PSD si ALDE ignora problemele cu justitia ale candidatilor propusi pentru Parlament

Vlad Toma | 24.10.2016

Desi numele candidatilor pe care partidele ii vor propune pentru alegerile parlamentare din decembrie nu au fost facute publice in mod oficial, numele unora dintre acestia au aparut in spatiul public in ultima perioada. Data limita pana la care partidele trebuie sa trimita listele cu candidatii la BEC este 27 octombrie.

Pe aceeași temă

 

Judecand dupa numele vehiculate, partidele nu par sa ia foarte in serios promisiunile de reforma pe care le-au facut, starnind deja reactii de revolta in spatiul public. 

 

PSD este criticat pentru candidatii cercetati de justitie pe care are de gand sa ii puna pe listele pentru alegerile parlamentare. Printre acestia se numara si Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, care va candida pe prima pozitie in judetul Gorj, chiar daca este urmarit penal de catre DNA in mai multe dosare.

 

Social-democratii sustin ca nu exista o hotarare definitiva care sa-i interzica acestuia sa candideze, uitand cu totul de criteriile de integritate stabilite de Codul de Etica al partidului. 

 

Liviu Dragnea, presedintele PSD, condamnat definitiv in dosarului Referendumului din 2012, ar putea de asemenea candida in judetul Teleorman.

 

Titus Corlatean, fost ministru de Externe, va candida pentru un mandat de senator in judetul Dambovita. El a fost acuzat de DNA de abuz in serviciu in dosarul votului din diaspora la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. Senatorii au respins insa solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva acestuia.

 

ALDE este de asemenea criticat pentru candidatii pe care ii va pune pe listele pentru alegerile parlamentare, unii dintre acestia avand diferite probleme cu justitia. Este greu de crezut ca C.P. Tariceanu, liderul acestui partid, nu va candida pentru un nou mandat de senator desi este urmarit penal de DNA pentru marturie mincinoasa. 

 

Varujan Vosganian va candida si el din partea ALDE pentru un nou mandat de deputat, dupa ce in februarie 2015 Senatul a respins solicitarea DIICOT de urmarire penala a acestuia. Vosganian era acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare pentru ca ar fi favorizat InterAgro in perioada in care a fost ministru al Economiei.  

 

Vasile Nistor, co-președintele executiv al ALDE, l-a criticat in mod repetat pe C.P. Tariceanu pentru ca alege sa puna pe listele ALDE candidati cu probleme penale. El i-a trimis zilele trecute o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care afirma ca "nu toţi membrii ALDE subscriu discursului împotriva justiţiei al preşedintelui partidului. ALDE nu este format exclusiv din politicieni corupţi şi oameni care urăsc justiţia. Regret că la etichetarea ALDE drept un partid al penalilor şi o platformă anti-justiţie a lui Călin Popescu Tăriceanu a contribuit şi co-preşedintele naţional, Daniel Constantin, care, prin tăcerea sa, a demonstrat că este de acord cu ieşirile publice şi acţiunile de obstrucţionare a actului de justiţie întreprinse de colegul său din conducerea formaţiunii politice."

 

Presedintele Iohannis afirmase cu putin timp inainte ca Tariceanu incerca sa scapa de justitie prin apelul sau contra DNA, precizand insa ca nu crede ca toti membri ALDE se opun actiunilor justitiei.

 

Candidati propusi de PNL

 

PNL a fost de asemenea criticat pentru ca Viorica Chereches, mama lui Catalin Chereches, primarul suspendat din Baia Mare, cercetat pentru coruptie, este prima pe lista partidului pentru Senatul Romaniei pe judetul Maramures.

 

In luna martie a acestui an, PNL a adoptat o rezolutie care stabilea ca doar candidatii care respecta criteriile de integritate ale partidului vor putea candida la alegerile parlamentare. Persoanele condamnate si chiar cele urmarite penal pentru diferite infractiuni - cum ar fi luarea sau darea de mita - nu vor putea sa candideze pe listele PNL.

 

Stiripesurse arata ca, la Bucuresti, din partea PNL ar putea candida, pe prima pozitie la Senat, Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines sau Radu Carp, liderul PNL Sector 4. Pe pozitia a doua ar urma sa candideze analistul economic Florin Câțu.

 

Conform sursei citate, la Camera Deputatilor, pe prima pozitie va candida Adriana Săftoiu, prim-vicepresedinte PNL urmata de liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu. Pe locul trei va deputatul Ovidiu Raețchi iar pe locul al patrulea Cristina Trăilă, sefa organizației de femei. Urmeaza apoi Florin Alexe, liderul PNL Sector 3, si Sulfina Barbu.

  

Alina Gorghiu, sefa PNL, va candida in judetul Timis.

 

Candidati propusi de USR

 

Nicusor Dan nu a anuntat inca numele tuturor candidatilor pe care USR ii va propune pentru Parlament, precizand insa ca printre acestia se vor numara cateva persoane din guvernul condus de Dacian Ciolos. Liderul USR a afirmat ca ii va anunta astazi pe candidatii USR pentru Parlament.

 

Un candidat anuntat deja este Cosette Chichirau, care va ocupa prima pozitie pe listele USR pentru Camera Deputatilor in judetul Iasi. Chichirau are un master si un doctorat in finante in SUA, la University of Massachusetts Amherst si a lucrat ca director si analist in mari companii din tara si din strainatate.

 

La Iasi va candida de asemenea avocatul Mihai Lupu, cercetător la Academia Română, în cadrul Institutului de Ştiinţe Economice şi Sociale „Gh. Zane” din Iasi.

 

Pentru candidatura in disapora, USR ii propune pe urmatorii candidati pentru Camera Deputaților:
 

1. Manuel Costescu: În ultimul an a fost secretar de stat în guvernul Cioloș, conducând Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat. Inainte de a fi cooptat de Ciolos in echipa sa de guvernare, Costescu a fost director al bancii americane JP Morgan. El detine un masterat obtinut in cadrul MIT, unul in cadrul Universitatii Harvard si o diploma in economie de la Universitatea Brandeis din Massachusetts.
 

2. Nicolae Daniel Popescu, locuiește în Anglia, unul dintre fondatorii Rețelei profesioniștilor din străinatate. În prezent lucrează ca manager la Centrul Național de Informare și Recunoaștere Academică din Marea Britanie.


3. Irina Galupa - avocat în Baroul Paris. Este specialistă in drept internațional.


4. Anca Sawaya - locuiește în Paris și are dublă cetățenie, româno-franceză. Este specialistă în resurse umane.


5. Adela Miron - locuiește în Scoția, unde a construit de la zero o afacere de succes în domeniul stomatologiei.


6. Larisa Stancu a studiat management și inginerie economică.

 

Pentru Senat, candidatii USR sunt urmatorii:

 

1. Radu Mihail - locuiește în Paris și este specialist în managementul comunicațiilor.


2. Cerasela Ponta - locuiește în Roma. Este asistent educațional și cultural.


3. Emanuel Stoica - absolvent de MIT, traiește în Paris. Este cercetător doctorand în finanțe la Ecole des Haute Etudes Commerciales de Paris.


4. Bogdan Marius Ion - locuiește în Hamburg și este inginer în construcții aerospațiale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22