la o intelegere rezonabila cu autoritatile canadiene in privinta vizelor.

 

Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele... O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018," a spus presedintele.

 

MAE a informat zilele trecute ca Romania se va opune semnarii de catre UE a acordului comercial cu Canada din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani.  

 

CETA a fost blocat pana in prezent de Romania si Bulgaria, din cauza vizelor, si de regiunea Valonia din Belgia. Daca autoritatile canadiene vor ajunge la o intelegere cu belgienii, acordul ar urma sa fie semnat in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada.

 

Premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizita de lucru in Canada, in vara acestui an, obiectivul principal al vizitei fiind discutarea ridicarii vizelor pentru români, atat pe linia dialogului româno-canadian, cat si pe cea a formatului tripartit România-Canada-Comisia Europeană, a anuntat atunci Guvernul intr-un comunicat.

 

Guvernul roman a respins insa oferta initiala a canadienilor, aceasta prevazand o eliminate etapizata a vizelor avand ca termen final luna mai 2018.

 

Romanii si bulgarii sunt in prezent singurii cetateni ai UE care nu pot intra liber in Canada.

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22