La sesizarea Guvernului si a PNL, "legea plagiatelor" declarata neconstitutionala de CCR

Vlad Toma | 26.10.2016

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala "legea plagiatelor". Sesizarile au fost facute de Guvernul Romaniei si de PNL in privinta legii care modifica statutul scolilor doctorale.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Legea plagiatelor a fost declarata neconstitutionala de CCR, transmite Digi 24.

 

Modificările aduse de Senat în privinta acestei legi schimba modul de analiza a sesizarilor de plagiat, dand CNADTCU, institutie care constata pana in prezent existenta unui plagiat, un rol decorativ. In urma analizei unor suspiciuni de plagiat, CNADTCU decidea daca o teza era plagiata sau nu, ministrul Educatiei avand rol de a semna un ordin pentru retragerea unui titlu, in cazul in care era vorba de un plagiat.

 

In urma modificarilor aduse in Senat de catre o comisie condusa de Ecaterina Andronescu, universitatile sunt cele care decid daca un titlul de doctor trebuie retras, actiune destul de suspecta deoarece universitatile ar trebui sa-si recunoasca propriile greseli si sa retraga titluri de doctor pe care ele insele le-au dat.

 

Presedintele Iohannis a cerut parlamentarilor reexaminarea acestei legi, insa acestia au respins criticile presedintelui, adoptand legea in forma sa initiala.

 

Ministerul Educatiei a transmis ca nu sustine aceasta lege decat daca ii sunt aduse modificarile propuse de presedintele Iohannis.

 

Academicianul Viorel Barbu a demisionat din functia de presedintele al CNATDCU dupa ce aceasta lege a fost votata in Parlament. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22