Pe aceeași temă
Serviciul Român de Informații (SRI) a reacționat printr-un comunicat la acuzațiile apărute în spațiul public privind o eventuală implicare a sa în operațiunea de spionare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Serviciul Român de Informații respinge cu fermitate implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube”, se arată în comunicat.
COMUNICATUL SRI
”În legătură cu speculațiile apărute în spaţiul public în care numele directorului SRI, Eduard Hellvig, este menționat de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări.
Serviciul Român de Informații nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru.
Serviciul Roman de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube. Menționam că niciodată, în nicio situație şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar.
De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz”, se arată în comunicatatul SRI.
*******
În dosarul Black Cube, trei cetățeni israelieni sunt puși sub acuzare pentru spionarea și încercarea de a o compromite pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Doi dintre ei, David Geclowicz şi Ron Weiner, și-au recunoscut faptele în fața procurorilor.
David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul “Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare, conform News.ro.
Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.
În dosarul “Black Cube” este cerceta în continuare de DIICOT şi fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir în arest preventiv din 14 septembrie.
Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.
Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a prelungit arestul preventiv în cazul fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, cercetat pentru spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Decizia este definitivă. Actualul mandat de arestare expiră pe 14 noiembrie, dar procurorii DIICOT pot cere prelungirea acestuia.
Dragomir a făcut o cerere de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, dar a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti. Sentinţa poate fi contestată, potrivit adevarul.ro.