Pe aceeași temă
UPDATE: George Simion, liderul unioniştilor, George Simion a declarat, duminică, că protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, el precizând că a primit asigurări de la toate partidele, mai puţin PNL, că ”atâta timp cât există o majoritate pe ambele maluri ale Prutului, vor iniţia o declaraţie de unire în Parlament”.
”Ne-am retras din Piaţa Universităţii, am închis în acest moment protestul de acolo, dar vom reveni ori de câte ori este necesar”, a spus George Simion, la sediul Uniunii Salvaţi România.
El a menţionat că dorinta protestatarilor nu este de a politiza chestiunea unirii dintre România şi Moldova. ”Dorinţa noastră ar fi să punem toate aceste partide la masa dialogului pentru un nou pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naţionale. Sperăm să nu fi primit din altă parte ordin PNL să nu susţină întâlnirea cu unioniştii”, a menţionat George Simion.
******
La întâlnirea cu Simion, Băsescu a avut o atitudine total diferită faţă de cea de aseară, după ce manifestanţi la marşul «Luptă pentru Basarabia» s-au ciocnit cu jandarmii.
După marşul de sâmbătă, sub deviza "Luptă pentru Basarabia", presărat cu mai multe incidente, cei care afirmă că sunt unioniştii au schimabat strategia. Aproximativ o sută de oameni au petrecut noaptea noaptea în corturi, pe trotuar, la Piaţa Universităţii din Bucureşti. Duminică, George Simion, liderul celor din piaţă, a făcut un tur de forţă pentru a discuta cu reprezentanţii mai multor partide politice.
Discuţia cu Băsescu/PMP
Prima întâlnire a lui George Simion a fost cu Traian Băsescu. Liderul PRM le-a cerut celor de la Universitate să renunţe să stea în corturi, mai ales că nu au autorizaţie, precizând că intervenţia jandarmilor la marşul de sâmbătă nu a fost ilegală. Asta după ce, sâmbătă, Traian Băsescu a folosit termeni extremi de duri la adresa premierului Cioloş, referindu-se la intervenţia jandarmilor la marşul "Luptă pentru Basarabia".
”Eu vă garantez că, dacă până la finalul zilei ne întâlnim cu toate partidele, diseară, la ora 20.00, retragem toate corturile”, a răspuns George Simion, conform News.ro.
Băsescu i-a mai spus lui Simion că unirea dintre România şi Moldova depinde, în primul rând, de autorităţile moldovene şi că un referendum organizat în viitorul apropiat pe această temă este un demers riscant.
Traian Băsescu a revenit asupra declaraţiilor privind intervenţia jandarmilor la mitingul de sâmbătă. "Este regretabilă intervenţia disproporţionată, dar nu ilegală, a jandarmilor, atât timp cât ei cereau respectarea unei autorizaţii", a spus Traian Basescu, liderul PMP afirmând că unioniştii trebuie să respecte legea.
Băsescu a mai spus că, din punctul său de vedere, unirea României cu Republica Moldova va fi posibilă când va dori Parlamentul moldovean. ”Opţiunea mea va fi întotdeauna pentru o decizie parlamentară, care corespunde şi istoriei reale a construcţiei României Mari”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că sunt foarte importante alegerile prezidenţiale din luna octombrie, de la Chişinău.
”Este vital ca în fruntea statului să ajungă un pro-european şi un pro-unionist”, susşunea Băsescu, arătând că în opinia sa, Maia Sandu este soluţia şi nu Marian Lupu, care nu ar avea nimic în comun cu unirea Republicii Moldova cu România.
Traian Băsescu a arătat că unioniştii au un suporter în PMP pentru ideile lor. ”După ce Curtea Constituţională a stabilit că limba oficială este limba română, poate pasul următor ar trebui să fie să se utilizeze leul românesc şi în Republica Moldova, ceea ce ar accelera procesele de integrare economică, înainte de declaraţiile politice care ar putea fi făcute în parlamentele celor două state”, a afirmat el.
Traian Băsescu a mai menţionat că, în opinia sa, declaraţia politică privind unirea, în Parlamentul României, ar trebui să fie făcută după alegeri, de către un parlament nou ales, care îşi poate asuma acest proiect politic.
George Simion, liderul unioniştilor a avut şi un schimb de replici mai dur cu preşedintele PMP, Traian Băsescu. ”Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, şi am spus că domnul preşedinte Băsescu este şmecher”, a spus Simion, arătând că a avut o ”exprimare pitorească”.
”Poţi să renunţi la ea?”, i-a răspuns Traian Băsescu, adăugând: ”Pot să fiu şi eu foarte pitoresc şi o să îţi pară rău de pitorescul meu”.
Traian Băsescu i-a dat un răspuns lui Simion şi referitor la referendumul pentru unirea celor două state. ”Când se lansează un referendum, poţi să fii inspirat sau neinspirat. Un referendum îţi poate îngropa o idee, vezi Cameron în Marea Britanie”, a spus Traian Băsescu, dând şi exemplul referendumului din Ungaria, privind imigranţii, care a fost invalidat.
”Nu vă jucaţi cu referendumurile. Eu abia am trecut unul cu 51,6%, pe o chestiune foarte populară. Părarea mea este că trebuie lansat la momentul potrivit, iar cei care îl lansează şi stimulează trebuie să ştie exact care este momentul potrivit, pentru a fi un succes”, a afirmat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat că PMP susţine înfiinţarea unui minister al Reunificării, ca un semnal clar pentru toţi aliaţii şi adversarii României, acesta fiind şi un obiectiv al ”Acţiunii 2012”. ”Atâta timp cât un stat nu îşi anunţă obiectivele, nici nu le poate atinge”, a mai afirmai Traian Băsescu.
Traian Băsescu a atras atenţia că în deciziile sale, România trebuie să respecte Acordul de la Helsinki, din 1975, care, la articolul 1, precizează că frontierele nu se pot modifica prin forţă, dar se pot modifica prin voinţă politică. ”Ar trebui să ajungem la momentul la care, ori printr-un referendum, în Republica Moldova şi în România, sau o decizie a Parlamentului de la Chişinău, să se ajungă la decizia unirii celor două ţări”, a mai afirmat Traian Băsescu.
Discuţia cu Andronescu/PSD
Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018.
El a afirmat că în zilele următoare va avea o discuţie şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre solicitările protestatarilor, conform News.ro.
Simion susţine că s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unuei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.
”Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova”, a spus Simion, precizând că au propus de asemenea ca PSD să aibă un vicepreşedintele care să se ocupe strict de problema unirii cu Republica Moldova. ”Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia”.
El a afirmat că aşteaptă şi o confirmare privind o discuţie cu cei de la PNL, singurul partid cu care protestatarii spun că nu au avut un limbaj comun şi nu au stabilit când şi dacă se vor vedea, dar şi dacă îşi asumă propunerile lor.
”Până atunci o să rămânem în Piaţa Universităţii”, a precizat Simion, arătând că până în prezent sunt mulţumiţi de reacţia partidelor politice.
”Ne-am dori foarte mult să găsească consensul, şi să se întâlnească toate partidele la aceeaşi masă, pentru a găsi o strategie comună privind Republica Moldova” a declarat Simion.
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că a avut o discuţie deschisă, "în limba română", cu delegaţia de unionişti din Republica Moldova.
Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. ”Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.
Ea a subliniat că sunt ”foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au”.
”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a mai spus senatoarea PSD.
Dicuţia cu Constantin/ALDE
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, duminică, după consultările cu delegaţia tinerilor protestatari unionişti, la sediul central al partidului, că o demisie a ministrului de Interne, după incidentele de la protestele de sâmbătă, este ”un gest de responsabilitate şi asumare”.
Daniel Constantin a afirmat că ALDE, ca partid care militează pentru drepturile cetăţenilor, condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanţii Ministerului de Interne au avut-o la mitingul de sâmbătă.
”Libertatea de exprimare nu trebuie atacată sub nicio formă. Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia putea fi evitată”, a afirmat Daniel Constantin.
Copreşedintele ALDE a adăugat că o demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate şi asumare, din partea ministrului de Interne. ”Domnul Tudorache a procedat greşit, după ce (..) a înţeles să plece din ţară când au avut loc inundaţii”, a mai declarat Constantin.
Liderul ALDE a menţionat că i-a asigurat pe protestatarii unionişti de sprijinul partidului pentru cauza lor. Daniel Constantin a arătat că protestatarii vor trimite un set de măsuri concrete, la ALDE, în zilele următoare.
”Vom încerca, prin dialog, să ne asumăm toate aceste măsuri”, a mai spus Daniel Constantin, precizând că partidele trebuie să se lupte pentru ca Republica Moldova să fie alături de România în Uniunea Europeană.
Întrebat dacă ALDE susţine o declaraţie în Parlament, Daniel Constantin a răspuns că aşteaptă setul de măsuri de la unionişti şi sunt deschişi la soluţii pentru ca ”naţiunea română să fie reunită, într-un fel sau altul, în conformitate cu tratatele internaţionale şi Constituţia României”.
La rândul lui, George Simion, liderul protestatarilor, a afirmat că a venit destul de sceptic la ALDE şi a arătat că partidul le-a transmis că îi respectă şi le doreşte să vină acasă.
”În viitoarea legislatură, sper ca parlamentarii ALDE să facă paşi concreţi privind apropierea Republicii Moldova de România. Unirea se poate face în doi ani, trei ani. Vrem accelerarea acestor paşi, în următoarea legislatură”, a mai spus Simion.
Întâlirea cu Dan/USR
Nicuşor Dan, liderul USR a afirmat, duminică, după întâlnirea cu o delegaţie a tinerilor unionişti care au protestat în centrul Capitalei, că România trebuie să se implice în democratizarea şi în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova, adăugând că în momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire.
George Simion susţinea că a găsit deschidere în cadrul USR pentru subiectul românilor din Republica Moldova şi al viitorului comun al celor două state.
Partidul România Unită a anunţat, duminică, după întâlnirea cu reprezentanţii platformei unioniste, că formaţiunea a decis să introducă în statut, ca principiu, reîntregirea teritoriului naţional, iar fiecare candidat PRU la alegerile parlamentare va semna pactul pentru unirea României cu Basarabia, iniţiat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, conform News.ro.